Ζήσης Ψάλλας

Σε μελέτη που τέσταρε τις επιδράσεις της άσκησης στο συνολικό μεταβολισμό, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον διαπίστωσαν ότι μία και μόνο συνεδρία μέτριας αερόβιας άσκησης κάνει τη διαφορά στα κύτταρα των καθιστικών ατόμων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα μιτοχόνδρια είναι το μέρος του κυττάρου που είναι υπεύθυνο για τη βιολογική διαδικασία της αναπνοής, όπου τα καύσιμα π.χ. τα σάκχαρα και τα λίπη μετατρέπονται σε ενέργεια, έτσι οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στη λειτουργία των μιτοχονδρίων.

Οι ερευνητές προσέλαβαν άτομα που δεν ασκούνταν τακτικά και τους έβαλαν να κάνουν στατικό ποδήλατο για μια ώρα, με μέτρια ένταση. Πήραν βιοψίες από τους μυς τους 15 λεπτά αργότερα για να ελέγξουν πόσο αποτελεσματικά ήταν τα μιτοχόνδρια μετά την ολοκλήρωση της άσκησης και συνέκριναν αυτά τα αποτελέσματα με μια ημέρα ανάπαυσης.

Μετά την άσκηση, τα μιτοχόνδρια των συμμετεχόντων στη μελέτη έκαψαν 12-13% περισσότερα καύσιμα με βάση το λίπος και 14-17% περισσότερα καύσιμα με βάση τη ζάχαρη. Ενώ τα αποτελέσματα δεν ήταν θεαματικά, ήταν συνεπή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει εδώ και πολύ καιρό ότι η τακτική άσκηση δημιουργεί διαρκείς αλλαγές στο μεταβολισμό, κάνοντας το σώμα να καίει περισσότερη ενέργεια ακόμα και όταν δεν ασκείται.

Επίσης, οι μελέτες εξέτασαν άτομα με υψηλή κατάρτιση στον αθλητισμό, αλλά η ομάδα του Ρόμπινσον ήθελε να εξετάσει την άσκηση σε άτομα που ήταν γενικά ενεργά και δεν ακολουθούσαν δομημένα προγράμματα άσκησης. Αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονταν στο χαμηλότερο επίπεδο φυσικής κατάστασης, το οποίο σχετίζεται με χαμηλή μιτοχονδριακή αφθονία και παραγωγή ενέργειας.

Στη μελέτη, οι συμμετέχοντες εργάστηκαν περίπου στο 65% της μέγιστης προσπάθειάς τους για να μπορούν να διατηρήσουν το ρυθμό ποδηλασίας για μια ώρα ή περισσότερο και να μιλούν συγχρόνως άνετα μεταξύ τους.

Στη μελέτη, η ερευνητική ομάδα εστίασε στενά στα μιτοχόνδρια για να ανακαλύψει πόσο μεγάλο ρόλο παίζουν τα μιτοχόνδρια στη λειτουργία του μεταβολισμού των μυών. Άλλες μελέτες έχουν εξετάσει αλλαγές στη ροή του αίματος και στο πώς οι μυς μεταβολίζουν τα λίπη έναντι των σακχάρων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης