Η Αίγινα είναι ένα νησί που αριθμεί πολλές εκκλησίες και μοναστήρια. Λέγεται ότι σε κάθε βουνοκορφή της είναι χτισμένο και ένα εκκλησάκι.
Σχεδόν 6 χλμ. από το κέντρο της Αίγινας στο δρόμο για την Αγ. Μαρίνα βρίσκεται το μοναστήρι που έζησε τα τελευταία χρόνια ο Άγιος Νεκτάριος, ενώ στην εκκλησία της μονής φυλάσσονται τα ιερά λείψανά του. Το μοναστήρι χτίστηκε γύρω στο 1904-1910 από τον επίσκοπο Πενταπόλεως Νεκτάριο. Ο Νεκτάριος έζησε στο μοναστήρι και πέθανε το 1920, ενώ το 1961 ανακηρύχθηκε άγιος. Η επιβλητική εκκλησία του Αγίου Νεκταρίου είναι χτισμένη σε μικρογραφία της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, έχει δύο ψηλά καμπαναριά και τέσσερις σειρές από παράθυρα, που για επιστέγασμα, έχουν όλα κόκκινα τόξα. Στο μοναστήρι υπάρχουν πολλά τάματα και αφιερώματα που μαρτυρούν το πλήθος των προσκυνητών που συρρέουν στη Χάρη του. Η μνήμη του Αγίου γιορτάζεται στις 9 Νοεμβρίου.
Το μοναστήρι της Παναγίας της Χρυσολεόντισσας του 17ου αιώνα είναι χτισμένο ανάμεσα σε βελανιδιές και σκίνα. Η κατασκευή μοιάζει περισσότερο με φρούριο κι αυτό οφείλεται στο φόβο των μοναχών για τους πειρατές. Πρόκειται για ένα μεγάλο διώροφο κτίσμα με μια αυλή στο κέντρο, στην οποία υπάρχουν η εκκλησία και πλάι της ένας τριώροφος πύργος. Στη μονή φτάνουμε σε 15’ με τα πόδια από το χωριό Ψαχνή, μέσα από μια όμορφη διαδρομή. Το μοναστήρι ήταν πλουσιότατο και στην κατοχή του είχε το μεγαλύτερο μέρος του νησιού. Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα τα περισσότερα μοναστηριακά κτίσματα απαλλοτριώθηκαν και η μοναχοί φύγανε. Από το 1935 το μοναστήρι έγινε γυναικείο και σ’ αυτό ζουν 10 μοναχές. Η μονή γιορτάζει στις 15 Αυγούστου και γίνεται το μεγαλύτερο πανηγύρι του νησιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης