Φωτογραφίες – Video: Νίκος Χριστοφάκης

Με ένταση, απόγνωση και κατάρες ξεκίνησε σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο η δίκη για τη δολοφονία της 32χρονης εφοριακού Δώρας Ζέμπερη που συγκλόνισε την κοινή γνώμη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθεται ο Εμμανουήλ Εσσατζανιάν Σοροπίδη και ήδη η κατάσταση είναι «εκρηκτική». Άλλωστε, αυτός είναι και ο λόγος που η διαδικασία θα διεξαχθεί κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για την αποφυγή επεισοδίων ανάλογων με εκείνα που «στιγμάτισαν» την προσαγωγή στον ανακριτή του 58χρονου κατηγορουμένου για το άγριο έγκλημα, όταν συγγενείς του θύματος του επιτέθηκαν για να τον λιντσάρουν.

Λίγο μετά τις 08.30 το πρωί στο δικαστήριο αφίχθησαν οι δικηγόροι της οικογένειας και του δράστη. Ένταση επικράτησε όταν έφθασε ο ίδιος ο δράστης, με τον πατέρα του θύματος να προσπαθεί να του επιτεθεί και να φωνάζει προς το μέρος του ζητώντας να του δώσει πίσω το παιδί του. «Φέρε πίσω το παιδί μου, αλήτη» φώναζε την ώρα που αντίκρισε τον κατηγορούμενο.

«Παναγιά μου… Φονιά, θα πεθάνεις, αφήστε με να τον σκοτώσω, σκότωσε την αδελφή μου, αφήστε με…» φώναζε η αδελφή της άτυχης κοπέλας, ενώ η μητέρα της με κλάματα έλεγε απευθυνόμενη στον 58χρονο «Μου κατέστρεψες το σπίτι, φονιά, την κατάρα μου να έχεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα μέτρα ασφαλείας, πάντως, για την είσοδο στη δικαστική αίθουσα είναι αυστηρότατα, ενώ έχει χρησιμοποιηθεί ειδικό μηχάνημα για σωματικό έλεγχο σε όσους θέλησαν να παρακολουθήσουν τη διαδικασία. Μάλιστα, η πρόεδρος του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, με αφορμή τη φορτισμένη ατμόσφαιρα, ζήτησε να επικρατήσει ηρεμία, προκειμένου να απονεμηθεί δικαιοσύνη.

«Καταλαβαίνουμε τον πόνο και την οργή σας» είπε η πρόεδρος της έδρας, απευθυνόμενη στους συγγενείς του θύματος, και τόνισε: «Αναζητούμε την αλήθεια και για να μπορέσουμε να απονέμουμε δικαιοσύνη πρέπει να υπάρχει ηρεμία».

Πριν από λίγο, στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε ο πατέρας της 32χρονης εφοριακού: «Αυτός σκότωσε το παιδί μου» είπε για τον κατηγορούμενο, ο οποίος καθόταν στο εδώλιο σε απόσταση περίπου ενός μέτρου, μέσα σε κλοιό αστυνομικών.

Το κλίμα της δίκης είχε ήδη πυροδοτηθεί πάντως από τις παλινωδίες των ισχυρισμών που προέβαλε από τη σύλληψή του μέχρι και σήμερα ο 58χρονος κατηγορούμενος, ο οποίος, αν και αρχικά είχε ομολογήσει την πράξη του, στη συνέχεια ανακάλεσε, εμπλέκοντας κι άλλα πρόσωπα. 

Οι συγγενείς της Δώρας Ζέμπερη περιμένουν με αγωνία τη δίκη για να απαντηθούν καίρια ερωτήματα γύρω από την υπόθεση, τα οποία όχι μόνο βασανίζουν την οικογένεια της άτυχης εφοριακού, αλλά ενδεχομένως συσκοτίζουν ακόμη περισσότερο τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή της η 32χρονη.

Μητέρα Δώρας Ζέμπερη: Ο φονιάς να καταδικαστεί σε ισόβια, για να μην πω σε θάνατο

«Στήριγμα» για όλη την οικογένειά της, ο «αρχηγός» του σπιτιού, ήταν η άτυχη εφοριακός Δώρα Ζέμπερη η οποία, στα 32 της χρόνια, δούλευε σκληρά «σαν το σκυλί», όπως κατέθεσαν οι συγγενείς της, για να μη λείψει τίποτα σε κανέναν από τους δικούς της ανθρώπους,  αλλά έμελλε να δολοφονηθεί άγρια για ένα κινητό και μόλις πέντε ευρώ.

«Το παιδί μου δε χάρηκε τίποτα», είπε η μητέρα της περιγράφοντας στους δικαστές τον καθημερινό αγώνα που έδινε η 32χρονη κοπέλα για να βοηθά οικονομικά της οικογένειά της. «Ήταν φίλη, αδελφή, μάνα και πατέρας…», κατέθεσε και ο αδελφός της Δώρας Ζέμπερη ο οποίος κατεβαίνοντας από το βήμα του μάρτυρα κινήθηκε εναντίον του 58χρονου κατηγορουμένου για τη δολοφονία της.

Χρειάστηκε η παρέμβαση των αστυνομικών για να μην επιτεθεί στον κατηγορούμενο ο νεαρός την ώρα που η αδελφή του φώναζε: “τέρας, καμία δίκη για εσένα. Θα πεθάνεις … Τι τον φυλάτε ;”.

Την ίδια στιγμή, ο πατέρας της άτυχης κοπέλας κατευθύνθηκε προς το εδώλιο του κατηγορουμένου για να κτυπήσει τον 58χρονο ο οποίος έπεσε στο έδαφος, για να προστατευτεί. ” Πήρε το παιδί μας …” φώναζαν και οι υπόλοιποι συγγενείς με αποτέλεσμα η πρόεδρος του δικαστηρίου να τους αποβάλει από την αίθουσα, καθιστώντας τους σαφές ότι αν δεν πέσουν οι τόνοι, η διαδικασία θα προχωρήσει, κεκλεισμένων των θυρών.

Η μητέρα της 32χρονης καταθέτοντας στο δικαστήριο ζήτησε να τιμωρηθεί παραδειγματικά ο κατηγορούμενος. . “Αυτό το κάθαρμα θέλω να μου πει γιατί σήκωσε τα χέρια του στο παιδί μου που δεν είχε πειράξει ούτε μυρμήγκι… Έπρεπε να του έχουν κόψει τα χέρια και 10 δις ποινή να του βάλετε δεν έχει αξία. Θέλω να μάθω την αλήθεια , το παιδί μου δεν είχε εχθρούς. Δεν πιστεύω ότι σκότωσε το παιδί μου για ενα κινητό και πέντε ευρώ” είπε και ξέσπασε: ” Το κτήνος δεν θέλω να το βλέπω. Κανένα ελαφρυντικό. Που το βρήκε τόσο μίσος. Δεν είναι άνθρωπος , είναι ανθρωπόμορφο τέρας. Θα ήθελα να τον σκοτώσω , να τον πληρώσω με το ίδιο νόμισμα”.

Η άτυχη εφοριακός η οποία προσέφερε σε όλους τους άλλους όσα η ίδια στερούσε από τον εαυτό της, ζώντας μέσα στο άγχος προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες της οικογένειάς της, είχε γίνει γονιός ακόμη και για τους….γονείς της, αφού όχι μόνο τους στήριζε οικονομικά αλλά και τους καθοδηγούσε. « Εγώ ακουμπούσα πάνω της. Δούλευε σαν το σκυλί για μην λείψει τίποτα στην οικογένεια. Μαζί παλεύαμε και πήρα μόνο χαρές από αυτό το παιδί.”είπε η μητέρα της άτυχης κοπέλας αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι ο πατέρας της την είχε χρεώσει με δάνεια χιλιάδων ευρώ τα οποία η ίδια εξοφλούσε.

Η οικογένεια της Δώρας Ζέμπερη άφησαν πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο η δολοφονία να συνδέεται με την δουλειά της καθώς, όπως είπαν, φοβόταν και είχε άγχος λόγω των ελέγχων και των μεγάλων προστίμων που επέβαλε η υπηρεσία της. Μάλιστα, κατέθεσαν πως οι γείτονες είχαν δει τον κατηγορούμενο, ο οποίος έμενε κοντά στο σπίτι τους , να παρακολουθεί την 33χρονη.

“Χτύπησε το παιδί στην καρδιά. Είναι καθαρόαιμος δολοφόνος και παμπόνηρος», κατέθεσε ο πατέρας της 32χρονης κοπέλας.

«Δεν αντέχω να βλέπω τον φονιά του παιδιού μου μπροστά μου, που μου στέρησε τη ζωή του παιδιού μου χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος» αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων η μητέρα της 32χρονης Δώρας Ζέμπερη η οποία τον περασμένο Οκτώβριο βρέθηκε μαχαιρωμένη μέσα στο νεκροταφείο.

«Δεν του δίνω κανένα δικαιολογητικό. Για μας είναι θανατική ποινή» είπε η μητέρα έξω από το δικαστήριο και πρόσθεσε: «Εάν δεν μαρτυρήσει, θα τον κάνουμε εμείς να το κάνει».

Οι δηλώσεις του πατέρα:

Δηλώσεις του δικηγόρου της οικογένειας:

Ο κατηγορούμενος

Η δήλωση του δικηγόρου του κατηγορούμενου για τον φόνο:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης