Μάχη με τις φλόγες δίνουν μέχρι αυτήν την ώρα οι πυροσβέστες, προκειμένου να περιορίσουν τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στη Δροσιά Κερατέας και η οποία εξαπλώθηκε με ταχύτατους ρυθμούς. Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έδιναν μάχη σε όλη τη διάρκεια της νύχτας, προκειμένου να εμποδίσουν τις φλόγες να καταστρέψουν κι άλλες κατοικίες, ενώ διαδοχικές ήταν οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτιμάται ότι πάνω από 20.000 στρέμματα δασικής έκτασης έχουν γίνει στάχτη, ενώ ο αριθμός των καμμένων σπιτιών έχει φθάσει τα 15.

Με το πρώτο φως της ημέρας τέσσερα καναντέρ και δύο ελικόπτερα συμμετέχουν στο έργο της κατάσβεσης, ενώ εναέρια μέσα έχουν ξεκινήσει από Ιταλία, Γαλλία και Κροατία προκειμένου να συμμετάσχουν στο έργο της κατάσβεσης.

Δυστυχώς, οι προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (Ε.Μ.Υ.) για σήμερα, Τρίτη, είναι αποθαρρυντικές καθώς οι άνεμοι στην ευρύτερη περιοχή του Λαυρίου θα πνέουν βόρειοι-βορειοανατολικοί με μέσες εντάσεις στα επίπεδα των 6-7 μποφόρ (55 χλμ./ώρα).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


(Στις φλόγες το Θυμάρι)

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, τα μεγαλύτερα προβλήματα εμφανίζονται στις περιοχές κοντά στους οικισμούς Συντερίνα, Αγ. Κωνσταντίνος, Παλαιά Φώκαια και Λεγρενά, με το βασικό μέτωπο να κατευθύνεται προς το Λαύριο.

Σημαντικές ζημιές έχουν προκληθεί σε κατοικίες στο Θυμάρι, ενώ κλειστή παραμενει η Αθηνων-Σουνίου, στο 53ο χλμ, και στα δυο ρεύματα, στο ύψος της Αναβύσσου. Παράλληλα, χωρίς ρεύμα έμειναν σπίτια στη Παλαιά Φωκαία, στα Λεγρενά και στο Θυμάρι.

Δείτε τα video με πλάνα μέσα από τον οικισμό στο Θυμάρι…

Συνολικά 180 πυροσβέστες, με 60 οχήματα, δίνουν μάχη με τον χρόνο, καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες για τον έλεγχο του μετώπου. Στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν 75 μέλη πεζοπόρου τμήματος, 20 οχήματα ΟΤΑ και 23 υδροφόρες δήμων, ενώ 15 οχήματα με 45 πυροσβέστες έχουν σπεύσει από την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και τη Δυτική Μακεδονία.

Την επιχείρηση των επίγειων δυνάμεων δυσχέραιναν από την πρώτη στιγμή οι θυελλώδεις άνεμοι, εντάσεως έως και 7 μποφόρ, που έπνεαν στην περιοχή. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, πέντε πυροσβέστες έχουν τραυματιστεί μέχρι στιγμής, εκ των οποίων ο ένας σοβαρά, με αποτέλεσμα να μεταφερθούν στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, όπου και παραμένουν για νοσηλεία.

Τέσσερις συλλήψεις για τις φωτιές
 
Σημειώνεται ότι το βράδυ του Σαββάτου συνελήφθησαν τέσσερα άτομα, δύο 57χρονοι, ένας 46χρονος και ένας 37χρονος, τα οποία ενδεχομένως θα αντιμετωπίσουν κατηγορίες για εμπρησμό από αμέλεια και τα οποία θα οδηγηθούν σήμερα, Κυριακή, στον εισαγγελέα. Οι ίδιοι φέρονται να είναι υπεύθυνοι για τη φωτιά, καθώς πραγματοποιούσαν οικοδομικές εργασίες, χρησιμοποιώντας μέσα τα οποία έβγαζαν σπίθες.

Νωρίτερα, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμένος, επικοινώνησε με τον υπηρεσιακό υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση και να τεθεί προς συζήτηση το ενδεχόμενο να ζητηθεί η συνδρομή δυνάμεων δασοπυρόσβεσης από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ίδια στιγμή, ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, Αντώνης Μανιτάκης επισκέφτηκε το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής.

Καμένα σπίτια στην Παλαιά Φώκαια

Στην Παλαιά Φώκαια η φωτιά έκαψε τουλάχιστον πέντε σπίτια, εστιατόρια και ένα κάμπινγκ, με τους κατοίκους της περιοχής να συνδράμουν με ό, τι μέσο μπορούσαν στο έργο της κατάσβεσης. Η Αστυνομία έχει απαγορεύσει τη διέλευση των Ι.Χ. σε μια προσπάθεια να διευκολύνει τις επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης στο τιτάνιο έργο τους.

Νωρίτερα το απόγευμα του Σαββάτου εκκενώθηκε το γηροκομείο της Παλαιάς Φώκαιας, ενώ είχε δοθεί εντολή για εκκένωση του οικισμού Σιντερίνα.

Δείτε τα video…

Στη διάρκεια της ημέρας, η ένταση των ανέμων είχε φθάσει ακόμα και τα 9 μποφόρ, ενώ μέχρι τη δύση του ηλίου επιχειρούσαν δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, τα οποία όμως αδυνατούσαν να βοηθήσουν αποτελεσματικά στην κατάσβεση λόγω των ισχυρότατων ανέμων.

Πρώτες φλόγες το μεσημέρι του Σαββάτου

Η φωτιά εκδηλώθηκε στις 12.30 το μεσημέρι του Σαββάτου στη θέση Δροσιά Κερατέας, κοντά στον οικισμό Συντερίνα. Οι θυελλώδεις άνεμοι ενίσχυσαν το καταστροφικό έργο της πυρκαγιάς, η οποία μέσα σε ελάχιστη ώρα βγήκε εκτός ελέγχου.

Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ήταν άμεση, ωστόσο πολύ γρήγορα οι πύρινες γλώσσες άρχισαν να πλησιάζουν απειλητικά τα πρώτα σπίτια στους οικισμούς της περιοχής.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι η κατάσταση θύμιζε έντονα ανάλογες εικόνες από τις μεγάλες φωτιές που είχαν κάνει στάχτη σπίτια και δασικές εκτάσεις πριν από μερικά χρόνια στην Π. και Ν. Πεντέλη, καθώς και τις τεράστιες πυρκαγιές στην περιοχή του Διονύσου, τη Ν. Μάκρης και του Ν. Βουτσά, τη δεκαετία του ’90.


(Live εικόνα από τα μέτωπα της φωτιάς στην Κερατέα)

Τα σημεία όπου εκδηλώθηκαν οι πυρκαγιές

Νωρίτερα, συνολικά 4 Α/Φ και 2 Ε/Π επιχείρησαν με ιδιαίτερη δυσκολία, καθώς οι ισχυροί άνεμοι δυσχέραιναν την από αέρος επιχείρηση κατάσβεσης. Εξαιτίας των αντίξοων καιρικών συνθηκών και της έκτασης της πυρκαγιάς, το πυροσβεστικό προσωπικό του Νομού Αττικής τέθηκε σε γενική επιφυλακή.


(Οι φλόγες έχουν πλησιάσει τα σπίτια)


(Καπνοί σε κατοικημένη περιοχή)


(Σπίτι που κάηκε ολοσχερώς)

Δείτε τα video…

Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής για τη φωτιά στην περιοχή της Δροσιάς

Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά πλησίασε αυλές σπιτιών, ενώ καταστράφηκαν αποθήκες και κάηκαν σπίτια. Ο αντιδήμαρχος της Κερατέας, κ. Ρόζης, μιλώντας στη zougla.gr, περιέγραψε την τραγική κατάσταση που επικρατεί.

Ακούστε τη δραματική έκκληση του αντιδημάρχου:

Ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Θ. Λεβαντής, μίλησε στη zougla.gr και ανέφερε ότι κάποιοι κάτοικοι δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ τόνισε ότι στην περιοχή πνέουν ισχυρότατοι άνεμοι. Επίσης, ανέφερε ότι η φωτιά ξεκίνησε από εργασίες οξυγονοκόλλησης:

O δήμαρχος Σαρωνικού, Π. Φιλίππου, μιλώντας στη zougla.gr, έκανε έκκληση στους πολίτες να μην πλησιάζουν τα μέτωπα της φωτιάς, ακόμη κι αν απειλείται η περιουσία τους. «Η φωτιά δεν ελέγχεται. Πάνω απ’ όλα η ανθρώπινη ζωή» ανέφερε χαρακτηριστικά:

Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά η ανησυχία των κατοίκων στην περιοχή ήταν τεράστια καθώς οι θυελλώδεις άνεμοι έσπρωχναν τις φλόγες προς τις πρώτες κατοικίες, με τους πυροσβέστες να προσπαθούν να περιορίσουν το καταστροφικό της έργο εν μέσω ισχυρών ανέμων.

Δείτε τα video από το μέτωπο της φωτιάς…

Δείτε φωτογραφίες

Nέα μέτωπα πυρκαγιών στην Αττική

Εν τω μεταξύ στη διάρκεια της ημέρας εκδηλώθηκαν τρία νέα μεγάλα μέτωπα:

  • Μαραθώνας
  • Κάλαμος
  • Παλλήνη-Ντράφι-Πεντέλη
Στον Μαραθώνα η φωτιά ξέσπασε, λίγο μετά τις 17.00 το απόγευμα, στην περιοχή Κάτω Σούλι, με 20 πυροσβέστες, έξι οχήματα και τρεις εθελοντές να επιχειρούν στην περιοχή. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά κατέκαψε χαμηλή βλάστηση και δεν απείλησε κατοικημένη περιοχή. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ύφεση.

Στον Κάλαμο Αττικής η πυρκαγιά εκδηλώθηκε περίπου στις 17.00 το απόγευμα στην περιοχή των Αγιών Αποστόλων και τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο στις 22.15 το βράδυ. Συνολικά, 30 πυροσβέστες με 11 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και 8 οχήματα ΟΤΑ έδωσαν μάχη με τις φλόγες από την πρώτη στιγμή που έφθασαν στο σημείο.

Στην ευρύτερη περιοχή Παλλήνη-Ντράφι-Πεντέλη, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ήταν μεγαλύτερες, με 45 πυροσβέστες και 15 οχήματα να επιχειρούν. Παράλληλα, οκτώ οχήματα ΟΤΑ και πλήθος εθελοντών βοήθησαν τα μέγιστα στην κατάσβεση της φωτιάς. Η πυρκαγιά ξέσπασε στις 17.40 το απόγευμα και τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο λίγο μετά τις 20.00 το βράδυ.

Δείτε φωτογραφίες από τη φωτιά στην Ανθούσα Παλλήνης

Επικοινωνία ΣΥΡΙΖΑ – Οικονόμου

Επικοινωνία με τον υπηρεσιακό υπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου είχε ο Κώστας Ήσυχος, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής– Εθνικής Άμυνας και Σωμάτων Ασφαλείας του ΣΥΝ, για να ενημερωθεί για την κατάσταση των πυρκαγιών στις πληγείσες περιοχές.

Παράλληλα, κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, με επικεφαλής τον υποψήφιο βουλευτή Αττικής Α. Μητρόπουλο, μεταβαίνει στην περιοχή της Κερατέας.

Τηλεφωνική επικοινωνία Καρατζαφέρη – Οικονόμου

Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρης, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υπηρεσιακό υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Λ. Οικονόμου, από τον οποίο ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί στα μέτωπα της φωτιάς.

Ο κ. Καρατζαφέρης ζήτησε από τον κ. Οικονόμου να βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία και να διαβιβάσει σε όλο το προσωπικό της Πυροσβεστικής τις ευχαριστίες του για τις προσπάθειες που καταβάλλουν.

Τα μέτωπα της πυρκαγιάς στην Κερατέα, Φώκαια και Ανάβυσσο, επισκέφθηκε ο υποψήφιος βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ στη Β’ Πειραιά, Π. Μαντούβαλος.

Υψηλός κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς την Κυριακή:

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προειδοποιούν για πολύ υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) και για την Κυριακή.

Συγκεκριμένα, σε αυξημένη ετοιμότητα για πιθανή εκδήλωση πυρκαγιάς τις επόμενες ώρες τίθενται οι περιοχές:

– Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Νότιου Τομέα Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Πειραιώς, Νήσων (Περιφέρεια Αττικής).

– Λέσβου, Χίου, Σάμου και Ικαρίας (Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου).

– Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Σκύρου, Εύβοιας (Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας).

– Άνδρου, Τήνου, Μυκόνου, Σύρου, Κέας-Κύθνου, Μήλου, Νάξου, Πάρου και Θήρας (Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου).

– Αργολίδας, Κορινθίας, Λακωνίας (Περιφέρεια Πελοποννήσου).

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τους οργανισμούς περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν περιστατικά πυρκαγιών.

Οι πολίτες παρακαλούνται να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες, όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης κ.ά..

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης-Παναγιώτης Βλαχουτσάκος-Παναγιώτης Σαγκούρης
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη, Φίλιππος Καραμέτος, Μυρτώ Τσάβαλου, Μαριάνα Μαρμαρά, Χρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης