Ουρές από τις… 2 τα ξημερώματα δημιουργήθηκαν για άλλη μία χρονιά έξω από τα καταστήματα στη Βρετανία και την Ιρλανδία, στο πλαίσιο της «Ημέρας του Κουτιού» (σ.σ. Boxing Day).

Σε εικόνες που μεταδίδουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, εμφανίζονται μεγάλες ουρές έξω από πολυκαταστήματα όπως το «Next» και το «Selfridges». Αμέσως μετά το άνοιγμά τους, οι καταναλωτές επιδόθηκαν σε ένα «σαφάρι» αναζήτησης ευκαιριώνΗ εν λόγω ημέρα αποτελεί το απόλυτο σύμβολο του… υπερκαταναλωτισμού με βάση τα δυτικά πρότυπα, καθώς τα καταστήματα προσφέρουν τα προϊόντα τους σε τιμές δελεαστικές. Ως εκ τούτου, εκατομμύρια πολίτες ξεχύνονται στους δρόμους και δίνουν πραγματικές… μάχες, προκειμένου να αποκτήσουν τα αντικείμενα του πόθου τους σε εκπτωτικές τιμές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι «κυνηγοί ευκαιριών» βγήκαν από πολύ νωρίς στους δρόμους και ανέμεναν με αγωνία το άνοιγμα των καταστημάτων. Σήμερα εκτιμάται ότι 30 εκατ. καταναλωτές θα ψωνίσουν στα πολυκαταστήματα, ξοδεύοντας κατά μέσον όρο περί τα 200 ευρώ.

Οι περισσότεροι εξ αυτών θα κάνουν τις… επιδρομές τους κατά τις απογευματινές ώρες, μετά την μεσημεριανή ραστώνη.

Σε εικόνες που μεταδίδουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, εμφανίζονται μεγάλες ουρές έξω από πολυκαταστήματα όπως το «Next» και το «Selfridges». Αμέσως μετά το άνοιγμά τους, οι καταναλωτές επιδόθηκαν σε ένα «σαφάρι» αναζήτησης ευκαιριών, κάνοντας… σπριντ στους διαδρόμους!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το έθιμο της Boxing Day

Η Boxing Day (26 Δεκεμβρίου) είναι επίσημη αργία σε Αγγλία και Ιρλανδία. Η ονομασία της ημέρας πηγάζει από το έθιμο που ξεκίνησε το 19ο αιώνα κατά τη Βικτωριανή περίοδο στην Αγγλία, όπου οι έχοντες συνήθιζαν να κάνουν δώρα προς τους μη έχοντες την επομένη των Χριστουγέννων.

Στην Αγγλία δε, την ημέρα αυτή οι πολίτες είθισται να παρακολουθούν ποδόσφαιρο, καθώς για την Premiership δεν είναι αργία. Επίσης, η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί στην Αγγλία και την έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων.

Υπάρχουν πολλές εκδοχές για το πως προέκυψε αυτή η μέρα και γιατί πήρε αυτό το περίεργο όνομα.
Ορισμένες από τις επικρατέστερες είναι οι εξής:

– Η ημέρα των Χριστουγέννων αποτελούσε ημέρα σκληρής δουλειάς για τους υπηρέτες, οι οποίοι έμεναν μακριά από τις οικογένειές τους. Έτσι, την επομένη έπαιρναν ρεπό, επέστρεφαν στα σπίτια τους και έπαιρναν σε κουτιά το φαγητό που είχε απομείνει από την γιορτή των αφεντικών τους.

– Μέλη της εμπορικής τάξης έδιναν κουτιά με φαγητό και φρούτα στους βοηθούς τους στις 26 Δεκεμβρίου, ως αναγνώριση των κόπων τους.

– Στις εκκλησίες, τα κουτιά που προορίζονταν για ετήσιες δωρεές ανοίγονταν την ημέρα των Χριστουγέννων και τα ποσά που είχαν συγκεντρωθεί διανέμονταν από τον κλήρο την επομένη, την Boxing Day.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης