Σε φοροδιαφυγή μαμούθ φέρονται να εμπλέκονται οι εταιρείες των μεγαλοεφοπλιστών Ιωάννη (Big John) και Κωνσταντίνου Γουλανδρή, σύμφωνα με καταγγελίες που έκανε ο πρώην λογιστής τους Γιώργος Σαραντίδης στην εκπομπή «Ζούγκλα» του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Σαραντίδης κατήγγειλε στην εκπομπή ότι, παρόλο που ενημέρωσε τόσο πρώην υπουργούς και υφυπουργούς Οικονομικών, γενικούς γραμματείς όσο και στελέχη του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, η υπόθεση παρέμεινε στο αρχείο.

Σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, οι υπουργοί που ενημερώθηκαν για την φοροδιαφυγή των εταιρειών των μεγαλοεφοπλιστών ήταν οι Γιάννης Παπαθανασίου, Γιώργος Δρυς, Απόστολος Φωτιάδης, Αντώνης Μπέζας, ο πρώην γενικός γραμματέας του ΥΠΟΙΚ κ. Γεωργακόπουλος και ο πρώην διευθυντής του ΣΔΟΕ κ. Νίκος Λέκκας.

Συγκεκριμένα, στις 5 Οκτωβρίου του 2001, ο Γιώργος Σαραντίδης, έστειλε εμπιστευτικό φάκελο προς τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Δρυ, μέσα στον οποίο του ανέφερε στοιχεία για φοροδιαφυγή εκατομμυρίων ευρώ της οικογένειας Γουλανδρή από το 1992 μέχρι το 2000. Ο τότε υπουργός μεταβίβασε τον φάκελο στον υφυπουργό οικονομικών κ. Απόστολο Φωτιάδη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Φωτιάδης έδωσε εντολή σε οικονομικούς επιθεωρητές του Υπουργείου Οικονομικών να ελέγξουν την υπόθεση. Ο πρώτος επιθεωρητής που έλεγξε την υπόθεση ήταν ο Γιώργος Σταματόπουλος. Σύμφωνα με το πόρισμα του που εξεδόθη το 2005 δεν βρέθηκε φοροδιαφυγή.

Για την υπόθεση της φοροδιαφυγής εκατομμυρίων ευρώ, ο κ. Σαραντίδης με έγγραφες αναφορές του και στοιχεία είχε ενημερώσει και τον πρώην υφυπουργό Οικονομικών κ. Αντώνη Μπέζα, τον πρώην γενικό γραμματέα του υπ. Οικονομικών κ. Γεωργακόπουλο αλλά και τον πρώην υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Παπαθανασίου.

Για την ίδια υπόθεση είχε ενημερωθεί από τον ίδιο τον Γιώργο Σαραντίδη και ο πρώην διευθυντής του ΣΔΟΕ κ. Νίκος Λέκκας.

Το πρόστιμο που έσβησε

Στις 7 Φεβρουαρίου 2001 και αφού ο κ. Σαραντίδης είχε αποχωρήσει από την εταιρεία, το ΣΔΟΕ, πήγε και έκανε κατάσχεση βιβλίων και στοιχείων και των δύο εταιρειών για το έτος 2000.

Αφού τα έλεγξε τα απέστειλε στην εφορία πλοίων στις 9 Μαρτίου 2011. Η εφορία λοιπόν μετά από ένα χρόνο περίπου διενήργησε έλεγχο με αποτέλεσμα να βρεθεί φοροδιαφυγή 400.000.000 δρχ, μόνο στην εταιρεία Γουλανδρή και μόνο για διάστημα ενός χρόνου.

Κατόπιν με αίτηση διαμεσολαβητού γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας, του Γιώργιου Αλεξανδρή για επανέλεγχο της υπόθεσης της φοροδιαφυγής, ο επιθεωρητής του υπουργείου Οικονομικών κ. Γιώργιος Σταματόπουλος, εξέδωσε απόφαση αποδεχόμενος τα στοιχεία της εταιρείας, ήτοι τη μήνυση εναντίων των υπαλλήλων, την αγωγή και τα ασφαλιστικά μέτρα, ως νέα στοιχεία και απήλλαξε την εταιρεία από το πρόστιμο των 400 εκατ. δρχ, επιβάλλοντας μόνο πρόστιμο 880 ευρώ.

Σύμφωνα όμως με τα στοιχεία που επικαλείται ο κ. Σαραντίδης, ο έλεγχος για το 2000 έγινε σε βιβλία με μεταχρονολογημένες θεωρήσεις, δηλαδή άκυρα βιβλία.

Η εισαγγελέας Σκαφίδα

Σύμφωνα με τον λογιστή, η υπόθεση φοροδιαφυγής που κατήγγειλε αποκάλυψε και την εμπλοκή δικαστικών λειτουργών σε περίεργες αποφάσεις.

Όπως καταγγέλλει, η εισαγγελέας Αρετή Σκαφίδα άλλαξε κατά 360 μοίρες το σκεπτικό της απόφασής που εξέδωσε η ίδια μέσα σε οχτώ μήνες.

Μετά τις μηνύσεις των εταιρειών Γουλανδρή και Βόρη κατά του Γιώργου Σαραντίδη και 14 άλλων ατόμων, στις 9 Ιανουαρίου 2008, δηλαδή μετά από οχτώ χρόνια, η πρόταση της εισαγγελέως ως προς την πράξη της υπεξαγωγής εγγράφων ήταν ότι δεν προκύπτουν ενδείξεις ότι οι κατηγορούμενοι απέκρυψαν, έβλαψαν ή κατέστρεψαν έγγραφα.

Μετά από ένα χρόνο όμως, η ίδια εισαγγελεύς άλλαξε την άποψή της εντελώς ξαφνικά.

Η δικαστική περιπέτεια

Η περιπέτεια του κ. Σαραντίδη ξεκινά τον Ιανουάριο του 2001, όταν ως αρχιλογιστής παραιτήθηκε από την ναυτιλιακή εταιρεία «ΑΔΕΛΦΟΙ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΕΛΑΣ ΕΠΕ», η οποία ανήκε στον Ιωάννη (Βig John) και Κωνσταντίνο Γουλανδρή.

Ειδικότερα, τον Δεκέμβρη του 2000, οι ιδιοκτήτες της εταιρείας κάλεσαν τον κ. Σαραντίδη προκειμένου να τους δώσει εξηγήσεις για ένα «άνοιγμα» 250.000 δολαρίων σε ένα γιοτ με το όνομα «ΧΡΙΣΤΙΝΑ» της εταιρείας. Ο κ. Σαραντίδης αφού τους έδωσε όλα τα παραστατικά και αφού έγινε έλεγχος και διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε πρόβλημα, στη συνέχεια παραιτήθηκε. Μετά την παραίτησή του άρχισε ο δικαστικός Γολγοθάς του.

Δέχτηκε συνολικά τέσσερις μηνύσεις από τις εταιρείες «ΑΔΕΛΦΟΙ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΕΛΑΣ ΕΠΕ» και «ΒΟΡΗ ΕΠΕ», κατηγορώντας αυτόν, την οικογένειά του αλλά και άλλους πρώην υπαλλήλους για υπεξαίρεση εκατομμυρίων δραχμών από τις εταιρείες.

Mετά από τόσα χρόνια ταλαιπωρίας, οι μόνοι που έχουν απομείνει για να δικαστούν είναι τρεις κατηγορούμενοι, ο Γιώργος Σαραντίδης, ο Δημήτριος Χατζής και ο Ιωάννης Χατζής οι οποίοι κατηγορούνται για υπεξαίρεση 4.579.000 ευρώ.

Η δίκη άρχισε στις 14 Οκτωβρίου 2011 στο εφετείο Αθηνών, και μετά από πολλές αναβολές και διακοπές, αναμένεται να συνεχιστεί στις 10 Ιανουαρίου του 2014.

Αλλοίωσαν διατάξεις

Καταγγελίες φωτιά για έναν ανακριτή, την γραμματέα του και έναν εισαγγελέα έκανε η σύζυγος του λογιστική Γιώργου Σαραντίδη, Αγγελική.

Η κυρία Σαραντίδου κατήγγειλε ότι ένας ανακριτής και η γραμματέας του εξέδωσαν αλλοιωμένες διατάξεις με αποτέλεσμα να δεσμευτεί παράνομα η περιουσία της οικογένειας.

Κατόπιν τούτου, η καταγγέλλουσα, τον Ιούνιο του 2005 κατήγγειλε τις ενέργειες του ανακριτή και της γραμματέως του στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, ζητώντας να διερευνηθεί ποιος ευθύνεται για την χειρόγραφη αλλοίωση των διατάξεων, ωστόσο τόσο ο ανακριτής όσο και η γραμματέας του αθωώθηκαν.

Τον Σεπτέμβριο του 2005 επανήλθε και κατέθεσε εκ νέου καταγγελία. Αντί όμως να δικαιωθεί, της ασκήθηκε δίωξη με αποτέλεσμα να καταδικαστεί πρωτόδικα σε εφτά χρόνια φυλακή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης