Αλυσιδωτές αντιδράσεις, κινητοποιήσεις και διαξιφισμούς έχει προκαλέσει η μεταβολή του καθεστώτος του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου (ΠΙΙΕΤ), που με επιλήψιμες διαδικασίες παραδόθηκε στην Εκκλησία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η αλλαγή του καθεστώτος στο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας ΤήνουΗ μεταβολή του καθεστώτος διαχείρισης του Ιδρύματος και ο τρόπος με τον οποίο αυτή μεθοδεύτηκε ήταν η αιτία να ξεσπάσει η λαϊκή οργή κατά του μητροπολίτη Δωρόθεου, με τους Τηνίους να τον υποδέχονται με έντονες αποδοκιμασίες, σε ένδειξη της οργής τους εναντίον όσων επιχειρούν την άλωση του ιδρύματος.

Μέρος του προβλήματος αποτέλεσαν και οι προγραμματισμένες εκλογές για τη Διοικούσα Επιτροπή του ιδρύματος, από τις οποίες απείχε το μεγαλύτερο μέρος των εκλεκτόρων. Στην ψηφοφορία πήραν μέρος μόνο 8 από τους 33, γεγονός που αυτομάτως δεν νομιμοποιεί το αποτέλεσμα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το εν λόγω ίδρυμα συστάθηκε το 1825, με τη διαθήκη των κτητόρων του. Πρόκειται για έναν ιδιότυπο Οργανισμό, η δημιουργία και η ύπαρξη του οποίου στηρίζονται στο θαυματουργό εικόνισμα της Ευαγγελιστρίας, το οποίο βρέθηκε στην Τήνο το 1823.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα έσοδα του ΠΙΙΕΤ -περί τα 5 εκατ. ευρώ πέρυσι!- από τις προσφορές των προσκυνητών χρησιμοποιούνται για κοινωφελείς σκοπούς. Ενδεικτικά, μεταξύ άλλων, το 10% των ακαθαρίστων εσόδων του αποδίδεται στον Δήμο Τήνου, το 3% στο Ιδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού κ.ά.

Oι τροπολογίες

Σύμφωνα με την koinignomi.gr, η πρόκληση ξεκίνησε όταν ψηφίστηκαν τρεις τροπολογίες, οι οποίες κατατέθηκαν από τον βουλευτή Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Ρήγα και τη βουλευτή Β΄ Αθηνών της ΝΔ Άννα Καραμανλή, και συμπεριλήφθηκαν στον νόμο 4301/2014, μέσω των οποίων το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου από την εποπτεία του Κράτους πέρασε στην Εκκλησία, χάνοντας την αυτοτέλειά του.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι οι τροπολογίες δεν γνωστοποιήθηκαν ούτε στους πολιτικούς εκπροσώπους του νησιού ούτε στη Δημοτική Αρχή, ούτε και στη Διοικούσα Επιτροπή του Ιδρύματος, ενώ δεν προηγήθηκε καμία δημόσια διαβούλευση.

Άμεση ήταν η αντίδραση πολιτικών, αυτοδιοικητικών και κοινωνικών εκπροσώπων, αλλά και πλήθους απλών πολιτών του νησιού, διότι διαφάνηκε η μεθόδευση ώστε το κοινωφελές ίδρυμα της Τήνου, με τη μεγάλη του οικονομική δύναμη και την ακόμα μεγαλύτερη κοινωνική του προσφορά, όπως την επέδειξε στα 189 χρόνια ύπαρξής του, να περάσει από τη λαϊκή διοίκηση -υπό την εποπτεία του Κράτους- στη δικαιοδοσία της Εκκλησίας.

Χαρακτηριστικό ήταν το μήνυμα του δημάρχου Τήνου Σίμου Ορφανού, ο οποίος καλώντας τους συμπατριώτες του να αντιδράσουν ανέφερε: «Ο αγώνας μας για την αποτροπή και ανάκληση των ιδιαίτερα βλαπτικών και αβάστακτα επώδυνων για το Π.Ι.Ι.Ε.Τ. και το νησί μας συνεπειών που αναπόφευκτα επέρχονται μετά την πρόσφατη ψήφιση, ερήμην και εν αγνοία της Τήνου, του Ν. 4301/7-10-2014, συνεχίζεται κλιμακούμενος και με μεγαλύτερη μαχητικότητα μέχρι την τελική μας δικαίωση».

Η απάντηση της Ιεράς Συνόδου

Από την μεριά της, η Ιερά Σύνοδος, «απάντησε» στις αντιδράσεις μέσω της παρακάτω επιστολής:

«Με λύπη πληροφορηθήκαμε τα τελευταία γεγονότα που συνέβησαν στην Τήνο, τα οποία προκάλεσαν μεγάλη βλάβη στο νησί της Παναγίας. Μερικά γεγονότα, ήταν πράγματι ακραία και απερίφραστα και δημοσίως τα καταδικάζουμε. Καταδικάζουμε ιδιαίτερα την απρεπή συμπεριφορά, μερικών διαδηλωτών, προς το πρόσωπο του Αγαπητού μας Αδελφού Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου κ.κ Δωροθέου Β’.

Η στάση της Καθολικής Εκκλησίας της Τήνου ήταν η ενδεικνυόμενη και απείχε από κάθε συμμετοχή στην διαμαρτυρία των κατοίκων της Τήνου. Ο επιχώριος Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου, π. Νικόλαος, δεν αναμείχθηκε δημόσια στην όλη υπόθεση αλλά με τον λόγο του αποθάρρυνε τους δημιουργούς διαδηλώσεων ενάντια στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δωρόθεο Β’. Εμείς επαινούμε τη στάση του.

Παρ’ όλα αυτά, το Ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος αδικεί τους Καθολικούς της Τήνου (Δημοτικούς Σύμβουλους και δημότες) διότι τους παρουσιάζει ως υποκινητές των διαδηλώσεων υπό την Ηγεσία του Δημάρχου σχετικά με θέματα του Ιδρύματος της Παναγίας Τήνου.

Μακαριότατε, Σεβασμιότατοι,

Οι όποιες αντιδράσεις στα σχετικά άρθρα του Νόμου 4301/2014 που αναφέρονται στο Π.Ι.Ι.Ε.Τ. δεν οργανώθηκαν από θρησκευτικές μη-ορθόδοξες ομάδες (πόσον μάλλον δεν οργανώθηκαν από ομάδες Καθολικών) αλλά από τον Δήμο Τήνου που εκπροσωπεί τους Δημότες της Νήσου Τήνου.

Όσοι συμμετείχαν δεν εκπροσωπούσαν κανένα δόγμα ή θρησκεία, αλλά μόνο το Δήμο Τήνου. Στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας δεν κλήθηκαν να συμπράξουν οι Καθολικοί Χριστιανοί της Τήνου, αλλά οι Δημότες Τήνου.

Είναι γνωστό ποιοί οργάνωσαν τα θλιβερά πράγματι γεγονότα εναντίον Θεσμών και Προσώπων του Ορθοδόξου Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος της Παναγίας Τήνου, δεν τις οργάνωσαν οι Καθολικοί Χριστιανοί της Τήνου. Απεναντίας, με πρώτον και κύριον τον επί τόπου Καθολικό Ιεράρχη, οι Καθολικοί της Τήνου σέβονται το Π.Ι.Ι.Ε.Τ. και δεν χάνουν ευκαιρία να δηλώσουν την τιμή και την αγάπη τους προς το Ιερό αυτό Ίδρυμα και να συμμετέχουν στις θρησκευτικές εκδηλώσεις του. Εμείς δεν ξεχνούμε ότι ο αείμνηστος Πάπας Ιωάννης – Παύλος ο Β΄, ενημερωθείς για την παγκόσμια εμβέλεια του Προσκυνήματος το απεκάλεσε «Η Λούρδη της Ανατολής».

Σας ζητούμε λοιπόν, να αφαιρεθεί η παράγραφος του Ανακοινωθέντος της Ιεράς Συνόδου, που αναφέρεται στους Καθολικούς Χριστιανούς της Τήνου, διότι τους αδικεί και δημιουργεί εντυπώσεις εις βάρος της Καθολικής Εκκλησίας και της τοπικής Εκκλησιαστικής Αρχής η οποία τήρησε την πρέπουσα και υποδειγματική στάση.

Ευχή μας είναι το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στο νησί της Τήνου να λυθεί με νηφαλιότητα και με διάλογο, ώστε ταυτόχρονα να αυξήσει το σεβασμό, την αγάπη και την ευλάβεια όλων προς την Μεγαλόχαρη Παναγία, προς όφελος της Εκκλησίας και των Τηνίων.

Με την ευκαιρία αυτή, Μακαριότατε και Σεβασμιότατοι, δεχθείτε τις αδελφικές ευχές μας για ευλογημένα Χριστούγεννα και αίσιον το νέο έτος 2015».

«Επιχειρείται διαχωρισμός της τοπικής κοινωνίας»

Με αφορμή την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, ο πρώην υφυπουργός Παιδείας Θεόδωρος Παπαθεοδώρου τοποθετήθηκε επί του θέματος, κάνοντας λόγο για προσπάθεια διάκρισης και διαχωρισμού της τοπικής κοινωνίας της Τήνου.

Όπως αναφέρει σε ανοιχτή επιστολή του, η τροπολογία που άλλαξε το νομικό καθεστώς του ΠΙΙΕΤ είναι λανθασμένη και διχαστική, προαναγγέλλοντας προσωπική του παρέμβαση προς τον υπουργό Παιδείας, σε μια προσπάθεια να δοθεί λύση.

Ολόκληρη η επιστολή του Θ. Παπαθεοδώρου

«Προς τους φίλους μου Τηνιακούς, που είναι πολλοί, και με τους οποίους διατηρώ ισχυρούς δεσμούς φιλίας, αγάπης και σεβασμού:

Παρακολουθώ με ανησυχία την εξέλιξη του Π.Ι.Ι.Ε.Τ. (Πανελλήνιου Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου γι αυτούς που δεν γνωρίζουν..) και δεν παρενέβην μέχρι σήμερα για λόγους που σε ορισμένους είναι κατανοητοί. Αν το κάνω σήμερα είναι γιατί, μετά την ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ), οφείλω να αντιδράσω, γι αυτό που ήταν πάντα βαθιά πεποίθησή μου σχετικά με την ταυτότητα του Νησιού. Το να ενδιαφέρεσαι για την εξέλιξη του ΠΙΙΕΤ και τη συρρίκνωση του αυτοδιοίκητου αυτού του Ιδρύματος με τον πρόσφατο νόμο του 2014, δεν έχει σχέση με το αν είσαι ορθόδοξος ή καθολικός. Και με την προηγούμενη ιδιότητά μου του Υφυπουργού Παιδείας υποστήριξα την απόλυτη ισότητα των δύο θρησκευτικών κοινοτήτων του Νησιού και την ανάπτυξη των προοπτικών τους στον εκπαιδευτικό, πολιτισμικό και θρησκευτικό τομέα.Η ανακοίνωση της ΔΙΣ μας γυρνάει ξαφνικά ένα αιώνα πίσω και επιβεβαιώνει τις επιμέρους θρησκευτικές ταυτότητες ως στοιχεία διάκρισης και διαχωρισμού του λαού της Τήνου.

Δεν το θέλω αυτό για τη χώρα μου και για ένα Νησί που αγαπώ. Οποιαδήποτε διάκριση είναι λανθασμένη και διχαστική όπως και η τροπολογία που ψηφίστηκε για την αλλαγή του νομικού καθεστώτος του ΠΙΙΕΤ. Η τελευταία απονομιμοποιήθηκε μέσα από” καλές και συμφέρουσες” διατάξεις για τη διπλοψηφία του Προέδρου του ΠΙΙΕΤ και την αποδοκιμασία του λαού της Τήνου. Όχι του ορθόδοξου ή του καθολικού, αλλά τού συνόλου του λαού της Τήνου που δεν χρειάζεται κηδεμόνες για να καταλάβει πότε τον εμπαίζουν.

Δεν έχω κανένα προσωπικό ή πολιτικό συμφέρον από τα παραπάνω. Υποστηρίζω απλά την νομιμότητα και το δικαίωμα των Τηνιακών να υποστηρίζουν το έργο των προγόνων τους χωρίς να απολογούνται για το αν ανήκουν στη μία ή στην άλλη θρησκευτική κοινότητα. Προσωπικά ενδιαφέρομαι, θερμά το ίδιο, για την υποστήριξη του έργου της ανακαίνισης στη Σχολή Ουρσουλινών στα Λουτρά όσο και γι αυτό της Αγίας Αικατερίνης του Κάμπου. Και πάντως, πέρα από όλα και να μου το συγχωρήσετε, βρίσκω τραγικό στον 21ο αιώνα να εμπλέκονται στη Σχολή Μαρμαροτεχνίας Τήνου άσχετοι, με μία τροπολογία…. Δεν θα μας το συγχωρήσει ο Γιαννούλης ο Χαλεπάς αν το ανεχθούμε!! Για τα παραπάνω θα παρέμβω στον Υπουργό Παιδείας και πιστεύω ότι θα με ακούσει.

Στον ενδιάμεσο χρόνο,όπως και από την αρχή, για πολλούς λόγους που γνωρίζετε και κυρίως για λόγους του αυτονόητου νομικού πολιτισμού που όλοι οφείλουμε να υπηρετούμε, είμαι μαζί σας!»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης