Eν μέσω οικονομικής θυέλλης, η ελληνική αγορά υγρών καυσίμων εισέρχεται σε νέο κύκλο αυξήσεων, με τη βενζίνη και το πετρέλαιο θέρμανσης να σπάνε κάθε ρεκόρ και όπως όλα δείχνουν η τιμή του λίτρου βενζίνης θα φτάσει τα 2 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ώρα που το ευρωπαϊκό νόμισμα «σκληραίνει» έναντι του δολαρίου με αποτέλεσμα οι εισαγωγές αργού πετρελαίου από τις ευρωπαϊκές χώρες να είναι φθηνότερες, στην Ελλάδα παρατηρείται και νέος κύκλος αδικαιολόγητων αυξήσεων στα καύσιμα με άλλοθι πάντα την φημολογούμενη κρίση στις σχέσεις της Δύσης με το Ιράν.

Η τιμή της βενζίνης αυξήθηκε εκ νέου τα τελευταία 24ωρα, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να αυξηθεί κι άλλο τις επόμενες εβδομάδες λόγω της αστάθειας στο μέτωπο του Ιράν αλλά και της εγχώριας κερδοσκοπίας.

Οι υψηλοί φόροι αλλά και κυκλώματα στην αγορά που προχωρούν σε αδικαιολόγητες αυξήσεις αμέσως μετά την άνοδο των διεθνών τιμών, έχουν ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να παραμένει σταθερά στις δύο πρώτες θέσεις της ακρίβειας στη λίστα των «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης 22/2/2012

«Να εύχεσαι να καθηλωθεί η τιμή της αμόλυβδης στο 1,85 ευρώ ανά λίτρο», εξηγούσε χθες το βράδυ με νόημα βενζινοπώλης στη zougla.gr. «Ποιο Ιράν, η εταιρεία έδωσε το “οκ” για αύξηση της τιμής».

Kαι στο βάθος… Ιράν

Οι επιπτώσεις από τις απειλές του Ιράν στις τιμές του πετρελαίου, τα κερδοσκοπικά παιχνίδια, οι φόροι που αποτελούν το 65% της τελικής τιμής, βρίσκονται πίσω από το ράλι τιμών της βενζίνης.

Οι τιμές των καυσίμων διαμορφώνονται σε αυτά τα επίπεδα επίσης λόγω των υψηλών φόρων. Οι φόροι αποτελούν περίπου το 60% της τελικής τιμής, κάτι περισσότερο από 36% είναι η τιμή διυλιστηρίου και το μεικτό περιθώριο κέρδους πρατηριούχων εμπόρων είναι περίπου στο 5%.

Από τα τέλη Νοεμβρίου μέχρι σήμερα, η μέση τιμή της αμόλυβδης έχει αυξηθεί πάνω από δέκα λεπτά το λίτρο, από 1,645 ευρώ σε 1,75 ευρώ, ενώ η μέγιστη τιμή καταγράφεται στον Πειραιά (1,950 ευρώ), μια ανάσα από τα 2 ευρώ (στοιχεία 22/2/2012 Παρατηρητηρίου του υπουργείου Ανάπτυξης, www.fuelprices.gr).

Στο πετρέλαιο θέρμανσης η τιμή έχει ξεπεράσει το 1 ευρώ/λίτρο πανελλαδικά, με ακριβότερους νομούς την Αιτωλοακαρνανία και τις Κυκλάδες (1,13 ευρώ).

Στο πετρέλαιο κίνησης η μέση τιμή είναι στα 1,551 ευρώ το λίτρο και οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν φορτηγά για τη μεταφορά των προϊόντών τους έχουν τεράστια αύξηση του κόστους λειτουργίας τους.

Το ράλι φαίνεται να έχει δρόμο ακόμη…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης