Ζήσης Ψάλλας

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τείνουμε να περνάμε περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερο κίνδυνο ασθένειας που σχετίζεται με τη ζέστη, όπως θερμική εξάντληση ή θερμοπληξία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το American College of Emergency Physicians αναφέρει ότι κάθε χρόνο σημειώνονται εκατοντάδες θάνατοι και πολλές επισκέψεις στα τμήματα επειγόντων περιστατικών λόγω ασθενειών που σχετίζονται με τη ζέστη. Οι ηλικιωμένοι, τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και εκείνοι με ιατρικές παθήσεις όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση, οι καρδιακές παθήσεις ή η παχυσαρκία, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στη ζέστη.

«Συνιστούμε σε όλους, ειδικά εάν διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη, να γνωρίζουν τα συμπτώματα του θερμικού στρες, ιδιαίτερα της θερμικής εξάντλησης και της θερμοπληξίας», δήλωσε ο Mike Lopez, οικογενειακός γιατρός. «Ωστόσο, ο καθένας μπορεί να υποκύψει στη ζέστη, ειδικά σε συνθήκες υγρασίας και σε συνδυασμό με υπαίθρια δραστηριότητα. Επιπλέον, πρέπει να λάβετε υπόψη άλλους παράγοντες που μπορεί να παίζουν ρόλο, όπως η κατανάλωση αλκοόλ, η ανεπαρκής ενυδάτωση και πιθανές αντιδράσεις από τη φαρμακευτική αγωγή».

Το σώμα θερμαίνεται κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας, αλλά συνήθως διατηρείται δροσερό μέσω του ιδρώτα. «Ωστόσο, σε περιπτώσεις υπερβολικής ζέστης και υψηλής υγρασίας, το σώμα θερμαίνεται πιο γρήγορα από ό,τι μπορεί να ιδρώσει επαρκώς για να διατηρήσει μια θερμοκρασία στο φυσιολογικό εύρος». Η θερμική εξάντληση είναι αποτέλεσμα υπερβολικής απώλειας νερού ή/και αλατιού, συνήθως ως αποτέλεσμα υπερβολικής εφίδρωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μερικά συμπτώματα θερμικής εξάντλησης μπορεί να περιλαμβάνουν:

Κούραση ή αδυναμία.
Πονοκέφαλο.
Ζάλη.
Κρύο, χλωμό δέρμα.
Μυρμήγκιασμα δέρματος.
Γρήγορος, αδύναμος παλμός.
Γρήγορη, ρηχή αναπνοή.
Έντονη εφίδρωση.
Ναυτία.
Κράμπες στους μύες.

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, η θερμική εξάντληση μπορεί επίσης να προκαλέσει εμετό ή λιποθυμία. Για την αντιμετώπιση της θερμικής εξάντλησης, ο Lopez λέει ότι πρέπει να πιείτε δροσερό νερό, να μετακινηθείτε σε μια πιο δροσερή περιοχή, να χαλαρώσετε τα ρούχα σας και να βάλετε ένα βρεγμένο πανί ή μια δροσερή κομπρέσα στο μέτωπο, το λαιμό και τις μασχάλες. «Εάν υπάρχει εμετός, υπερβολική αδυναμία ή τα συμπτώματα επιδεινωθούν και διαρκέσουν περισσότερο από μία ώρα, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια».

Συμπτώματα θερμοπληξίας

Η θερμοπληξία είναι η πιο σοβαρή ασθένεια που σχετίζεται με τη ζέστη. Μπορεί να συμβεί όταν η θερμοκρασία του σώματος ενός ατόμου ανέβει πάνω από 39,4 βαθμούς και χάνει την ικανότητα να ρυθμίζει σωστά τη θερμοκρασία του. Ένα αξιοσημείωτο σύμπτωμα της θερμοπληξίας είναι ότι το σώμα σταματά πραγματικά να ιδρώνει.

Πρόσθετα συμπτώματα θερμοπληξίας μπορεί να περιλαμβάνουν:

Πονοκέφαλο.
Αδυναμία.
Σύγχυση.
Ζάλη.
Ζεστό, κόκκινο δέρμα.
Γρήγορος, δυνατός παλμός.
Ναυτία.
Εμετός.
Απώλεια συνείδησης.

Εάν ένα άτομο έχει αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει να θεωρηθεί ως επείγουσα ιατρική κατάσταση. Πρέπει το άτομο να μετακινηθεί γρήγορα σε μια σκιερή, δροσερή περιοχή ή σε έναν κλιματιζόμενο χώρο. «Δροσίστε το άτομο με νερό», λέει ο Lopez. «Βρέξτε το δέρμα και τοποθετήστε δροσερές κομπρέσες σε βασικά σημεία. Μην δίνετε στο άτομο τίποτα να πιει εκτός εάν έχει τις αισθήσεις του και μπορεί να το κάνει με ασφάλεια».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης