Χρηματαποστολές έφευγαν νύχτα από το Νομισματοκοπείο στη Μεσογείων για να εφοδιάσουν με μετρητά τα ΑΤΜ. Δεκάδες παλέτες με χαρτονομίσματα των 50 και των 100 ευρώ έφθαναν στην Ελλάδα υπό άκρα μυστικότητα, φορτωμένες σε στρατιωτικά αεροπλάνα C-130.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα παραπάνω στιγμιότυπα θα μπορούσαν να αποτελούν μέρος μιας καλογυρισμένης ταινίας του Χόλιγουντ, ωστόσο πρόκειται για αληθή γεγονότα τα οποία διαδραματίστηκαν από το 2010 έως και το καλοκαίρι του 2012, στην Ελλάδα της κρίσης, όπως τα περιγράφει στο βιβλίο της (Το χρονικό της μεγάλης κρίσης) η ΤτΕ.

Στοιχεία και οικονομικά δεδομένα που βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας αποδεικνύουν με τον πιο δραματικό τρόπο πόσο κοντά βρέθηκε η χώρα στο «ατύχημα» που θα μπορούσε να προκαλέσει ανεξέλεγκτη χρεοκοπία και τραπεζικό κραχ.

Στο βιβλίο παρατίθεται το χρονοδιάγραμμα των πτήσεων που έκαναν τα C-130 φορτωμένα με παλέτες με 50ευρα και 100ευρα προκειμένου να εφοδιάσουν τα ΑΤΜ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επιχειρήσεις ενίσχυσης των ΑΤΜ ήταν επιβεβλημένες, αφού η προοπτική ακόμα και ένα μηχάνημα αυτόματης ανάληψης να ξεμείνει από χρήματα θα σκορπούσε τον πανικό. Στις 14-15 Ιουνίου 2012, λίγο πριν από τις βουλευτικές εκλογές, πραγματοποιήθηκε ακόμα μία επιχείρηση με 76 και 71 φορτηγά να φεύγουν κάτω από άκρα μυστικότητα γεμάτα μετρητά από το Νομισματοκοπείο με προορισμό τις τράπεζες. Η κατάσταση με τις αναλήψεις είχε ξεφύγει από κάθε έλεγχο, αφού στις 15 Ιουνίου, την τελευταία εργάσιμη ημέρα πριν από τις εκλογές, είχαν κάνει φτερά από τις τράπεζες 3,5 δισ. ευρώ.

Πτήσεις σωτηρίας των C-130 από το εξωτερικό

Ο αγώνας δρόμου για να μη «στεγνώσουν» τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από μετρητά ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2010, οπότε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας έφθασαν τρεις φορές αεροπλάνα φορτωμένα με χαρτονομίσματα.

Ειδικότερα:

  •   15 εκατ. χαρτονομίσματα των 100€ (συνολική αξία 1,5 δις) ήρθαν στις 10/6/2010 από την Ιταλία
  • 38,4 εκατ. χαρτονομίσματα των 50€ (συνολική αξία 1,92 δισ.) ήρθαν στις 16/6/2011 από την Αυστρία
  • 36,8 εκατ. χαρτονομίσματα των 50€ (συνολική αξία 1,84 δισ.) ήρθαν στις 24/11/2011 από την Αυστρία.

Συνολικά έφθασαν στην Ελλάδα με τα στρατιωτικά αεροπλάνα 5,26 δισ. ευρώ.

Σχεδίαζαν επιβολή ορίου αναλήψεων

Σύμφωνα με «Τα Νέα», μόλις λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο του 2012, στην ΤτΕ γινόταν σύσκεψη με αντικείμενο να μην ανοίξουν οι τράπεζες τη Δευτέρα.

Τα κρίσιμα ερωτήματα που έπεσαν στο τραπέζι ήταν:

– Πού θα μπει το όριο των αναλήψεων; Εκατό ευρώ την εβδομάδα, εκατόν πενήντα;

– Τι θα γίνει με τους τουρίστες; Θα μπορούν να σηκώνουν χρήματα;

– Πόσες ημέρες θα παραμείνουν κλειστές οι τράπεζες;

– Ποια ΑΤΜ θα είναι ανοιχτά;

– Θα υπάρχει φρουρά; Θα ενημερωθεί το Δημόσιας Τάξης;

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε το βιβλίο

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης