Ταλαιπωρημένα πρόσωπα, ρημαγμένα από τις κακουχίες και τις δυσκολίες της ζωής, και εικόνες εγκατάλειψης βλέπει τις τελευταίες μέρες όποιος τύχει να περάσει από το Πεδίον του Άρεως και τον καταυλισμό των προσφύγων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στοιβαγμένοι σε σκηνές, οι πρόσφυγες έχουν να αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα: υψηλές θερμοκρασίες, τριτοκοσμικές συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής, έλλειψη τροφίμων είναι μόνο ορισμένα από αυτάΠλήθος ταλαιπωρημένων ανθρώπων εδώ και δύο εβδομάδες παραμένουν εκτεθειμένοι στις υψηλές θερμοκρασίες, διαμένοντας σε πρόχειρα, αυτοχέδια καταλύματα. 

Πρόκειται για οικογένειες Αφγανών και Σύρων με μικρά παιδιά, που έφυγαν από τις πατρίδες τους στο κυνήγι για ένα πιο αισιόδοξο αύριο.

Στοιβαγμένοι σε σκηνές, οι πρόσφυγες έχουν να αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα: υψηλές θερμοκρασίες, τριτοκοσμικές συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής, έλλειψη τροφίμων είναι μόνο ορισμένα από αυτά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάποιοι, οι πιο άτυχοι, αναγκάζονται να κοιμούνται σε παγκάκια, καθώς δεν διαθέτουν ούτε καν σκηνές.



Αυτοψία του zougla.gr

O φακός του zougla.gr απαθανάτισε στιγμές από τον αγώνα των μεταναστών για επιβίωση. Καθώς εισέρχεται κάποιος στον πρόχειρο καταυλισμό, αντικρίζει δύο μόλις χημικές τουαλέτες και λιμνάζοντα νερά, από όπου αναδίδεται έντονη οσμή.

Προχωρώντας λίγα μέτρα πιο μακριά, βρίσκονται οι πρώτες σκηνές. Εντός τους βρίσκονται γυναίκες που κοιμίζουν τα παιδιά τους, ενώ άλλα παίζουν με παιχνίδια που τους έχουν προσφέρει εθελοντές.

Σε άλλο σημείο πρόσφυγες ρωτούν αν μπορούν να δοκιμάσουν ρούχα που τους έχουν παρασχεθεί, ενώ η κάμερα πιάνει κι ένα «πηγαδάκι» ανδρών.

Δεκάδες σκηνές, πάνω από 40, έχουν στηθεί στο Πεδίον του Άρεως, εκεί όπου οι άνθρωποι αυτοί βιώνουν καθημερινά τον προσωπικό τους Γολγοθά.

Στο πλάι τους βρίσκονται εθελοντές, οι οποίοι με δική τους πρωτοβουλία προσπαθούν να απαλύνουν τις πληγές των βασανισμένων και κατακρεουργημένων -από τη φτώχεια, τον πόλεμο και τις κακουχίες- ψυχών.

Παρά το γεγονός ότι ο Δήμος Αθηναίων και η Περιφέρεια Αττικής έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες, η αρμοδιότητα για την επίλυση του προβλήματος ανήκει στην κυβέρνηση.

Οριστική λύση στο πρόβλημά τους δεν έχει βρεθεί. Αντιθέτως, με το πέρασμα των ημερών η κατάσταση δείχνει να παγιώνεται. Από τη μία η κεντρική διοίκηση αδυνατεί να λάβει μέτρα και από την άλλη η τοπική αυτοδιοίκηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Και ο αγώνας για τη ζωή απλώς… συνεχίζεται.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε

Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους πρόσφυγες του Πεδίου του Άρεως παρέθεσε λίστα με τους χώρους όπου θα γίνεται συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης, διευκρινίζοντας παράλληλα ποια είδη είναι αυτά.


(φωτογραφία από left.gr)

Οι χώροι είναι οι εξής:

-Στέκι Μεταναστών, Τσαμαδού 13, Εξάρχεια
-Κατειλημμένο Κοινωνικό Κέντρο Κένταυρος, Νέα Φιλαδέλφεια, Δευτέρα 27/7 από τις 7 μ.μ. έως τις 10 μ.μ.
-Κονσερβοκούτι, Ιπποκράτους 148 & Βατάτζη, Νεάπολη Εξαρχείων
-Φορμάικα, Κοράρη 5, Μοναστηράκι
-Lacandona, Ηπίτου 4, Σύνταγμα

ΕΙΚΟΝΟΛΗΠΤΗΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΑΓΚΟΥΡΗΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Διαβάστε επίσης:


σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης