Ζήσης Ψάλλας

Πολλοί άνθρωποι στηρίζονται στη σούπα κοτόπουλου για να απαλύνουν ένα κρυολόγημα, αλλά λίγοι γνωρίζουν γιατί ανακουφίζει αυτό το ζεστό φαγητό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Όταν έχετε κρυολόγημα είναι σημαντικό να παραμείνετε ενυδατωμένοι«Μελέτες έχουν δείξει ότι ένα πλούσιο μπολ με σούπα κοτόπουλου μπορεί να ανακουφίσει από τη ρινική συμφόρηση και τα συμπτώματα του κρυολογήματος», λέει η Sandy Allonen, κλινική διαιτολόγος στο ιατρικό κέντρο Beth Israel Deaconess, στη Βοστώνη. «Αυτό σχετίζεται με τα συστατικά».

Όταν έχετε ένα κρυολόγημα είναι επίσης σημαντικό να παραμείνετε ενυδατωμένοι, προσθέτει η διαιτολόγος. Ο ζωμός είναι ζεστός και καταπραϋντικός, και αποτελεί μια σημαντική πηγή ενυδάτωσης όταν είστε άρρωστοι και ειδικά εάν έχετε πονόλαιμο.

«Μπορεί να νομίζετε ότι το πρόσθετο αλάτι και τα άλλα καρυκεύματα δεν είναι υπέροχα για σας, αλλά με μέτρο, αυτά τα μπαχαρικά μπορούν να καταπολεμήσουν την άμβλυνση της γεύσης», σημειώνει η Allonen. «Η απώλεια της γεύσης είναι κοινή σε ένα κρυολόγημα, αλλά το αλάτι είναι εξαιρετικό για να σας κάνει να τρώτε περισσότερο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κοτόπουλο στη σούπα σας προσφέρει πολλά οφέλη. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες κάτι που βοηθάει το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμινών και μετάλλων, όπως οι βιταμίνες Β, οι οποίες ενισχύουν την ανοσία και βοηθούν στην πέψη. Το κοτόπουλο είναι επίσης υψηλό σε τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που βοηθάει το σώμα σας να παράγει σεροτονίνη και άρα μπορεί να ενισχύσει τη διάθεσή σας.

Βοηθάει ακόμα και ο ατμός

Ο σούπα του κοτόπουλου συνδυάζεται με διάφορες άλλες τροφές. Για παράδειγμα, ο φιδές παρέχει υδατάνθρακες που σας βοηθούν να αισθάνεστε πλήρεις και ικανοποιημένοι. «Οι υδατάνθρακες είναι η προτιμώμενη πηγή ενέργειας για το σώμα σας, οπότε η λήψη σε καλή δόση μέσω της σούπας μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε λιγότερο υποτονικοί», λέει η Allonen.

Τέλος, τα λαχανικά όπως τα καρότα, το σέλινο και το κρεμμύδι έχουν βιταμίνες C και K και άλλα αντιοξειδωτικά και μεταλλικά στοιχεία. Αυτό βοηθάει όχι μόνο στην οικοδόμηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος για την καταπολέμηση των ιών, αλλά επίσης βοηθάει το σώμα σας να αναρρώσει από την ασθένεια πιο γρήγορα.

Ακόμη και ο ατμός από τη σούπα κοτόπουλου είναι ευεργετικός. «Ο ατμός μπορεί να ανοίξει τους αεραγωγούς, διευκολύνοντας την αναπνοή, έχει επίσης ένα ήπιο αντιφλεγμονώδες αποτέλεσμα που μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε τους μύες σας και να αμβλυνθούν τα συμπτώματα του κρυολογήματος», επισημαίνει η Allonen.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης