Η φιγούρα του ήταν μια από τις πιο χαρακτηριστικές τις τραγικές εκείνες ημέρες μετά το καταστροφικό πέρασμα του «Εγκέλαδου» στο βορειοανατολικό τμήμα της νήσου Χονσού στην Ιαπωνία.

Τα 8,9 Ρίχτερ «ταρακούνησαν» για τα καλά τους Ιάπωνες στις 11 Μαρτίου 2011, ωστόσο κανείς δεν περίμενε αυτό που θα ακολουθούσε. Τεράστια κύματα εισέβαλαν βίαια στο εσωτερικό της ενδοχώρας παρασέροντας τα πάντα στο πέρασμά τους. Πλοία βγήκαν στη στεριά και ολόκληρα χωριά χάθηκαν από τον χάρτη. Το κακό όμως είχε και συνέχεια. Το τσουνάμι έθεσε εκτός λειτουργίας τα συστήματα ψύξης στο πυρηνικό εργοστάσιο «Fukushima Daiichi» και οι πρώτες εκρήξεις στους αντιδραστήρες ήταν γεγονός. Η ανθρωπότητα βρέθηκε αντιμέτωπη με καταστάσεις που παρέπεμπαν πλέον στην τραγωδία του Τσερνόμπιλ το 1987.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Μέσα σε αυτές τις ακραίες συνθήκες όπου τα πάντα κινούνταν στα όρια, εμφανίστηκαν άνθρωποι οι οποίοι κατάφεραν να εμπνεύσουν με τη στάση τους και να δώσουν κουράγιο. Απλοί άνθρωποι, άγνωστοι μέχρι εκείνη τη στιγμή, αναδύθηκαν μέσα από την ανωνυμία του συνόλου και διαδραμάτισαν τον δικό τους ρόλο στις εξελίξεις. Ένας από αυτούς ήταν και ο Masao Yoshida, ο οποίος παρουσιάστηκε στη συνέχεια από τα Μ.Μ.Ε. της Ιαπωνίας ως ένας από τους «Ήρωες της Φουκουσίμα».

Από τη θέση του υπεύθυνου διαχείρισης του εργοστασίου παρακολουθούσε στενά τα γεγονότα και δεν δίστασε να παραμείνει στη θέση του σε όλη τη διάρκεια της κρίσης, έτσι ώστε να δώσει δύναμη στα σωστικά συνεργεία που έδιναν μάχη με τον χρόνο για να αποτραπεί το πυρηνικό ολοκαύτωμα. Το τίμημα που πλήρωσε… βαρύ! Ο Masao Yoshida έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 58 ετών, «χτυπημένος» από τον καρκίνο. Μέχρι την ύστατη στιγμή αρνιόταν πεισματικά πως η ασθένειά του συνδέεται με την παραμονή του στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου.

Διαβάστε επίσης:
Ιαπωνία: Πριν και μετά το τσουνάμι…, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 12 Μαρτίου 2013, 05:20
Ιαπωνία: Η αγάπη του για τα ζώα νίκησε τον εφιάλτη της ραδιενέργειας, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2012, 06:29

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης