Ξεσηκωμό των εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» έχει προκαλέσει η ανάπτυξη νέας πτέρυγας, χωρίς όμως να έχει προβλεφθεί η επαρκής κάλυψή της με προσωπικό. Μάλιστα η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μία στιγμή που το νοσηλευτικό προσωπικό έτσι κι αλλιώς είναι αποδεκατισμένο και δεν επαρκεί ούτε για τις υπάρχουσες κλινικές και τμήματα.

Όπως καταγγέλλει το σωματείο εργαζομένων στο νοσηλευτικό ίδρυμα (ΣΕΝΠ), το οποίο την Παρασκευή προχώρησε σε παράσταση διαμαρτυρίας κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Δ.Σ., πρόκειται για ένα σχέδιο της διοίκησης που αφορά τη μετεγκατάσταση της οφθαλμολογικής κλινικής στον έκτο όροφο του κτιρίου β’, η οποία μέχρι τώρα συστεγάζεται μαζί με την ογκολογική στον τρίτο όροφο του α’ κτιρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο σύμφωνα με τους εργαζόμενους η ενέργεια αυτή προωθείται σε μία περίοδο κατά την οποία η ίδια η γενική διευθύντρια του νοσοκομείου ανακοινώνει ότι η έλλειψη προσωπικού είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο. Επίσης η ίδια παραθέτει δέσμη τεσσάρων ενεργειών, μεταξύ των οποίων άμεση προκήρυξη 120 θέσεων και αίτημα για επικουρικό προσωπικό για την κάλυψη άμεσων και επιτακτικών αναγκών.

«Την ίδια λοιπόν στιγμή που ομολογείται η δεινή θέση του νοσοκομείου από πλευράς στελέχωσης και οι παραιτήσεις κυρίως λόγω εντατικοποίησης καταφτάνουν σωρηδόν στο γραφείο προσωπικού, μέριμνα της διοίκησης είναι η ανάπτυξη επιπλέον κλινών. Και μάλιστα ενόψει χειμώνα που η γρίπη για ακόμη μία φορά θα θερίσει τον πληθυσμό και η κοινή λογική υπαγορεύει, αν υπήρχε κάποια δυνατότητα, να εξαντλούνταν σε μία έστω επιπλέον κλίνη ΜΕΘ (αυτή τη στιγμή οκτώ κλειστές λόγω υποστελέχωσης)», τονίζει σε επιστολή του προς το δ.σ. του «Παπαγεωργίου» το σωματείο εργαζομένων.

Δραματικές οι ελλείψεις

Όπως δηλώνει στη «Μ» ο αντιπρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Παναγιώτης Τουχτίδης, την τελευταία διετία έχουν γίνει 110 παραιτήσεις, ενώ τα κενά σε νοσηλευτικό προσωπικό φτάνουν τα 288.
«Από το 2004 είχαμε επισημάνει ότι είναι προβληματική για τους ασθενείς η συνύπαρξη δύο τελείως διαφορετικών κλινικών, όπως η ογκολογική και οφθαλμολογική. Και τώρα ξαφνικά η διοίκηση θυμήθηκε να προχωρήσει στη μετεγκατάσταση της δεύτερης σε άλλον χώρο, χωρίς όμως να έχει εξασφαλίσει το αναγκαίο προσωπικό. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να επιβαρυνθεί το ήδη αποδεκατισμένο υπάρχον προσωπικό, ενώ δεν αποκλείεται να στερήσει εργαζόμενους από άλλα τμήματα, για να λειτουργήσει η συγκεκριμένη κλινική», εξηγεί ο κ. Τουχτίδης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα αναφέρει ότι η οφθαλμολογική κλινική εφημερεύει κάποιες ημέρες, οπότε χρειάζεται να κάνει και τρεις-πέντε εισαγωγές ασθενών για νοσηλεία, ενώ καθημερινά γίνονται δέκα-δώδεκα χειρουργεία. Συνεπώς θα χρειαστεί επιπλέον προσωπικό και συγκεκριμένα δύο νοσηλευτές και ένας τραυματιοφορέας.

«Το νοσοκομείο έχει σοβαρές ελλείψεις προσωπικού. Για παράδειγμα στα κεντρικά χειρουργεία υπάρχει ένας νοσηλευτής σε κίνηση για δύο-τρεις ασθενείς, στο αναισθησιολογικό ένας για δύο, ένας τραυματιοφορέας για όλο το νοσοκομείο τη νύχτα, ακόμη και σε μερική εφημερία. Επίσης στη στεφανιαία μονάδα υπάρχουν δύο νοσηλευτές για δεκατέσσερις ασθενείς, ενώ θα έπρεπε να είναι ένας νοσηλευτής για τρεις ασθενείς», σημειώνει ο κ. Τουχτίδης και προσθέτει ότι η οποιαδήποτε αλλαγή πρέπει να γίνει σε πτέρυγα όπου ήδη υπάρχουν ανεπτυγμένες κλίνες.

Προειδοποιούν με αποκλεισμό των χειρουργείων

Το σωματείο εκφράζει την αντίθεσή του στην ανάπτυξη νέας πτέρυγας ή ακόμη και επιπλέον κλίνης από τις ήδη υπάρχουσες, ενώ επισημαίνει ότι πάγια θέση του παραμένει ο οποιοσδήποτε σχεδιασμός να γίνεται επί των ήδη ανεπτυγμένων κλινών, χωρίς εκπτώσεις σε βάρος των πολιτών αλλά και χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση του ήδη αποδεκατισμένου προσωπικού.

«Προειδοποιούμε ότι οποιαδήποτε κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση θα πυροδοτήσει την αντίδρασή μας με κάθε νόμιμο μέσο, ενώ θα προκαλέσει με δική σας υπαιτιότητα και μόνο εβδομαδιαίους αποκλεισμούς νευραλγικών τμημάτων, αρχής γενομένης από τα κεντρικά χειρουργεία, όπως ομόφωνα αποφασίστηκε από το δ.σ. του σωματείου μας», επισημαίνεται στην επιστολή του σωματείου και ζητείται να ανασταλεί οποιαδήποτε ανάλογη ενέργεια, αν δεν διασφαλιστεί η κάλυψη των κενών με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό.

Πηγή: εφημερίδα «Μακεδονία»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης