Με ντόμινο καταλήψεων προειδοποιούν οι φοιτητές στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Επικράτειας, με αφορμή την εισήγηση του πρύτανη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρου Φορτσάκη για ηλεκτρονικού τύπου δημοψήφισμα από τους σπουδαστές για τη λήψη αποφάσεων που αφορούν σε αποχές από τα μαθήματα και άλλα μείζονα ζητήματα που απασχολούν τη φοιτητική κοινότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρόταση του  Φορτσάκη ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, με τους φοιτητές να καταγγέλλουν ότι καταργεί όλες τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί κατά τη διάρκεια γενικών συνελεύσεων των φοιτητικών συλλόγωνΗ πρόταση ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, με τους φοιτητές να καταγγέλλουν ότι καταργεί όλες τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί κατά τη διάρκεια γενικών συνελεύσεων των φοιτητικών συλλόγων. Εκ μέρους της πρυτανείας, πάντως, σημειώνεται ότι η εν λόγω εισήγηση έχει ως στόχο να διευρυνθεί η εκλογική βάση, ώστε να εκφράζονται κατά το δυνατόν περισσότεροι φοιτητές.

Στο μεταξύ, ήδη φοιτητές της Νομικής Σχολής έχουν προχωρήσει σε κατάληψη τουλάχιστον έως την Παρασκευή, ενώ σπουδαστές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου έχουν καταλάβει την πρυτανεία του ιδρύματος. Σε συμβολική κατάληψη προέβησαν το πρωί της Πέμπτης μέλη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών στην πρυτανεία του ΕΚΠΑ. Οι φοιτητές έχουν κρεμάσει πανό με το σύνθημα: «Τον αγώνα μας για δωρεάν σπουδές, για ολοκληρωμένη μόρφωση, για δουλειά με δικαιώματα δεν θα τον σταματήσει κανείς».

Σε ανάλογη ενέργεια προχώρησε και ομάδα φοιτητών στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι σπουδαστές βρίσκονται σε αναβρασμό εδώ και καιρό, καθώς πέραν της εισήγησης Φορτσάκη αντιδρούν στη φύλαξη των πανεπιστημίων από εταιρείες σεκιούριτι αλλά και στο μέτρο της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων.



Ανακοίνωση για την κατάληψη από την πρυτανεία του Μετσόβιου Πολυτεχνείου

Ανακοίνωση για την κατάληψη που ξεκίνησε χθες εξέδωσε η πρυτανεία του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, αναφέροντας ότι επρόκειτο για «αυθαίρετη κατάληψη… επειδή δεν έγινε αποδεκτό αίτημα των φοιτητών να συνεδριάσει η Σύγκλητος µε την παρουσία τους και να προχωρήσει σε ψηφοφορία για την έγκριση ανακοίνωσης».

Σημειώνεται ακόμα πως «έχουν επανειλημμένα αποδείξει ότι (σ.σ.: οι αρχές) είναι ανοικτές στον ακαδημαϊκό διάλογο που διασφαλίζει τη δυνατότητα ελεύθερης διατύπωσης των απόψεων όλων των πλευρών. Είναι επίσης αντίθετες σε οποιεσδήποτε ενέργειες εξωθούν µε διαφόρους τρόπους στη λήψη µέτρων που δεν ταιριάζουν µε την ακαδημαϊκή παράδοση και δεοντολογία του Ιδρύµατος. Δεν µπορούν όµως να παρακολουθούν µε απάθεια ενέργειες που εµποδίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία του Ιδρύµατος και την ελεύθερη και δημοκρατική λειτουργία των ακαδημαϊκών του οργάνων».

Διαβάστε επίσης:
Νέες φοιτητικές κινητοποιήσεις-ερασιτεχνικό video από την κατάληψη στη Νομική

Στο Πολυτεχνείο κατέληξε η πορεία των φοιτητών

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης