Με πεδίο μάχης έμοιαζε από νωρίς τα ξημερώματα ο χώρος του λιμανιού της Μυτιλήνης, όπου σημειώθηκαν νέα επεισόδια, καθώς χιλιάδες πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι εδώ και μέρες στο νησί, μην μπορώντας να φύγουν, αφού δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και συνεχείς επεμβάσεις ανδρών του Λιμενικού Σώματος και της αστυνομίας επιχειρήθηκε να διαλυθεί το πλήθος μεταναστών που βρίσκονται στο λιμάνι.

Στις 08.00 το πρωί, 1.000 μετανάστες από το Αφγανιστάν επιχείρησαν να επιβιβαστούν στο πλοίο «Blue Star 1» χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα, φωνάζοντας «Αθήνα-Αθήνα».

Ο καπετάνιος του πλοίου υποχρεώθηκε να σηκώσει τον καταπέλτη, με αποτέλεσμα πολλά άτομα να εγκλωβιστούν στο ντόκο.

Απομακρύνθηκαν από το λιμάνι

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 08.00 το πρωί, 1.000 μετανάστες από το Αφγανιστάν επιχείρησαν να επιβιβαστούν στο πλοίο «Blue Star 1» χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα, φωνάζοντας «Αθήνα- Αθήνα»Οι πρόσφυγες μετά τα επεισόδια οδηγήθηκαν σε ανοικτό χώρο που βρίσκεται κοντά στην πλαζ «Τσαμάκια».

Άνδρες του Λιμενικού και της αστυνομίας υποχρέωσαν τους πρόσφυγες και μετανάστες να εγκαταλείψουν τον χώρο του λιμανιού, και τους οδήγησαν στον ανοιχτό χώρο της «Φυκιότρυπας», που βρίσκεται σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από το λιμάνι. Εκεί θα γίνει προσπάθεια καταγραφής και καταμέτρησης των ανθρώπων που αναζητούν τρόπο για να αναχωρήσουν από τη Μυτιλήνη.

Ωστόσο, στην περιοχή της «Φυκιότρυπας» δεν υπάρχει απολύτως καμία υποδομή για τη φιλοξενία των προσφύγων και μεταναστών, ούτε για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών τους.

Ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ, χαρακτήρισε «εκρηκτικό» το πρόβλημα. «Είμαστε στο σημείο μηδέν πριν από την έκρηξη. Το πρόβλημα είναι εκρηκτικό» δήλωσε. Περιγράφοντας την κατάσταση ανέφερε ότι αυτήν τη στιγμή οι τοπικές Αρχές δεν ξέρουν πόσοι ακριβώς είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που έχουν συγκεντρωθεί στο νησί.

«Υπάρχουν περίπου 7.000-8.000 που είναι καταγεγραμμένοι και περιμένουν να φύγουν… Τα πλοία δεν επαρκούν» δήλωσε ο κ. Γαληνός, απευθύνοντας έκκληση να δρομολογηθούν περισσότερα πλοία το ταχύτερο δυνατό. «Δεν θέλω απλώς πλοία, θέλω στόλο» τόνισε.

Πηγή φωτό: lesvosnews.gr
Πηγή βίντεο: lesvosnews.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης