Λίγες ώρες μετά τη μεταμεσονύκτια επέμβαση της αστυνομίας στο αμαξοστάσιο του μετρό, η κυβέρνηση είναι ανυποχώρητη και οι περισσότεροι απεργοί βρίσκονται στο «αρχηγείο» τους, την ώρα που τα μέσα μαζικής μεταφοράς παραμένουν ακινητοποιημένα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ό,τι αφορά στα φύλλα της επίταξης, η επίδοση ξεκίνησε από τις 04.00 τα ξημερώματα, ωστόσο δεν έχει δοθεί ικανοποιητικός αριθμός, έτσι ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν τις επόμενες ώρες τα μέσα μεταφοράς.

Αντιδράσεις για την επέμβαση

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στους εργαζομένους στα μέσα μεταφοράς η επέμβαση της αστυνομίας στο αμαξοστάσιο του μετρό στα Σεπόλια. «Δεν είμαστε δολοφόνοι, είμαστε εργαζόμενοι» δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Λειτουργίας Εργαζομένων στο Μετρό (ΣΕΛΜΑ) Σπ. Ρεβύθης, καταδικάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης να επέμβει η αστυνομία στο αμαξοστάσιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όλες αυτές τις ημέρες δεχθήκαμε μια δόλια επίθεση από την κυβέρνηση με ασύστολα ψεύδη και συκοφαντίες, που δεν είχαν καμία λογική. Οι εργαζόμενοι διεκδικούσαν και διεκδικούν τις ΣΣΕ» προσέθεσε, επισημαίνοντας πως ο αγώνας τους θα συνεχιστεί.

Όλα τα συνδικάτα δηλώνουν, πάντως, πως είναι σε συνεννόηση μεταξύ τους, ώστε να αντιμετωπίσουν από κοινού την κατάσταση. Σ’ αυτό το πλαίσιο θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα το μεσημέρι στις 13.00 στα Σεπόλια, ενώ στη συνέχεια θα γίνει συγκέντρωση στο Σύνταγμα (16.00).

Καρέ-καρέ η έφοδος της αστυνομίας

Σε ασφυκτικό κλοιό βρίσκεται από τις πρώτες πρωινές ώρες το αμαξοστάσιο του μετρό στα Σεπόλια, καθώς ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας πραγματοποίησαν έφοδο στο πλαίσιο της απόφασης για επίταξη του μέσου, προκειμένου να λυθεί η απεργία των εργαζομένων.

Επτά διμοιρίες των ΜΑΤ έκαναν την εμφάνισή τους λίγο μετά τις 03.40 τα ξημερώματα και, αφού έσπασαν την αλυσίδα της κεντρικής εισόδου, εισήλθαν στις εγκαταστάσεις, χωρίς όμως να προκληθεί κάποια ένταση, καθώς τόσοι οι απεργοί όσο και απλοί πολίτες, που είχαν παραμείνει στη διάρκεια της νύχτας στο πλευρό τους για να τους συμπαρασταθούν, δεν προέβαλαν αντίσταση.

Η αστυνομία προχώρησε σε τρεις προσαγωγές, παρουσία δικαστικού λειτουργού, εκ των οποίων η μία αφορούσε σε μέλος του προσωπικού ασφαλείας. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, και οι τρεις προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ, όπως έγινε γνωστό, μία γυναίκα τραυματίστηκε στην είσοδο του αμαξοστασίου κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Αυτήν την ώρα η είσοδος του αμαξοστασίου παραμένει ανοιχτή, ωστόσο η ατμόσφαιρα μυρίζει «μπαρούτι», καθώς οι αστυνομικοί δεν αφήνουν τους εργαζομένους που στελεχώνουν το προσωπικό ασφαλείας της πρωινής βάρδιας να εισέλθουν στον χώρο του αμαξοστασίου και να πιάσουν δουλειά, την ίδια στιγμή που ολοένα πληθαίνει ο κόσμος που συγκεντρώνεται στους γύρω δρόμους, προκειμένου να εκφράσει τη συμπαράστασή του στους απεργούς.

Έγινε της… επίταξης

Όπως αναφέρουν εργαζόμενοι, η προχειρότητα που δείχνει η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης αποτυπώνεται και στον τρόπο με τον οποίο αποφάσισε να προχωρήσει στην επίταξη του μέσου και στη μετέπειτα αστυνομική επέμβαση.

Ειδικότερα, εξηγούν πως ουδείς φρόντισε να δοθεί το απαραίτητο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι του προσωπικού ασφαλείας της πρωινής βάρδιας να λάβουν στα χέρια τους τα φύλλα πορείας, για να έχουν στη συνέχεια ελεύθερη πρόσβαση στις εγκαταστάσεις και να υπάρχει τόσο φύλαξη των συρμών όσο και η απαραίτητη συντήρηση. Αυτό συνέβη διότι η πλειονότητα των απεργών βρισκόταν συνεχώς στους χώρους του αμαξοστασίου, με αποτέλεσμα οι δικαστικοί επιμελητές να θυροκολλούν τα φύλλα πορείας στις κατοικίες τους, καθώς δεν τους έβρισκαν.

Από την πλευρά του, το υπουργείο υποστηρίζει πως το 90% των φύλλων πορείας έχει αποσταλεί, διαμηνύοντας παράλληλα πως η θυροκόλληση του νομικού εγγράφου στην πόρτα ερμηνεύεται ως απόδοσή του στον παραλήπτη. Επιπλέον, καλεί όσους εργαζομένους δεν έχουν λάβει το σχετικό έγγραφο να επισκεφτούν το αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους, προκειμένου να το παραλάβουν.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το σωματείο των εργαζομένων του μετρό, όλη αυτή η κατάσταση εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για το επιβατικό κοινό, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο να δοθούν σε λειτουργία οι συρμοί, χωρίς να έχουν διενεργηθεί όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι στα λειτουργικά συστήματα και στις γραμμές. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως η ταλαιπωρία των πολιτών θα διαρκέσει αρκετές ημέρες, αφού το μετρό δεν θα είναι διαθέσιμο προς χρήση.

Ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα – Η αστυνομία μπλόκαρε πορεία διαμαρτυρίας

Ολόκληρη η περιοχή έχει αποκλειστεί από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, με απεργούς και απλούς πολίτες να μην μπορούν να προσεγγίσουν εύκολα τον χώρο του αμαξοστασίου. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι αναγκάστηκαν να αφήσουν το όχημά τους εκατοντάδες μέτρα μακριά και να περπατήσουν για αρκετή ώρα, έχοντας περάσει από σειρά ελέγχων μέχρι να φθάσουν στην είσοδο.

Παρόλο που η επέμβαση της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε μέσα σε ήρεμο, σχετικά, κλίμα, με άνδρες της ΕΚΑΜ να σπάνε με πολιορκητικό κριό ένα τμήμα της σιδερένιας πύλης, λίγα λεπτά πριν από τις 06.30 το πρωί η ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε επικίνδυνα, όταν και ξεκίνησε πορεία διαμαρτυρίας από περίπου 250 ανθρώπους που θέλησαν να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στην απεργία των εργαζομένων του μετρό.

Η αντίδραση της αστυνομίας ήταν άμεση, με μια κλούβα να τοποθετείται κάθετα στον παράδρομο της εθνικής οδού, εμποδίζοντας τους διαδηλωτές να προσεγγίσουν τον χώρο των εγκαταστάσεων.

Νωρίτερα, στις 06.00 το πρωί επικράτησε ένταση μπροστά στην είσοδο, καθώς οι αστυνομικοί έβγαλαν έξω μέλη του προσωπικού ασφαλείας που βρίσκονταν μέσα στις εγκαταστάσεις, εμποδίζοντας παράλληλα την πρωινή βάρδια να αναλάβει τα καθήκοντά της.

Μαζική κινητοποίηση αστυνομικών – Τρεις προσαγωγές

Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, η αστυνομία προχώρησε στην προσαγωγή τριών ανθρώπων, εκ των οποίων οι δύο ήταν απλοί πολίτες που βρίσκονταν εντός των εγκαταστάσεων, για να συμπαρασταθούν στους απεργούς. Μαζί με τον τρίτο προσαχθέντα (μέλος του προσωπικού ασφαλείας) και αφού οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ, αφέθηκαν ελεύθεροι.

Λίγα λεπτά μετά την επέμβαση της αστυνομίας τα ξημερώματα, ακολούθησαν για αρκετή ώρα διαβουλεύσεις, προκειμένου να πεισθούν όσοι δεν εργάζονται στην επιχείρηση να αποχωρήσουν από τις εγκαταστάσεις και να μείνουν μέσα σε αυτές μόνο οι απεργοί, εις βάρος των οποίων εκκρεμούν εντάλματα σύλληψης για συμμετοχή σε απεργιακή κινητοποίηση, η οποία έχει κριθεί παράνομη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον χώρο του αμαξοστασίου βρίσκονταν περίπου 65 εργαζόμενοι, μέλη του προσωπικού ασφαλείας, ενώ ορισμένοι από τους πολίτες ζήτησαν τη συνδρομή δικηγόρου, προκειμένου να λάβουν διαβεβαιώσεις για το ποια θα ήταν η στάση που θα έπρεπε να κρατήσουν, έτσι ώστε να μη συλληφθούν.

Τελικά, με εντολή εισαγγελέα και αφού τους διαβεβαίωσαν ότι δεν θα έχουν κάποια ποινική δίωξη, αποχώρησαν, ωστόσο αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως μια γυναίκα αντιστάθηκε, με αποτέλεσμα να είναι η πρώτη που συνελήφθη. Παράλληλα, οι αστυνομικοί απομάκρυναν και όσους απεργούς δεν φορούσαν τις χαρακτηριστικές ιριδίζουσες στολές του μετρό, παρά το γεγονός ότι αρκετοί εξ αυτών υποστήριζαν ότι είναι υπάλληλοι της επιχείρησης.

Όπως έγινε γνωστό, μια γυναίκα η οποία βρισκόταν στα κάγκελα της εισόδου τραυματίστηκε, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η συνδρομή ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ. Άλλες αναφορές κάνουν λόγο για αδιαθεσία.

Το όχημα έσπευσε στο σημείο και, αφού παρέλαβε την τραυματία, απομακρύνθηκε, υπό το βλέμμα αστυνομικών και ενώ οι δρόμοι γύρω από το αμαξοστάσιο παρέμεναν αποκλεισμένοι από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

«Αστακός» η περιοχή

Τα αστυνομικά μέτρα στην περιοχή είναι πολύ αυστηρά, με ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας να προχωρούν στον αποκλεισμό των δρόμων που οδηγούν προς το αμαξοστάσιο, πριν πραγματοποιήσουν την έφοδο.

Δεκάδες περιπολικά και κλούβες βρέθηκαν σε κομβικά σημεία στην ευρύτερη περιοχή, με τους αστυνομικούς να μην επιτρέπουν για αρκετή ώρα σε διερχόμενους οδηγούς και περαστικούς την πρόσβαση στις εγκαταστάσεις.

Ο παράδρομος της εθνικής οδού στο ύψος του αμαξοστασίου ήταν από τις πρώτες οδικές αρτηρίες που αποκλείστηκαν, ενώ το ίδιο συνέβη με τμήμα της Λεωφ. Λένορμαν. Παράλληλα, αστυνομικοί εμπόδιζαν την είσοδο περαστικών μέσω της πεζογέφυρας που βρίσκεται στο σημείο.


(Το αμαξοστάσιο του μετρό στα Σεπόλια)

Η επιστράτευση και το… 

Η κόντρα ανάμεσα στους συνδικαλιστές και την κυβέρνηση συνασπισμού είχε φθάσει στα άκρα, με καμία από τις δύο πλευρές να μη δείχνει διατεθειμένη να κάνει πίσω.

Οι εργαζόμενοι στο μετρό είχαν ξεκινήσει τις κινητοποιήσεις τους την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου, διαμαρτυρόμενοι για την πρόθεση της κυβέρνησης να τους εντάξει στο ενιαίο μισθολόγιο, καταργώντας ουσιαστικά τις διατάξεις της συλλογικής σύμβασης εργασίας, η οποία έληγε τον Απρίλιο και με τη μετενέργεια θα έφθανε μέχρι τον Αύγουστο. Ωστόσο, τόσο ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Κώστας Χατζηδάκης, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σ. Κεδίκογλου, ξεκαθάρισαν πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει δεκτό, καλώντας τους εργαζομένους να επιστρέψουν στον χώρο εργασίας τους.

Όταν η απεργία μπήκε στην 8η ημέρα και αφού υπήρχε έντονη φημολογία για ενδεχόμενη επέμβαση της αστυνομίας, τα ξημερώματα της Πέμπτης, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Ύστερα από πέντε ώρες και αφού ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε συνεχείς διαβουλεύσεις με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε επίταξη των απεργών τόσο στο μετρό όσο και στα άλλα μέσα σταθερής τροχιάς.

«Προχωρούμε στο μέτρο της επίταξης. Ούτε η κυβέρνηση, ούτε η κοινωνία μπορούν να είναι όμηροι συντεχνιακών αντιλήψεων» τόνισε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών. «Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εξαίρεσης από το ενιαίο μισθολόγιο» πρόσθεσε, υπερασπιζόμενος την απόφαση για την επίταξη του χώρου. Παράλληλα, δεν παρέλειψε να κατηγορήσει τους συνδικαλιστές της ΣΤΑΣΥ πως αποφάσισαν «να ακολουθήσουν τον δρόμο της τυφλής σύγκρουσης και ακόμη περισσότερο να υιοθετήσουν αθέμιτες πρακτικές ως προς την απεργία και να μη σεβαστούν σαφέστατες αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης».

… κυνήγι με τα φύλλα πορείας

Συνολικά έχουν εκδοθεί περίπου 2.500 φύλλα πορείας, τα οποία πρέπει να επιδοθούν στους απεργούς του μετρό, του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου και του τραμ, την ώρα που η Εισαγγελία Πρωτοδικών ζητεί τη σύλληψη των απεργών, με τη διαδικασία του αυτοφώρου, για παραβίαση της δικαστικής απόφασης με την οποία κρίθηκαν παράνομες οι κινητοποιήσεις τους.

Ωστόσο, καθώς οι απεργοί παρέμεναν συγκεντρωμένοι στο αμαξοστάσιο του μετρό στα Σεπόλια, οι δικαστικοί επιμελητές ήταν αναγκασμένοι να θυροκολλούν τα φύλλα πορείας στις οικίες τους, αφού δεν τους έβρισκαν.

Την ίδια ώρα, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Παναγιώτα Φάκου, διαβίβασε στην κρατική ασφάλεια τις δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο μετρό είχαν κριθεί παράνομες και παράλληλα απαγορεύτηκε και η συνέχισή τους. Βάσει αυτών των αποφάσεων, οι αστυνομικές Αρχές έχουν το δικαίωμα να συλλαμβάνουν και να οδηγούν στο αυτόφωρο εργαζομένους του μετρό που απεργούν και κατά συνέπεια παραβιάζουν τις δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί.

«Ο ελληνικός λαός έχει κάνει θυσίες. Τεράστιες θυσίες. Και εξαιρέσεις δεν μπορώ να επιτρέψω. Άλλωστε, τα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν ανήκουν στις συντεχνίες. Στον λαό ανήκουν, που έχει το δικαίωμα να τα χρησιμοποιεί και όχι να τον ταλαιπωρούν από το πρωί μέχρι το βράδυ. Γι’ αυτό, ας το καταλάβουν όλοι: τα λάθη του παρελθόντος δεν θα ξαναγίνουν! Καθαρές κουβέντες!» τόνισε από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς.

Διαβάστε επίσης:
Πόλεμος για την επιστράτευση, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2013, 15:45

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης