Ραγδαία είναι η επιδείνωση που παρουσιάζει ο καιρός την Κυριακή των Θεοφανίων, με την ΕΜΥ να προβλέπει για τη συνέχεια της ημέρας βροχές ή χιονόνερο, σποραδικές καταιγίδες στις θαλάσσιες περιοχές, χιόνια σε ορεινά ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές της βόρειας και κεντρικής χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αισθητή θα είναι η πτώση της θερμοκρασίας από τη Δευτέρα, ενώ την Τρίτη ο υδράργυρος δεν θα ξεπεράσει στην Αθήνα τους 6 βαθμούς Κελσίου. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να πέσουν οι πρώτες νιφάδες χιονιού ακόμα και σε πεδινές περιοχές της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας.

Ήδη στην Αττική και συγκεκριμένα στην Πεντέλη έχει διακοπεί η κυκλοφορία από το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο έως τον ναό του Αγίου Πέτρου. Παράλληλα, στην Πάρνηθα είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες από το τελεφερίκ μέχρι το καζίνο.

Νωρίς το πρωί της Κυριακής στη Φλώρινα ο υδράργυρος έδειξε -3 βαθμούς Κελσίου, ενώ σημειώθηκε ελαφρά χιονόπτωση μέσα στην πόλη, χωρίς ωστόσο να σημειωθούν προβλήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λόγω των ισχυρών ανέμων, ανεστάλη η λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Καϊμακτσαλάν στην Πέλλα, ενώ κλειστοί είναι και οι δρόμοι που οδηγούν στο βουνό. Για τον ίδιο λόγο έκλεισε προσωρινά και το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου.

Παράλληλα, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης, με έκτακτη ανακοίνωσή του, ενημερώνει ότι στην περιοχή θα επικρατήσουν επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα με σφοδρούς ανέμους έντασης 7-8 μποφόρ.

Σε λευκό κλοιό βρίσκονται τα Ανώγεια της Κρήτης, καθώς από το μεσημέρι της Κυριακής χιόνιζε στα περίχωρα, ενώ από το απόγευμα το «έστρωσε» και εντός του χωριού.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στη θέση Αγία Μαρίνα έχει 15 πόντους χιόνι. Λόγω της ημέρας και της γιορτής των Θεοφανίων χιλιάδες ήταν οι ταξιδιώτες που επισκέπτηκαν το χωριό. Ένα αυτοκίνητο εγκλωβίστηκε στην Αγία Μαρίνα με 4 επιβάτες οι οποίοι τελικά απεγκλωβίστηκαν από τζιπάκι του δήμου και από ένα όχημα Unimog.

Ο Δήμαρχος Ανωγείων κ. Σωκράτης Κεφαλογιάννης, τόνισε ότι μηχάνημα του Δήμου θα ξεκινήσει να ρίχνει αλάτι στον δρόμο ενώ 3 εκχιονιστικά μηχανήματα είναι έτοιμα να αναλάβουν δράση για να παραμείνουν ανοιχτές οι οδικές αρτηρίες.

Οροπέδιο Λασιθίου: Προβλήματα ηλεκτροδότησης καταγράφηκαν στο Οροπέδιο Λασιθίου, με την θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 0 βαθμούς κελσίου.

ΠΑΡΝΗΘΑ

Eικόνες από τα χιονοδρομικά:

ΠΗΛΙΟ

ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ

Η πρόγνωση του καιρού

Kύρια χαρακτηριστικά του καιρού είναι η σημαντική ενίσχυση των βόρειων ανέμων στο Αιγαίο, που κατά τόπους θα φτάσουν τα 9 μποφόρ, αλλά και η κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας.

Πιο αναλυτικά:

Την Κυριακή των Θεοφανίων στις Σποράδες, στην Εύβοια, στην ανατολική Στερεά, στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και χιόνια στα ορεινά, και πιθανόν και σε ημιορεινές περιοχές της Εύβοιας και της Βοιωτίας. Τα φαινόμενα, όμως, βαθμιαία θα περιοριστούν στην Κρήτη, όπου τις βραδινές ώρες θα παρουσιάσουν σημαντική εξασθένηση. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι καλός αλλά με τσουχτερό κρύο.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις και τοπικά πολύ θυελλώδεις 9 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από τις βραδινές ώρες. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ισχυροί αλλά γρήγορα θα εξασθενήσουν.

Οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν πτώση και θα κυμανθούν στα βόρεια από -4 έως 10 βαθμούς, στα κεντρικά από 4 έως 9 βαθμούς, στα νότια από 7 έως 11 βαθμούς, στα δυτικά από 1 έως 13 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 6 έως 13 βαθμούς.

Τη Δευτέρα 7/1 ο καιρός αρχικά θα είναι βελτιωμένος στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Από το μεσημέρι και μετά, όμως, νέο, ισχυρότερο κύμα ψύχους αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα μας, δίνοντας κυρίως την Τρίτη χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής. Νωρίς το πρωί θα σημειωθεί παγετός που θα είναι κατά τόπους ισχυρός στη βόρεια Ελλάδα. Οι βοριάδες θα πνέουν με ένταση πάνω από τα 6 μποφόρ μόνο στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, αλλά από το μεσημέρι και μετά θα ενισχυθούν σταδιακά και στα υπόλοιπα τμήματα.

Δορυφορική εικόνα από την ανατολική Μεσόγειο

Ακούστε την πρόγνωση του καιρού για το Σαββατοκύριακο από τον μετεωρολόγο Τάσο Αρνιακό:

Σε ετοιμότητα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Σε ετοιμότητα βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για την αντιμετώπιση ενδεχόμενου κινδύνου από τη χιονόπτωση και την κακοκαιρία.

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλος Γεωργιάδης, μιλώντας στο Aχελώος TV, ανέφερε:

«Οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος είναι έτοιμες ανά πάσα στιγμή να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε κατάσταση. Υπάρχουν σαφέστατα περιθώρια βελτίωσης, αλλά γίνεται το καλύτερο δυνατό προκειμένου οι συμπολίτες μας να αποφύγουν τον όποιο κίνδυνο, να σωθούν ζωές, να σωθούν περιουσίες, να ελαχιστοποιηθούν τα όποια προβλήματα μπορεί να προκύψουν από τις φυσικές καταστροφές, τις οποίες σε τελική ανάλυση δεν μπορούμε να ελέγξουμε πλήρως. Όλοι οι φορείς είναι ενημερωμένοι για το τι πρέπει να κάνουν στις περιπτώσεις των χιονοπτώσεων, πληµµυρών, των οποιωνδήποτε φυσικών καταστροφών, και θεωρώ ότι είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν κάθε είδους πιθανότητα καταστροφής».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης