Του Κώστα Ιερίδη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη διάρκεια της χθεσινής τελετής παράδοσης-παραλαβής ήταν ξεκάθαρος: «η πολιτική βούληση είναι η δικαιότερη κατανομή των βαρών, να πληρώσουν περισσότερο αυτοί που έχουν».

Κάτι τέτοιο σημαίνει πρακτικά πως μια σειρά φοροελαφρύνσεων είτε θα καταργηθεί είτε θα ελαχιστοποιηθεί, με αποτέλεσμα περισσότεροι πολίτες να επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο. Στο στόχαστρο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, μπαίνουν οι μεσαίες εισοδηματικές κατηγορίες, ενώ, ήδη, η εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ έχει αυξηθεί κατά 30%.

Τι ισχύει σήμερα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • Η κλίμακα για φορολόγηση των μισθών περιλαμβάνει τρία επίπεδα με συντελεστές 22%, 32% και 42% για τα εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ. Στο ποσό του φόρου που προκύπτει με βάση την υφιστάμενη κλίμακα γίνεται έκπτωση φόρου έως 2.100 ευρώ ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, ενώ η έκπτωση μηδενίζεται για εισόδημα άνω των 42.000 ευρώ.
  • Το εισόδημα από ενοίκια φορολογείται βάσει δύο κλιμακίων. Για εισόδημα έως 12.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 11% και για εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 33%.
  • Το εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα φορολογείται με δυο κλιμάκια. Με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ εισοδήματος έως και 50.000 ευρώ και 33% για το τμήμα του εισοδήματος άνω των 50.000 ευρώ.

Τι αλλάζει σε ενοίκια, μισθούς και συντάξεις

Σύμφωνα με τα σενάρια, η κλίμακα φορολόγησης των ενοικίων θα τροποποιηθεί. Το ΥΠΟΙΚ προσανατολίζεται στη δημιουργία ενιαίας κλίμακας φορολόγησης για μισθούς και ενοίκια, εξέλιξη που οδηγεί σε σημαντική επιβάρυνση για τους φορολογούμενους που εκτός από μισθό ή σύνταξη εισπράττουν και κάποιο ενοίκιο. Βέβαια, ακόμη όλα παραμένουν ανοιχτά, αφού η τρόικα έχει ζητήσει να παραμείνει ξεχωριστή η κλίμακα φορολόγησης ανά πηγή εισοδήματος, αφού διαφορετικά δεν θα υπάρχουν κίνητρα για επενδύσεις σε ακίνητα.

Την τροποποίηση της κλίμακας φορολόγησης των ενοικίων εξετάζει το ΥΠΟΙΚΕπίσης, όσον αφορά στα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις αναμένεται να υπάρξουν τροποποιήσεις στην κλίμακα φορολόγησης. Έτσι, εκτιμάται ότι θα εξαντληθεί η έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ σε σημαντικά χαμηλότερο ύψος εισοδήματος από τα 42.000 ευρώ που ισχύει σήμερα. Με δεδομένο ότι το όριο του «πλούτου» στο εισόδημα έχει τοποθετηθεί από την κυβέρνηση στις 30.000 ευρώ, η νέα κλίμακα είναι πολύ πιθανό να φέρει επιβαρύνσεις για όσους έχουν εισόδημα πάνω από αυτό το όριο.

Τέλος, και οι ελεύθεροι επαγγελματίες φαίνεται ότι θα κληθούν να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, μιας και εκτιμάται ότι ο ανώτατος συντελεστής φορολογίας θα αυξηθεί από το 33% έως και το 45%, ενώ αναμενόμενη θεωρείται η κατάργηση των φοροαπαλλαγών που απομένουν στις επιχειρήσεις.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης