Η έκρηξη μπροστά από το υποκατάστημα της Eurobank στην οδό Σανταρόζα 7 στις 22.38 χθες ήταν ισχυρότατη και ακούστηκε μέχρι και την περιοχή του Γκύζη. Έσπασαν όλες οι τζαμαρίες του δρόμου στο κέντρο της Αθήνας μεταξύ Πανεπιστημίου και Σταδίου, που έμεινε αποκλεισμένος από την ώρα που υπήρξε το προειδοποιητικό τηλεφώνημα στο zougla.gr, στις 22.00 το βράδυ της Τετάρτης.

Η έκρηξη μπροστά από το υποκατάστημα της Eurobank στην οδό Σανταρόζα 7 στις 22.38 χθες ήταν ισχυρότατη και ακούστηκε μέχρι και την περιοχή του ΓκύζηΟι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που ειδοποιήθηκαν αμέσως μετά το προειδοποιητικό τηλεφώνημα ήταν εξαρχής ανήσυχοι. Σε επικοινωνία τους με τον θυρωρό του κτηρίου όπου στεγάζεται η Eurobank αντελήφθησαν ότι υπήρχαν στοιχεία πως άτομο είχε εναποθέσει ένα πακέτο σε μία εσοχή του υποκαταστήματος και, όπως απεδείχθη αργότερα, η κίνηση αυτή είχε αποτυπωθεί και σε κάμερες ασφαλείας επί της Σανταρόζα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επί τόπου έσπευσαν πυροτεχνουργοί, δεδομένου ότι ο άγνωστος που τηλεφώνησε στο zougla.gr είχε δώσει χρονικό περιθώριο έως την έκρηξη.

Διεκόπη αμέσως η κυκλοφορία, η οποία εκείνη την ώρα εξακολουθεί να είναι πυκνή στο κέντρο της πόλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγο πριν εκπνεύσει το χρονικό περιθώριο, οι πάντες αποτραβήχτηκαν από το σημείο. Ήταν προφανές πως τα μέλη του αντάρτικου πόλης που τοποθέτησαν τον εκρηκτικό μηχανισμό δεν ήθελαν να σκοτώσουν, αλλά να στείλουν ένα μήνυμα.


Τα πρώτα συμπεράσματα της Αντιτρομοκρατικής

Οι επιτελάρχες της ΕΛ.ΑΣ. ανέμεναν ένα νέο χτύπημα. Σύμφωνα με τη λογική τους, ο κύκλος των τρομοπακέτων στο εξωτερικό που έφθασαν μέχρι το γραφείο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αλλά και του ΔΝΤ στο Παρίσι παρέμενε «ορφανός», αφού δεν υπήρξε καμία ανάληψη ευθύνης.

Όσο διαρκούσε αυτή η αναμονή, τόσο καθίστατο σαφέστερο πως θα υπάρξει και νέο χτύπημα, για το οποίο θα δημοσιοποιείτο μία συνολική ανάληψη ευθύνης. Με αυτήν την έννοια, η Αντιτρομοκρατική δεν αιφνιδιάστηκε.

Στο σημείο της έκρηξης οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής αντελήφθησαν πως ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί σε σακίδιο, ενώ ισχυρίζονται πως από τις πρώτες μαρτυρίες που συνέλεξαν υπάρχει μία πρώτη περιγραφή δύο ατόμων που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα, εκ των οποίων το ένα τοποθέτησε τον εκρηκτικό μηχανισμό. Στη συνέχεια και οι δύο εξαφανίστηκαν.

Βεβαίως, αυτές οι περιγραφές είναι προβληματικές, διότι αναφέρονται σε άτομα που έφεραν κράνος και μπουφάν.

Με λίγα λόγια, τα στοιχεία είναι μέχρι στιγμής φτωχά. Επίσης, πάντα σύμφωνα με τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., πιθανότατα θα υπήρχε και δεύτερο κλιμάκιο, το οποίο ανέμενε εγγύς της περιοχής της έκρηξης σε περίπτωση που κάτι πήγαινε στραβά.

Οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής εξελίσσονται πλέον γύρω από τις γνωστές οργανώσεις αντάρτικου πόλης που δραστηριοποιούνται κατά την τελευταία περίοδο και, όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι αξιωματικοί, ο κύκλος αυτός είναι οι «Πυρήνες της Φωτιάς», η «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» και η «Επαναστατική Αυτοάμυνα».

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης