Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Στο μικροσκόπιο των ελληνικών και διεθνών Αρχών έχει τεθεί από τις 8 Ιανουαρίου 2018 το πλοίο «Ανδρομέδα» το οποίο βρίσκεται «παρκαρισμένο» στο λιμάνι του Ηρακλείου, έχοντας στα σωθικά του 11 φορτηγά υγραεριοφόρα και 29 κοντέινερ με 410 τόνους εκρηκτικών!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του zougla.gr, δεν είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο πλοίο «ερεθίζει» τις κεραίες των διωκτικών υπηρεσιών. Ο λόγος είναι η συχνή αλλαγή σημαιών αλλά κυρίως, η περίοδος που το πλοίο δεν έφερε αναρτημένη καμία σημαία, λειτουργώντας επί της ουσίας ως πλοίο-φάντασμα.

Ειδικότερα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το zougla.gr, το πλοίο έχει κατά καιρούς σηκώσει σημαίες της Ρωσίας, της Σαμόα, της Μολδαβίας, της Ζανζιβάρης, του Αγίου Βικεντίου και Γρεναδίνων, ενώ, για κάποια περίοδο, έπλεε ως πλοίο-φάντασμα, χωρίς δηλαδή να ανεμίζει κάποια σημαία στη πρύμνη του, κίνηση που το έθεσε αυτομάτως σε διακριτική παρακολούθηση χωρίς ωστόσο να προκύψει μέχρι τώρα κάτι αξιόποινο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, ερωτήματα προκύπτουν και από την πορεία που φέρεται να ακολούθησε το «Ανδρομέδα», πριν τελικά ελεγχθεί και καταλήξει στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, αρχικά το πλοίο κινήθηκε προς τους Καλούς Λιμένες, το παράλιο οικισμό του νομού Ηρακλείου που απέχει από την πόλη περίπου 77 χιλιόμετρα. Δεν κατέστη ωστόσο δυνατό να δέσει εκεί και αποχώρησε κινούμενο προς την Ανατολική Κρήτη. Το πρόβλημα όμως εδώ είναι ότι ενώ κινήθηκε προς το ανατολικό μέρος του νησιού, δεν το δήλωσε ως όφειλε, με τους γνωρίζοντες τα πράγματα να επισημαίνουν στο zougla.gr πως «δεν νοείται ένα πλοίο να κάνει αδήλωτες διαδρομές. Θα πρέπει όλες να είναι δηλωμένες και γραμμένες στο σχετικό βιβλίο». Πρόκειται για ακόμη ένα στοιχείο που έχει θέσει σε συναγερμό τις αρμόδιες Αρχές, οι οποίες τα τελευταία 24ωρα προσπαθούν να εντοπίσουν και να σκιαγραφήσουν άγνωστες διαδρομές που πραγματοποιήθηκαν και δεν φάνηκαν πουθενά. 

Ενδεικτικός είναι ο προβληματισμός ατόμου που ασχολείται με την υπόθεση: Και αν το πλοίο ξεφόρτωσε μεσοπέλαγα φορτίο το οποίο ακόμη δεν έχει εντοπιστεί; Βέβαια, πρόκειται μόνον για προβληματισμό. Η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι αυτή που θα αποδείξει αν τελικά συνέβη κάτι τέτοιοι και με ποιον τρόπο. 

Επιπλέον θα πρέπει να σημειωθεί ότι άτομα που συνδέονται με το πλοίο είχαν πριν μερικά χρόνια επισημανθεί από διεθνείς ελεγκτικές Αρχές ως πρόσωπα που είναι πιθανό να ασχολούνται με λαθρεμπόριο εκρηκτικών. Ωστόσο δεν προέκυψε μέχρι τώρα κάποιο στοιχείο που να αποδεικνύει αυτόν τον ισχυρισμό. 

Η επιχείρηση του Λιμενικού

Η αντίστροφη μέτρηση για τον εντοπισμό και τον έλεγχο του πλοίου ξεκίνησε μετά από αξιοποίηση πληροφοριών του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Την 06-01-2018 εντοπίστηκε από ναυαγοσωστικό σκάφος του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., το Φ/Γ πλοίο «ANDROMEDA» σημαίας Τανζανίας, που έπλεε στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Νικολάου Κρήτης, προκειμένου ελεγχθεί πλοίο και φορτίο από άνδρες Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. και του Τελωνείου Κρήτης.

Την 08-01-2018 κρίθηκε απαραίτητος ο ενδελεχής έλεγχος του φορτίου του εν λόγω πλοίου, το οποίο αποτελούταν από 29 εμπορευματοκιβώτια και 11 δεξαμενές υγραερίου. Για το λόγο αυτό, δόθηκε εντολή στον Πλοίαρχο του Φ/Γ «ANDROMEDA» να καταπλεύσει στον λιμένα Ηρακλείου Κρήτης, συνοδεία περιπολικού σκάφους Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ.

Επί του πλοίου επέβαινε οκταμελές πλήρωμα εκ των οποίων δύο Ουκρανοί, πέντε Ινδοί και ένας Αλβανός υπήκοος και σύμφωνα με τα φορτωτικά έγγραφα του πλοίου, τα εμπορευματοκιβώτια είχαν φορτωθεί από τον λιμένα Mersin Τουρκίας με λιμένα εκφόρτωσης το Τζιμπουτί, ενώ οι δεξαμενές υγραερίου από τον λιμένα Ισκεντερούν Τουρκίας με λιμένα εκφόρτωσης το Ομάν.

Αφού εκφορτώθηκε το σύνολο του φορτίου, διενεργήθηκε έλεγχος από τον οποίο επιβεβαιώθηκε το περιεχόμενο των 29 εμπορευματοκιβωτίων (εκρηκτικές ύλες – πυροκροτητές και λοιπός εξοπλισμός αυτών), διασταυρούμενο με τα αναγραφόμενα στα δηλωτικά και συνοδευτικά έγγραφα του φορτίου. Ομοίως επιβεβαιώθηκε ότι, οι 11 δεξαμενές υγραερίου ήταν κενές φορτίου.

Παράλληλα, την 09-01-2018 διενεργήθηκε στο πλοίο επιθεώρηση από το Τοπικό Κλιμάκιο Επιθεωρήσεων Πλοίων Ηρακλείου και διαπιστώθηκαν συνολικά εκατόν δύο (102) σοβαρές παρατηρήσεις/ελλείψεις αναφορικά με την αξιοπλοΐα του, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια του πλοίου, του πληρώματος και του φορτίου.

Συναφώς γνωρίζεται ότι, κατά τη διάρκεια της διενεργηθείσας προανάκρισης προέκυψε ότι ο Πλοίαρχος του πλοίου έλαβε εντολή από τον ιδιοκτήτη αυτού να μεταβεί στον λιμένα Μισουράτας Λιβύης, προκειμένου εκφορτώσει και παραδώσει το σύνολο του φορτίου, περιοχή για την οποία σύμφωνα με το άρθρο 2, παρ. 1α σε συνδυασμό με την παρ. 4.1 του Παραρτήματος Ι του Κανονισμού ΕΕ 2016/44, σχετικά με περιοριστικά μέτρα λόγω της κατάστασης στη Λιβύη και για την κατάργηση του Κανονισμού ΕΕ αριθ. 204/2011 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, απαγορεύεται η πώληση, προμήθεια, μεταβίβαση ή εξαγωγή, άμεσα ή έμμεσα, εξοπλισμού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή.

Επιπροσθέτως, εντοπίστηκε σχετική ημερολογιακή εγγραφή στο ημερολόγιο γέφυρας του πλοίου την 18-12-2017, ενώ επί του πλοίου δεν εντοπίστηκαν ναυτιλιακοί χάρτες για τις περιοχές Τζιμπουτί και Ομάν. Ως εκ τούτου το πλήρωμα του πλοίου, κατόπιν εντολής κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά, συνελήφθη και πρόκειται να προσαχθεί ενώπιον της, για σοβαρές παραβάσεις άρθρων του Π.Κ.

Το συγκεκριμένο φορτίο καθώς και το εν λόγω πλοίο κατασχέθηκαν.

Για την υπόθεση ενημερώθηκε η αρμόδια Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, προκειμένου επιληφθεί για θέματα αρμοδιότητάς της.

«Ωρολογιακή βόμβα» στο λιμάνι του Ηρακλείου

Το μεσημέρι της Τετάρτης, έφτασε στο cretapost ανακοίνωση της πλοιοκτήτριας εταιρίας Coasters Maritime που έφερε την υπογραφή του κ. Θεόδωρου Ρέλλου, αρχιπλοίαρχου και διαχειριστή της εταιρείας, το οποίο ανάφερε χαρακτηριστικά τα εξής:

Στη συνέχεια στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε το cretapost.gr με τον κ. Ρέλλο, ο διαχειριστής της πλοιοκτήτριας εταιρίας επισήμανε τους κινδύνους που εγκυμονεί η παρουσία τόσο μεγάλης ποσότητας εκρηκτικών στο λιμάνι του Ηρακλείου, ένα λιμάνι όπως επισημαίνει ο ίδιος, κατ’ εξοχήν επιβατικό. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Ρέλλος τόνισε:

«Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο Ηράκλειο 410.000 κιλά δυναμίτιδας, σε ένα λιμάνι επιβατικό που δεν έχει καν εμπειρία αποθηκών, πόσο μάλλον αποθηκών επικίνδυνων υλικών. Φοβάμαι ότι το ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ θα μείνει για πολύ καιρό εκεί, εφόσον η υπόθεση θα πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης, όπως όλα δείχνουν. Αντιλαμβάνεστε όμως ότι αν γίνει κάποιο ατύχημα το μισό Ηράκλειο θα γίνει έρημος Σαχάρα. Θυμηθείτε την υπόθεση στο Μαρί της Κύπρου το 2011. Εκεί εξερράγησαν δύο κοντέινερ και το ωστικό κύμα έφτασε σε μια απόσταση 3 χιλιομέτρων. Πρέπει να ενημερωθεί και ο δήμαρχος Ηρακλείου για τον κίνδυνο».

Θα απαγγελθούν κατηγορίες

Μεταξύ άλλων ο κ. Ρέλλος σημείωσε μιλώντας στο cretapost.gr ότι το πλήρωμα του ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ, δύο Ουκρανοί, πέντε Ινδοί και ένας Αλβανός βρίσκονται υπό κράτηση στο Λιμεναρχείο Ηρακλείου. Όπως υπογραμμίζει, η τελευταία επικοινωνία που είχε ο ίδιος με τον καπετάνιο ήταν στη 1:30 τα ξημερώματα και ότι μέχρι στιγμής η κατηγορία που θα τους βαρύνει δεν έχει ακόμη διατυπωθεί. «Ακούγεται» επισημαίνει «ότι θα τους απαγγείλουν κατηγορίες για παράνομη παράδοση φορτίου στη Λιβύη. Εμείς ως εταιρία έχουμε ζητήσει επίσημη ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Αγίου Νικολάου και μέχρι τώρα δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση. Η υπόθεση παραμένει σκοτεινή. Ετοιμάζονται να απαγγείλουν κατηγορίες στους ναυτικούς που είναι επαγγελματίες, ενώ στην ουσία η εταιρεία έχει πέσει θύμα ναυταπάτης από τους Τούρκους ναυλωτές και φορτωτές».

Το χρονικό

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο κ. Ρέλλος αναφερόμενος στο χρονικό του ταξιδιού του πλοίου ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Το πλοίο φόρτωσε στο λιμάνι του Ισκεντερούν στις 18 Νοεμβρίου, συνολικά 11 φορτηγά τρέιλερ υγραεριοφόρα και στις 23 Νοεμβρίου στη Μερσίνα 29 κοντέινερς εκρηκτικά για τέσσερεις παραλήπτες στην Αθιοπία. Στις 25 Νοεμβρίου το πλοίο ήταν στο Σουέζ έτοιμο να περάσει τη διώρυγα με κατεύθυνση Τζιμπουτί. Οι Τούρκοι ναυλωτές όμως δεν έδειχναν διατεθειμένοι να πληρώσουν ούτε εμάς ούτε για τη διέλευση από τη διώρυγα. Έπρεπε να καταβάλουν συνολικά 440.000 δολάρια εκ των οποίων τα 175.000 θα ήταν για τη διέλευση από το Σουέζ. Εν ολιγοις η εταιρεία μας έπεσε θύμα ναυταπάτης. Έτσι, από τις 25 Νοεμβρίου έχουμε ένα καράβι που γυρίζει την ανατολική Μεσόγειο χωρίς να μπορεί να πάει πουθενά, λόγω του επικίνδυνου φορτίου του. Καμία χώρα δεν δέχεται την προσέγγιση του πλοίου. Κατ’ εξαίρεση πήγαμε στην Κύπρο, δύο φορές, Λεμεσό και Λάρνακα, αποβιβάσαμε έναν άρρωστο ναυτικό και κάναμε ανεφοδιασμό, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Το πλοίο γύριζε γύρω – γύρω γιατί έπρεπε να βρει αγκυροβόλιο. Στις γιορτές μπορέσαμα να δέσουμε στη Σητεία. Το πλοίο έμεινε πέντε μέρες εκεί και δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα. Στη συνέχεια το έφεραν στο Τελωνείο στο Ηράκλειο όπου οι αρχές το έκαναν ΄΄φύλλο και φτερό΄΄. Όπως αποδείχθηκε όλα ήταν νόμιμα, το φορτίο του, το πλήρωμά του, τα χαρτιά του, όλα. Το πλοίο λόγω του ελέγχου καταστράφηκε. Έβλεπα σε βίντεο πως ξεφόρτωναν τα κοντέινερ με τα εκρηκτικά χρησιμοποιώντας κάτι ΄΄λύκους΄΄ που σκάγανε κάτω…»

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Ρέλλος διευκρίνισε ότι η πλοικτήτρια εταιρεία είναι πιστοποιημένη για τη μεταφορά επικίνδυνων φορτίων τέτοιου είδους. «Εμείς είμαστε πιστοποιημένοι γιατί αυτή τη δουλειά, την κάνουμε για χρόνια και λαμβάνουμε μέτρα ασφαλείας. Οι πελάτες μας είναι υπουργεία άμυνας, ορυχεία κ.λπ».

Στόχος της εταιρείας τώρα, όπως επισημαίνει ο εκπρόσωπος της είναι να διασφαλίσει αφενός τα συμφέροντά της αλλά παράλληλα, να επισημάνει τον κίνδυνο που εγκυμονεί η παραμονή των εκρηκτικών στο λιμάνι του Ηρακλείου. Πιο συγκεκριμένα αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Θέλουν να δώσουν το φορτίο στους Τούρκους ναυλωτές, αλλά αυτό δεν γίνεται χωρίς τη συναίνεση του μεταφορέα και δεν πρόκειται να φύγει από το Ηράκλειο. Θα κάνουμε επίσχεση του φορτίου για να κατοχυρώσουμε τα δικαιώματά μας. Στην Κύπρο είχαμε πολύ καλή αντιμετώπιση, ενώ τώρα είμαστε υποχρεωμένοι να κινηθούμε με τρόπο τέτοιο ώστε να μη χάσουμε τα δικαιώματά μας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης