Είναι κοινό μυστικό ότι η Capcom είναι υπεύθυνη για αρκετές από τις πιο εμπορικές σειρές με εκατομμύρια οπαδούς ανά τον κόσμο. Αναφερόμαστε φυσικά στα Street Fighter, Resident Evil, Mega Man και Devil May Cry. Μήπως όμως ξεχνάμε κάποια; Πριν προλάβουμε να ολοκληρώσουμε την ερώτηση, ένας ιάπωνας gamer θα μας είχε ήδη διακόψει για να μας τονίσει ότι δεν αναφερθήκαμε στο Monster Hunter. Η εν λόγω σειρά έχει πουλήσει περισσότερα από 17 εκατομμύρια αντίτυπα στην Ιαπωνία, παρόλα αυτά όμως δεν είναι ευρύτερα γνωστή στο δυτικό κόσμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πριν από μερικά χρόνια και συγκεκριμένα το 2009 γνωρίσαμε το Monster Hunter Tri στο Wii, το οποίο αν και αποτελεί μια από τις κορυφαίες δημιουργίες στη συγκεκριμένη κονσόλα απέτυχε να…σπάσει τα ταμεία. Η Capcom αποφάσισε να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στο δημιούργημά της κυκλοφορώντας το Monster Hunter Tri G για το 3DS και το Monster Hunter 3G HD Version για το Wii U το 2011 και το 2012 αποκλειστικά στην Ιαπωνία. Οι παραπάνω κυκλοφορίες αποτελούν remakes της πρωτότυπης έκδοσης για το Wii και ύστερα από μερικούς μήνες καθυστέρησης έφτασαν στην ευρωπαϊκή αγορά με την ονομασία Monster Hunter 3 Ultimate.

Με δεδομένη την έλλειψη exclusives στο Wii U, η πρόταση της Capcom εκ πρώτης όψεως αποδεικνύεται ιδιαίτερα ελκυστική. Αποτελεί όμως άραγε η αγορά του Monster Hunter 3 Ultimate μονόδρομο για τους κατόχους της νέας κονσόλας της Nintendo ή μήπως απευθύνεται σε ένα περιορισμένο κοινό; Ένα ακόμη κρίσιμο ερώτημα είναι κατά πόσο βελτιωμένη είναι η παρούσα έκδοση σε σχέση με το Monster Hunter Tri. Πάμε να δούμε λοιπόν εάν η Capcom καταφέρνει να σταθεί αντάξια των προσδοκιών και να μας παραδώσει ένα “killer app” για το Wii U.

To προϊστορικό ψαροχώρι
Το Monster Hunter 3 Ultimate ανήκει στην κατηγορία των Action RPG και βαδίζει ευλαβικά στα βήματα των προκατόχων του. Η περιπέτειά σας ξεκινά σε ένα παραθαλάσσιο χωριό ονόματι Moga Village, το οποίο μαστίζεται από τις επιθέσεις ενός θαλάσσιου τέρατος που ονομάζεται Lagiacrus. Σκοπός σας είναι να εξολοθρεύσετε το μυθικό αυτό κτήνος και να επαναφέρετε τη γαλήνη στο μικρό ψαροχώρι. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, το σενάριο όχι μόνο δεν διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας, αλλά παράλληλα μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί “ρηχό” και αφελές.


Στις πρώτες ώρες ενασχόλησής σας θα αναλάβετε διάφορες αποστολές από τους κατοίκους του χωριού με σκοπό να εξοικειωθείτε με το μοντέλο χειρισμού και με τους μηχανισμούς της μάχης. Η φύση των αποστολών είναι ιδιαίτερα απλοϊκή, αφού θα πρέπει για παράδειγμα να σκοτώσετε δεινόσαυρους για το κρέας τους, να συλλέξετε μανιτάρια, να εξορύξετε μεταλλεύματα, να ψαρέψετε κ.ο.κ. Θα πρέπει να τονίσουμε εδώ ότι η εξέλιξη της ιστορίας είναι πάρα πολύ αργή και υπάρχει κίνδυνος από πολύ νωρίς να αρχίστε να…χασμουριέστε από βαρεμάρα. Εντούτοις, μετά τις πρώτες 10-15 ώρες η παρούσα δημιουργία ξεδιπλώνει σιγά-σιγά τις αρετές της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

The hunt is on
To μοντέλο χειρισμού είναι αρκετά απλοϊκό -χωρίς όμως να είναι ιδιαίτερα λειτουργικό- και βασίζεται αρκετά στο αντίστοιχο του Dark Souls. Με τον αριστερό αναλογικό μοχλό κινείτε τον χαρακτήρα σας, ενώ με τον δεξιό ελέγχετε την κάμερα. Να αναφέρουμε εδώ ότι στην έκδοση για το 3DS στην περίπτωση που δεν έχετε προμηθευτεί το Circle Pad Pro θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το d-pad για τον έλεγχο της κάμερας κάτι που -όπως αποδεικνύεται στην πράξη- δεν είναι ιδιαίτερα βολικό.

Για να επιτεθείτε θα πρέπει πρώτα να τραβήξετε το όπλο σας από τη θήκη του με το κουμπί X. Στις επιθέσεις αντιστοιχούν τα κουμπιά X, A και ανάλογα με το όπλο που χρησιμοποιείτε μπορείτε να εκτελέσετε διάφορα σύντομα combos. Για να αμυνθείτε θα πρέπει να κρατήσετε πατημένο το R, ενώ με το B κάνετε τούμπες για αν αποφύγετε τις εχθρικές επιθέσεις. Με εξαίρεση τα boss fights δεν μπορείτε να κάνετε lock σε κάποιο συγκεκριμένο στόχο και σε συνδυασμό με τα μεγάλα animations των επιθέσεών σας στην πράξη είναι αρκετά δύσκολο να χτυπήσετε τον αντίπαλο σας. Κοινώς θα πρέπει να εξασκηθείτε αρκετά μέχρι να εξοικειωθείτε απολύτως με το σύστημα μάχης.

Ένα ακόμη πρόβλημα είναι ότι για να χρησιμοποιήσετε τα διάφορα αντικείμενα ή να συλλέξετε προμήθειες από τα πτώματα των εχθρών σας θα πρέπει πρώτα να βάλετε το όπλο σας πάλι στην θήκη του. Στις πιο απαιτητικές περιστάσεις αυτή η “ιδιοτροπία” του Monster Hunter μπορεί να σας βάλει σε μπελάδες, καθώς πιο πολύ ώρα θα “μάχεστε” με το μοντέλο χειρισμού απ’ ότι με το θήραμά σας.

Στον αντίποδα, το user interface είναι από τα πιο λειτουργικά που έχουμε συναντήσει ποτέ στην σειρά. Σε αντίθεση με το αντίστοιχο του Monster Hunter Tri που έμοιαζε βγαλμένο από MMORPG με ένα πλήθος ενδείξεων να κατακλύζει την οθόνη σας, εδώ όλες οι απαραίτητες πληροφορίες έχουν κατανεμηθεί στο GamePad. Στην πάνω αριστερή πλευρά του χειριστηρίου σας συναντάμε τις ενδείξεις του health, του stamina, του sharpness του όπλου σας και του οξυγόνου σας (στην περίπτωση που κολυμπάτε). Αντίστοιχα, στην κάτω αριστερή πλευρά υπάρχει ένα λεπτομερέστατο minimap, ενώ στην κάτω δεξιά υπάρχει το inventory σας.

Ακονίστε το σπαθί σας, φορέστε το δυνατότερο armor σας και ετοιμαστείτε για επικές αναμετρήσεις στον κόσμο του Monster Hunter 3 Ultimate.

Πρώτες ύλες και upgrades
Μία από τις κυριότερες διαφορές του Monster Hunter 3 Ultimate σε σχέση με τα υπόλοιπα Action RPG είναι ότι δεν κερδίζετε experience points από τις μάχες και τα quests και κατ’ επέκταση δεν ανεβαίνετε level. To rank σας το οποίο αποτελεί μια υποτυπώδη ένδειξη των δυνατοτήτων του χαρακτήρα σας εξαρτάται αποκλειστικά από την ποιότητα του εξοπλισμού σας. Για να αναβαθμίσετε τα όπλα σας και την αρματωσιά σας θα πρέπει να επισκεφθείτε τον σχετικό vendor και να του παρέχετε τις απαραίτητες πρώτες ύλες, καθώς και το σχετικό χρηματικό αντίτιμο.

Η συλλογή των resources γίνεται με δεκάδες τρόπους. Μπορείτε να ξεγυμνώσετε τα πτώματα των εχθρών σας, να ψαρέψετε, να καλλιεργήσετε, να πιάσετε έντομα με την απόχη σας κ.ο.κ. Τα αντικείμενα που πιάνετε τα συνθέτετε στο item box σας, το οποίο βρίσκεται στην προσωπική σας οικία στο Moga Vilage. Με δεδομένο ότι για να αποκτήσετε πρόσβαση στο καλύτερο δυνατό εξοπλισμό θα πρέπει να κυνηγήσετε συγκεκριμένα θηράματα (κάτι σαν το Far Cry 3 ένα πράμα) είναι εμφανές ότι το grinding αποτελεί αυτοσκοπό. Η διαδικασία αυτή πολύ γρήγορα καταντά κουραστική, καθώς κάποιες μάχες μπορεί να διαρκέσουν από μισή έως μία ώρα.

Σκότωσε το θήραμά σου
Η τεχνητή νοημοσύνη των πλασμάτων που κατοικούν στο κόσμο του Monster Hunter κινείται σε υψηλά επίπεδα και θα πρέπει να επιστρατεύσετε όλες σας τις ικανότητες για να θριαμβεύσετε. Τα boss fights είναι το επικά και απαιτούν τεράστια προετοιμασία από μέρους σας. Θα πρέπει να έχετε τα κατάλληλα αντικείμενα στο inventory σας, να έχετε μελετήσει το οικοσύστημα στο οποίο κατοικεί το κάθε ζώο ώστε να μάθετε τις συνήθειες του κ.ο.κ. Για παράδειγμα εάν ένα πλάσμα ζει στην έρημο θα πρέπει να προμηθευτείτε τα ανάλογα potions, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν εκεί έχουν ως αποτέλεσμα να μειώνεται το health και το stamina σας.

Εν τω μεταξύ, δεν υπάρχει κάποια ένδειξη που να δείχνει τα hit points των εχθρών σας και από την πλευρά σας θα πρέπει να γνωρίζετε πως συμπεριφέρεται το κάθε ζώο όταν είναι πληγωμένο. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα το θήραμά σας θα προσπαθήσει να διαφύγει σε άλλες περιοχές του χάρτη. Μάλιστα σε ορισμένα quests καλείστε να αιχμαλωτίσετε συγκεκριμένα πλάσματα, κάτι που στην θεωρία ακούγεται εύκολο αλλά στην πράξη απαιτεί τεράστια υπομονή και σωστή προετοιμασία από μέρους σας. Για παράδειγμα θα πρέπει να συνθέσετε τις κατάλληλες παγίδες για να ακινητοποιήσετε το θήραμα ή συγκεκριμένα βέλη με ηρεμιστικά.

Μία ατελείωτη κυνηγετική σεζόν
Για να ολοκληρώσετε τα βασικά quests θα χρειαστείτε τουλάχιστον 40-50 ώρες. Εάν συνυπολογίσουμε και τα online quests η συνολική διάρκεια του Monster Hunter 3 Ultimate ξεπερνά άνετα τις 100 ώρες. Μάλιστα η Capcom έχει ανακοινώσει ότι θα συνεχίσει να προσφέρει νέα quests μέσω DLC, τα οποία σημειωτέον θα διατίθενται εντελώς δωρεάν.

Σε σχέση με την πρωτότυπη έκδοση υπάρχουν αρκετές προσθήκες σε ότι έχει να κάνει με το endgame περιεχόμενο. Το αν έχετε ή όχι όμως την υπομονή να ξαναπαίξετε από την αρχή μια σαρανταριά ώρες για να αποκτήσετε πρόσβαση στα νέα quests είναι καθαρά υποκειμενικό. Όπως και να ‘χει πάντως η συνολική αντοχή του τίτλου στον χρόνο είναι τεράστια και σαφώς μεγαλύτερη από αντίστοιχα Action RPG.

Κυνήγι με παρέα
Το Monster Hunter Tri αποτελούσε μία από τις ελάχιστες κυκλοφορίες του Wii που έδιναν έμφαση στο multiplayer και είναι φανερό ότι και η παρούσα έκδοση έχει ανάλογο προσανατολισμό. Τα offline quests έχουν τον χαρακτήρα ¨προπόνησης” με σκοπό να αναβαθμίσετε τον εξοπλισμό σας και να αποκτήσετε τις κατάλληλες προμήθειες που θα χρειαστείτε με σκοπό να επιβιώσετε στο αφιλόξενο online περιβάλλον. Να ξεκαθαρίσουμε εδώ ότι με τον όρο αφιλόξενο αναφερόμαστε καθαρά στην υψηλή πρόκληση των online quests, καθώς θα πρέπει να αντιμετωπίσετε τεράστια bosses. O βαθμός πρόκλησης χτυπάει…κόκκινο και παράλληλα αρκετές μονομαχίες μπορεί να διαρκέσουν ακόμη και μια ολόκληρη ώρα δοκιμάζοντας τα αντανακλαστικά σας και κυρίως την υπομονή σας.

H έκδοση για το Wii U υποστηρίζει online Co-op 2-4 παιχτών, ενώ η αντίστοιχη για το 3DS μονάχα local co-op. Η online εμπειρία είναι θετική από όλες τις απόψεις χωρίς ενοχλητικές πτώσεις του frame rate, lags ή disconnections. Επιπλέον, παρέχεται και voice chat υποστήριξη μέσω του GamePad ώστε να συντονίσετε τις προσπάθειές σας με τους συμπαίκτες σας.


Ένα απλό HD port
Όσοι περιμένατε στο Monster Hunter 3 Ultimate να δείτε ένα δείγμα από τις hardware δυνατότητες του Wii U δυστυχώς θα απογοητευθείτε. Η παρούσα δημιουργία αποτελεί ένα “συμπαθητικό” port του Monster Hunter Tri και όπως είναι λογικό αποτυγχάνει να εντυπωσιάσει. Η ποιότητα των textures είναι ιδιαίτερα χαμηλή με το έντονο aliasing στις τοποθεσίες και τα μοντέλα των χαρακτήρων και των τεράτων να “βγάζει μάτι”.

Τα φαινόμενα texture popping και clipping που προϋπήρχαν στην πρωτότυπη έκδοση του Wii κάνουν και εδώ αισθητή την παρουσία τους. Ειδικά όσον αφορά το clipping η κατάσταση είναι τραγική, με το μοντέλο του χαρακτήρα σας να γίνεται…ένα με αυτά των πλασμάτων κάθε φορά που σκύβετε πάνω από τα πτώματά τους για να μαζέψετε προμήθειες. Ευτυχώς, το frame rate παραμένει σταθερό ακόμα και στις πιο απαιτητικές συνθήκες, όπως για παράδειγμα όταν η οθόνη “πλημμυρίζει” από τέρατα ή στο online co-op τεσσάρων παιχτών.

Ο ηχητικός τομέας είναι το λιγότερο απαράδεκτος με τα αδιάφορα μουσικά θέματα να επαναλαμβάνονται συνεχώς χωρίς ίχνος ποικιλίας. Το voice acting λάμπει δια της απουσίας του, καθώς τόσο ο κεντρικός πρωταγωνιστής, όσο και οι υπόλοιποι NPCs είναι…μουγγοί και δεν αρθρώνουν λέξη καθ’ όλη την διάρκεια της περιπέτειας σας. Το μόνο που διασώζεται από το ναυάγιο είναι τα ηχητικά εφέ που σχετίζονται με την χρήση των όπλων και οι βρυχηθμοί των διαφόρων πλασμάτων.

Συμπεράσματα
Για τους οπαδούς της σειράς, το Monster Hunter 3 Ultimate αποτελεί μια ενδεδειγμένη αγορά και είναι σίγουρο πως εάν ανήκετε στην παραπάνω κατηγορία δεν πρόκειται να απογοητευθείτε. Είναι φανερό πως η Capcom δεν προσπάθησε όσο θα έπρεπε για να κάνει προσβάσιμη την δημιουργία της σε μια μεγαλύτερη μερίδα κοινού. Θετικά στοιχεία υπάρχουν και μάλιστα είναι αρκετά αλλά πόσοι από εσάς θα μπορέσουν να αντέξουν το “γερασμένο” σύστημα μάχης και τις πρώτες 10-15 βαρετές ώρες που είναι γεμάτες με αδιάφορα quests; Το γενικότερο συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι έχουμε να κάνουμε με μια δημιουργία που απευθύνεται σε…λίγους.

Εν τω μεταξύ, όσοι από εσάς είχατε ασχοληθεί με το Monster Hunter Tri στο παρελθόν έχετε ελάχιστους λόγους για αποκτήσετε αυτή την έκδοση. Πόσο μάλλον όταν οι όποιες προσθήκες κάνουν την εμφάνισή τους ύστερα από 40-50 ώρες gameplay. Στην περίπτωση που ανήκετε στην παραπάνω κατηγορία είναι καλύτερο να περιμένετε το Monster Hunter 4 που αναμένεται στην Ιαπωνία το καλοκαίρι και δεν αποκλείεται μέσα στο 2013 να το δούμε και στα μέρη μας.

Θετικά:
– Online co-op 4 παιχτών
– Υψηλό Α.Ι
– Ικανοποιητική πρόκληση
– Τεράστια αντοχή στον χρόνο
– Επικά boss fights
– Λειτουργικό user interface

Αρνητικά:
– Απαράδεκτος ηχητικός τομέας
– Χαμηλής ποιότητας γραφικά
– Ελάχιστες προσθήκες σε σχέση με την πρωτότυπη έκδοση
– Προβληματική κάμερα
– Ελαττωματικό μοντέλο χειρισμού
– Ατελείωτο grinding

Βαθμολογία
Γραφικά: 6
Ήχος: 5
Gameplay: 7.5
Αντοχή: 9.5
Γενικά: 7

Απευθύνεται αποκλειστικά στους σκληροπυρηνικούς φίλους της σειράς.

Παντελής Δασκαλέλος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης