Η εξωτερική πολιτική της χώρας, δεν μπορεί να καυχηθεί για οποιαδήποτε νίκη τα τελευταία χρόνια. Ακόμη και η είσοδος της Κύπρου στην ΕΕ και κατόπιν στην Ευρωζώνη, κάθε άλλο παρά ικανοποιητικά αποτελέσματα είχε για την εθνική της υπόθεση. Το αντίστροφο, θα έλεγα.

Οι ευρωπαίοι εταίροι, έχουν ξεχάσει πως σχεδόν το μισό νησί κατέχεται από την Τουρκία, για την οποία, κάθε τόσο συνεδριάζει η επιτροπή σύνδεσης. Η οποία «αναπαύεται για λίγο» μόνο όταν έχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα με τους Τούρκους οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ. Ούτε έχουν ψέξει –πολύ δε μάλλον ούτε σκέψη να τιμωρήσουν – την αυθάδη πολιτική της Άγκυρας να μην αναγνωρίζει την Κύπρο, χώρα μέλος της ΕΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσο για το ουσιαστικότερο ζήτημα, της τουρκικής κατοχής, ουδείς από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει ψελλίσει σε οποιονδήποτε τους αυτόκλητους μεσολαβητές – ελέω του «Μεγάλου Επόπτη» – πως το αποκαλούμενο από τους Τούρκους – που είναι και οι μόνοι που το έχουν αναγνωρίσει επίσημα ως «κράτος» της «Βόρειας Κύπρου», πως πρόκειται ξεκάθαρα, για τουρκική αποικία ή έστω τουρκικό προτεκτοράτο.
Για να μην το ξεχάσω, οι ειδήσεις που μας ήρθαν από το Μπρισμπέην, ανέφεραν ότι…

Το Κυπριακό ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν, στο περιθώριο της συνόδου της «Ομάδας των 20» (G20) στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας, ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Γκι – μουν με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.

Όπως αναφέρει σε δήλωση εκπρόσωπος του γγ, «συζήτησαν για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων για επίτευξη συνολικής διευθέτησης στην Κύπρο, καθώς και το ρόλο της Τουρκίας προς υποστήριξη της διαδικασίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μην περιμένετε να του θύμισε ο διορισμένος από τις ΗΠΑ (όπως και όλοι οι προκάτοχοί του) γγ, τις αποφάσεις του ΟΗΕ για την υποχρέωση της Τουρκίας να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο. Που να το θυμάται ο κακομοίρης! Πρόκειται για σειρά αποφάσεων του ΟΗΕ αλλά του 1975. Μετά την τουρκική εισβολή και κατοχή σχεδόν της μισής Κύπρου…

Είναι πλέον κοινό μυστικό πόσο ανόητοι είναι οι εκτελούντες χρέη κυβέρνησης, στην μηδέποτε ανεξάρτητη τούτη χώρα, υπήκοοι και υπάκουοι στις επιταγές του ΝΑΤΟ, ώστε να συμπεριφέρονται ως να είναι κυβερνήτες στην… Δανιμαρκίαν; Με την ενδοτική πολιτική πουε φαρμόζουν έχουν δώσει δικαιώματα στην «φίλη, γείτονα και σύμμαχο» να στέλνει τα πολεμικά της σκάφη να παρακολουθήσουν το ηλιοβασίλεμα στο Σούνιο και τα μαχητικά της να πετούν για να τα… θαυμάζουν οι κάτοικοι στο Φαρμακονήσι και τον Άη Στράτη…

Όσο για το ΝΑΤΟ να μην επιτρέπει να γίνονται ΝΑΤΟϊκά γυμνάσια στη Λήμνο, αλλά να μπορεί να κάνει με τουρκικά αγγλικά και πακιστανικά (άλλο πάλι τούτο) στα νερά της Κύπρου…

Μα δεν έχουν λοιπόν καταλάβει στην Αθήνα, τι παιχνίδι παίζει ο Σουλτάνος με τον μέγα Βεζίρη ώστε να εξυπηρετεί απώτερα σχέδια του Στέητ Ντηπάρτμεντ τα οποία βολεύουν την Μεγάλη Πύλη;

Θυμάμαι όταν πριν μερικές δεκαετίες, είχα επισκεφθεί στην Ουάσιγκτον το Στέητ Ντηπάρτμεντ, ως απεσταλμένος των ΝΕΩΝ (είχε τότε ξεσπάσει η υπόθεση Οτζαλάν), με είχε ξεμοναχιάσει αμερικανός αξιωματούχος – από εκείνους που ΕΠΙΒΑΛΛΟΤΑΝ να συνομιλήσω και μου είχε πει:

«Μα καλά δεν καταλαβαίνετε πως υποστηρίζοντας την δημιουργία ανεξάρτητου κουρδικού κράτους προτρέπετε την Τουρκία να διεκδικήσει ανεξαρτητοποίηση της Δυτικής Θράκης;».

Η φράση εκείνη μου είχε έρθει πάλι στο νου μετά την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου και επανέρχεται κάθε φορά που αναρωτιέμαι ποια θα είναι η επόμενη κίνηση των Αμερικανών στην ευμετάβλητη περιοχή των Βαλκανίων.

Επειδή είναι γνωστό πως υπάρχει υπηρεσία που έχει καταστρώσει πολλαπλά μελλοντικά σχέδια για την περιοχή ώστε να εξυπηρετούνται τα σχέδια των επικυρίαρχων.

Με δεδομένο ότι οι υπάκουες κυβερνήσεις μας ουδεμία επίσημη αντίδραση έχουν εκφράσει εδώ και καιρό, για καίρια ζητήματα, όπως…

· Η ονομασία της πΓδΜ (Αλήθεια ποια η άποψη του Σύριζα για το ζήτημα. Έχετε ακούσει να ψιθυρίζουν κάτι;)

· Η ΑΟΖ με την Αλβανία

· Η υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και η ΑΟΖ με την Τουρκία

Αλλά και γενικότερα ζητήματα διεθνούς πολιτικής όπως

· Το παλαιστινιακό. Κάποτε ( επί Ανδρέα) τολμούσαμε και αποκαλούσαμε «αδελφό» τον Γιάσερ Άραφατ. Τώρα η Σουηδία αναγνώρισε το κράτος της Παλαιστίνης, ενώ εμείς έχουμε άριστες σχέσεις με τον εκδοροσφαγέα της Γάζας.

· Ξεχάσαμε τι λέγαμε όταν κάποια χώρα είχε καλές σχέσεις με τη χούντα των Αθηνών. Όπως ο Νταντά Αμίν για παράδειγμα. Σήμερα εμείς έχουμε άριστες σχέσεις με τον ι αρχιπραξικοπηματία της Αιγύπτου για να μας ειρωνεύονται τούρκοι σχολιογράφοι…

Όσο για την χλιαρή δήλωση αμερικανού αξιωματούχου για τις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, έγιναν επειδή παρενοχλούνται συμφέροντα αμερικανικών και εβραϊκών εταιριών, στις οποίες οι κυπριακή κυβέρνηση έχει παραχωρήσει τα δικαιώματα εξόρυξης κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Αλλά εκείνοι που θα πρέπει ιδιαίτερα να επισημάνουμε είναι πως

# 1.- Καθώς παραμένει το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Νταβούτογλου θα βρίσκεται στην Αθήνα και θα συζητεί ολόκληρο το πακέτο των ελληνο-τουρκικών σχέσεων.

# 2.- Τούτο και μόνο θα χρησιμοποιηθεί από τους Τούρκους ως απαλλακτικό στοιχείο για τη συμπεριφορά τους.

# 3.- Η επίσκεψη ολάκερου τουρκικού ασκεριού υπουργών πραγματοποιείται μόλις δέκα ημέρες πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Έτσι καθίσταται είναι δύσκολο για την Αθήνα να υποστηρίξει οποιαδήποτε θέση για πάγωμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

# 4.- Ενώ Ελλάδα και Κύπρος διαμορφώνουν κοινή συνεργασία πρώτα με το Ισραήλ αλλά και την Αίγυπτο και εκτιμούν πως η Τουρκία λόγω και προκλητικής συμπεριφοράς της απομονώνεται, η επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα, μπορεί να θεωρηθεί ως σανίδα σωτηρίας για την επιθετική εξωτερική πολιτική που εφαρμόζει το δίδυμο Ερντογάν και Νταβούτογλου.

Αντί για υστερόγραφο θυμίζουμε τι γράφαμε στο styx.gr, την επομένη της αναχώρησης από την προηγούμενη επίσκεψή του στην Αθήνα του Νταβούτογλου, και τη συνάντησή του με τον απερίγραπτο εκείνο ΑνυπΕξ (ποιος τον θυμάται άραγε;) που μας είχε φορέσει ο ΓΑΠ ο ελάσσων…

O Nταβούτογλου έφυγε το Πιρι Ρέις επέστρεψε – Τρίτη, 10 Αυγούστου 2010

Τα δικά μου – δικά μου
και τα δικά σου – δικά μου

Πριν καλα-καλά επιστρέψει στην χώρα του ο Αχμέτ Νταβούτογλου, κατέπλευσε πάλι στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, (πριν μερικές ώρες) το «Πίρι Ρέις».

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος ξεκίνησε πάλι έρευνες για πετρέλαιο, λίγες ώρες αφ’ ότου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωνε λίγο δυτικότερα, στη Ρόδο, ενώπιον του ΑΝΥΠΕΞ Δ. Δρούτσα: «Είμαστε σαν μία οικογένεια, Τούρκοι και Έλληνες, καθώς μοιραζόμαστε την ίδια γεωγραφία, την ίδια πολιτιστική κληρονομιά, το ίδιο τουριστικό περιβάλλον και μακραίωνη πολιτιστική κληρονομιά».

Κι αν δεν ήταν η δήλωση αυτή σαφής αναφορά στις τουρκικές διεκδικήσεις -όχι μόνο για την υφαλοκρηπίδα- χωρίς να υπάρξει και πάλι κάποια αντίδραση από τον Δ. Δρούτσα, που συνηθίζει να παίζει το ρόλο και των τριών πιθήκων του «βλέπε-άκου-σώπα».

Οι εναπομείναντες σώφρονες, αναρωτιούνται αν η κυβέρνηση έχει προχωρήσει ενσυνείδητα σε πράξεις μειοδοσίας και έχει παραχωρήσει κυριαρχικά δικαιώματα. Αλλιώς θα πρέπει να πάρουν από τα χέρια όλης της παρέας των αφελών την διακυβέρνηση, πριν τα δεινά για τη χώρα φτάσουν στο δρόμο που δεν έχει επιστροφή.

Άλλωστε ουδείς από την κυβέρνηση έχει διαψεύσει την δήλωση Πάγκαλου για «υφαλοκρηπίδα βάθους 200 μέτρων»!

Έτσι, αποκαλύπτονται πλέον πως πράγματι υπάρχουν συμφωνίες «κάτω από το τραπέζι», στην κατεύθυνση συνεκμετάλλευσης και διαμοιρασμού των φυσικών πόρων, σε περιοχές στις οποίες τα δικαιώματα εκμετάλλευσης ανήκουν αποκλειστικά στην Ελλάδα.

Ο συνδυασμός της επίσκεψης του Α. Νταβούτογλου και τα πριβέ γεύματα με τον υποτιθέμενο χειριστή της ελληνικής διπλωματίας, ακριβώς στην ίδια περιοχή όπου λίγες ώρες αργότερα το ερευνητικό σκάφος «παραβλέπει» για μια ακόμα φορά τις συμφωνίες του 1976 και του 1987, τι άλλο μπορεί να σημαίνει παρά ότι υπήρξε κρυφή ατζέντα στη συνάντηση των δύο.

Καλή νύχτα, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης αλλά και της αντιπολίτευσης

και…

Όνειρα γλυκα!

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης