Διχασμένοι μοιάζουν να είναι οι κάτοικοι των χωριών στη Χαλκιδική για τη λειτουργία των μεταλλείων στις Σκουριές, όπως αναδείχθηκε από το οδοιπορικό του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου στην περιοχή.

Κάτοικοι της Ιερισσού και της Ολυμπιάδας καταγγέλλουν τους περιβαλλοντικούς κινδύνους από την εξόρυξη μεταλλουργίας χρυσού, ενώ οι η πλειοψηφία των κατοίκων της Μεγάλης Παναγιάς, που εργάζονται στα μεταλλεία υποστηρίζουν πως η αντίδραση των «όψιμων οικολόγων» – όπως τους χαρακτηρίζουν – στηρίζεται σε μικροπολιτικά συμφέροντα και όχι στην περιβαλλοντική τους ευαισθησία. Όπως τονίζουν, οι κάτοικοι των παραθαλάσσιων χωριών έχουν τον τουρισμό και τη θάλασσα και καταφέρνουν να επιβιώνουν, εκείνοι στη Μεγάλη Παναγιά έχουν μόνο τα μεταλλεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, ένα από τα επιχειρήματα της άλλης πλευράς μοιάζει να είναι αρκετά σοβαρό. Όπως ανέφεραν, η βιομηχανία χρυσού υπήρξε ανέκαθεν ο βασικός καταναλωτής της εξαιρετικά επικίνδυνης ουσίας κυανιούχο νάτριο. Ενώσεις του κυανίου βρίσκουν επίσης εφαρμογή στις βιομηχανίες παραγωγής πολυμερών, πυρίμαχων, καλλυντικών, φαρμάκων, επεξεργασίας μετάλλων και επιμεταλλώσεων. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της εταιρείας, στο εργοστάσιο του Στρατωνίου χρησιμοποιείται μεν το κυανιούχο νάτριο, σε μικρές ποσότητες δε. Επιπλέον, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες χρησιμοποιείται είναι ασφαλείς, δηλαδή σε αλκαλικό περιβάλλον και όχι σε ακραία όξινο που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα.

Οι κάτοικοι, όμως, αντιδρούν και υποστηρίζουν πως σύμφωνα με την περιβαλλοντική μελέτη της εταιρείας, το κυανιούχο νάτριο θα χρησιμοποιηθεί σε μεγάλες δόσεις στην Ολυμπιάδα και στο Στρατώνι με αποτέλεσμα να κινδυνέψει ο υδροφόρος ορίζοντας.


(Κάτοικος Μεγάλης Παναγιάς)

Παρακολουθήστε τι υποστήριξαν οι κάτοικοι των χωριών στο οδοιπορικό του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου:

Η απάντηση της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.

Ο Πέτρος Στρατουδάκης, δ/νων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.«Η σύμβαση είναι στην ουσία μεταξύ ιδιωτών και υπάρχει φυσικά και η μεσολάβηση του κράτους το οποίο θέλει να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας και να ελέγξει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις» υποστηρίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., Πέτρος Στρατουδάκης.

Ο κ. Στρατουδάκης παραδέχτηκε ότι «ο ορυκτός πλούτος είναι εθνικός» και πως «η Ελλάδα διαθέτει την τεχνογνωσία» να εξορύξει τον χρυσό της, ενώ είπε ότι η εταιρεία έχει επενδύσει 1,2 δισ. δολάρια σε μια περιοχή που είναι «από τα μεγαλύτερα μεταλλευτικά πεδία στον κόσμο». Η εταιρεία πάντως, στην ουσία για τη μεταλλευτική εκμετάλλευση έδωσε 0 αντίτιμο, στηριζόμενοι στον νόμο. Ο κ. Στρατουδάκης αποκάλυψε πως είχε ήδη προηγηθεί διαγωνισμός από το ελληνικό δημόσιο για την TVX HELLAS, διαδικασία που ακολουθήθηκε και με την Ελληνικός Χρυσός Α.Ε..

Στην ερώτηση για τις διαφορές στην περιβαλλοντική διαχείριση από την προηγούμενη εταιρεία, ο κ. Στρατουδάκης τόνισε ότι είναι η μέθοδος. Ήδη, όπως είπε έχει ξεκινήσει η λιθογόμωση για την αποκατάσταση των στοών. Παράλληλα, απαντώντας στους ισχυρισμούς των κατοίκων μίλησε για μικροπολιτική και τόνισε ότι δεν έχει ειπωθεί ότι στη σύμβαση ορίζεται η «πλήρης απελευθέρωση όλης της παραλιακής ζώνης που έχει σχέση με το μεταλλευτικό πεδίο της Χαλκιδικής».

Παρακολουθήστε τι υποστήριξε στην εκπομπή Ζούγκλα, ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.:

Διαβάστε επίσης Οδοιπορικό στα μεταλλεία του διχασμού, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2013, 02:30

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης