Μεγάλη επιχείρηση του ΣΔΟΕ και του τμήματος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες στη Χαλκιδική, στην περιοχή Κασσανδρείας. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες της zougla.gr, έχουν συλληφθεί τουλάχιστον δύο διοικητές της ΕΛΑΣ με τα αρχικά Γ.Τ. και Γ.Π.  -ο ένας διοικητής Τμήματος και ο άλλος διοικητής Ασφαλείας- ενώ έχουν προσαχθεί για ανάκριση τουλάχιστον 20 άτομα. Η επιχείρηση αφορά την εξάρθρωση μεγάλου δικτύου κατασκευής και διακίνησης λαθραίων τσιγάρων με τεράστιο τζίρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι οι Χ.Μ. και Α.Μ. από την Κασσανδρεία, ο Ν.Π. που διατηρεί κατάστημα ηλεκτρονικών και ο Σ.Κ. έμπορος σιτηρών. Οι συλλήψεις έλαβαν χώρα στην Καλλιθέα και στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την τοποθεσία Φούρκα, όπου στις 7 Ιουνίου είχε εντοπιστεί ένα σύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής τσιγάρων.

Τότε οι υπηρεσίες του ΣΔΟΕ αντελήφθησαν πως στην υπόθεση θα έπρεπε να είναι αναμεμιγμένα και άτομα από τις τοπικές αστυνομικές αρχές, ενδεχομένως και λιμενικές. Η έρευνα συνεχίστηκε επί μακρόν και σε όλη την Ελλάδα, προφανώς δε και στο εξωτερικό, αφού τα λαθραία τσιγάρα στέλνονταν και στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ οι συσκευασίες παρέπεμπαν σε κυπριακές μάρκες τσιγάρων.

Η κοινή επιχείρηση ΣΔΟΕ – Εσωτερικών Υποθέσεων άρχισε από Τρίτη και κορυφώθηκε την Τετάρτη στις 10:00 με τις συλλήψεις των δύο αξιωματικών της ΕΛΑΣ αλλά και κατοίκων της περιοχής. Αυτή η φάση της επιχείρησης έληξε κατά τις 15:00 με τη μεταφορά των συλληφθέντων στα Κεντρικά της ΕΛΑΣ, στη Θεσσαλονίκη. Την επιχείρηση παρακολουθούσαν σε όλες της τις λεπτομέρειες τέσσερις εισαγγελείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε δηλώσεις του, το βράδυ της Τετάρτης, ο διευθυντής ασφαλείας Θεσσαλονίκης, Αθηναγόρας Παζαρλής, επιβεβαίωσε τα όσα αποκάλυψε η zougla.gr.

Όπως ανέφερε η επιχείρηση ξεκίνησε μετά από πληροφορίες που παρείχε στην ΕΛΑΣ ο ευρωπαϊκός οργανισμός κατά του λαθρεμπορίου (OLAF).

Σύμφωνα με τον ίδιο, από την καταμέτρηση που διενεργούν τα στελέχη του ΣΔΟΕ προκύπτει ότι η αξία των διαφυγόντων φόρων και δασμών, μέχρι αυτή τη στιγμή, ανέρχεται στα 4 εκατομμύρια ευρώ.

Ιστορικό

Η υπόθεση άρχισε να ξετυλίγεται τυχαία, μετά από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 7 Ιουνίου στην περιοχή Κελί, στη Φούρκα της Χαλκιδικής. Όταν οι πυροσβέστες κλήθηκαν στο σημείο, ανακάλυψανΑποκαλυπτικές φωτογραφίες από τη φωτιά της 7ης Ιουνίου ότι σε αποθήκη που χρησιμοποιούνταν ως στάβλος, υπήρχε καλά κρυμμένο ένα παράνομο εργαστήριο παρασκευής και συσκευασίας λαθραίων τσιγάρων.

Τις έρευνες ανέλαβε άμεσα η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων, συνεπικουρούμενη από την Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκιδικής. Τα «στόματα» παραμένουν ερμητικά κλειστά, αφού η υπόθεση θεωρείται ιδιαίτερα σοβαρή και άκρως επικίνδυνη, με τα ονόματα των επιχειρηματιών που κρύβονται πίσω από το λαθρεμπόριο να είναι ιδιαίτερα γνωστά στο χώρο. Η είδηση, ωστόσο, επιβεβαιώνεται απ’ όλες τις πηγές.

Η έρευνα των Αρχών συνεχίζεται με πυρετώδεις ρυθμούς την τελευταία εβδομάδα και οι καταγγελίες είναι τόσο σοβαρές, ώστε κάποιοι συσχετίζουν την υπόθεση με αιφνίδιους θανάτους τελωνειακών το τελευταίο διάστημα.

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν γίνει συλλήψεις, ωστόσο η Αστυνομική Διεύθυνση σχηματίζει δικογραφία εις βάρος συγκεκριμένων ατόμων.

Το σίγουρο είναι, όπως αποκαλύπτουν άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, ότι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 7 Ιουνίου μόνο τυχαία δεν ήταν. Πρόκειται για εμπρησμό, για «τυπικό» ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το εργαστήριο σχεδόν καταστράφηκε ολοσχερώς. Και το μήνυμα που εστάλη, σαφές.

Αποκαλυπτικές φωτογραφίες από τη φωτιά της 7ης ΙουνίουΣύμφωνα με πληροφορίες, το οικόπεδο στο οποίο στεγάζεται το κτίριο έχει περάσει τα δύο τελευταία χρόνια στα χέρια ομογενούς από τη Ρωσία. Το εργαστήριο λειτουργούσε υπό την κάλυψη Ιππικού Ομίλου και φυλασσόταν σε 24ωρη βάση από Έλληνες και αλλοδαπούς υπηκόους. Κανείς δεν είχε αντιληφθεί ότι κάτι το ύποπτο συνέβαινε στην περιοχή. Ή τουλάχιστον αυτό ισχυρίζονται. Παρά το γεγονός, μάλιστα, ότι και υπάλληλοι του Δήμου Κασσανδρείας έκαναν καθημερινά περιπολίες στην περιοχή, φοβούμενοι το ενδεχόμενο πυρκαγιών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Πυροσβεστική ενημερώθηκε για την πυρκαγιά από διερχόμενους οδηγούς και όχι από τους φύλακες του κτιρίου. Αμέσως μετά τον εμπρησμό, δε, οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες εξαφανίστηκαν από προσώπου γης.

Στο συνολικής έκτασης 700 τετραγωνικών μέτρων οικόπεδο λειτουργούσε ένα καλά εξοπλισμένο και σύγχρονο εργαστήριο παρασκευής και συσκευασίας λαθραίων τσιγάρων, με παλέτες καπνού, χαρτιά και πακέτα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κύκλωμα παρασκεύαζε τσιγάρα κυπριακής μάρκας, τα οποία διοχετεύονταν μέσα από καλά οργανωμένες «διαδρομές» τόσο στη Μεγάλη Βρετανία όσο και στην Ελλάδα, χωρίς κανένα απολύτως παραστατικό, στερώντας από το κράτος εκατομμύρια ευρώ από τη μη απόδοση ΦΠΑ.

Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές, ειδικό στέλεχος της Philip Morris, στην οποία ανήκει η κυπριακή μάρκα, έχει κληθεί στη Χαλκιδική, προκειμένου να διενεργήσει αυτοψία στο χώρο και να καταγράψει τις μεθόδους που χρησιμοποιούσε το κύκλωμα.

Στο «στόχαστρο» των διωκτικών Αρχών βρίσκονται, μεταξύ άλλων, και άνθρωποι σε θέσεις «κλειδιά», όπως τελωνειακοί και λιμενικοί. Πρόκειται για τους «συνδετικούς κρίκους» που φρόντιζαν να κάνουν τα… στραβά μάτια, ώστε τα παράνομα φορτία να μπαινοβγαίνουν από τα σύνορα χωρίς ελέγχους.

Αστυνομία και ΥΠΕΕ κρατούν χαμηλούς τους τόνους, δηλώνοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι ιδιαίτερα σημαντική και τυχόν ανακοινώσεις μπορεί να τη θέσουν σε κίνδυνο. Εντός των επόμενων ημερών, ωστόσο, αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις, αφού η Βόρεια Ελλάδα «βράζει» από τη δράση των κυκλωμάτων που δρουν κάτω από τη μύτη ή με την ανοχή των Αρχών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης