Αντιμέτωποι με τον πύρινο εφιάλτη βρίσκονται εδώ και αρκετές ώρες κάτοικοι και επισκέπτες στο νοτιοανατολικό τμήμα της Λακωνίας. Το μέτωπο της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα στην περιοχή Φαρακλό, στο βουνό πάνω από τη Νεάπολη Βοιών, έχει φθάσει σε μήκος τα 15 χλμ. Η μεγάλη πυρκαγιά καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμά της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Οι χειριστές ενός canadair προχώρησαν σε αναγκαστική προσγείωση, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατάσβεσης της φωτιάς στην περιοχή ΦαρακλόΣύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι χειριστές ενός canadair προχώρησαν σε αναγκαστική προσγείωση, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατάσβεσης της φωτιάς στην περιοχή Φαρακλό. Και οι δύο πιλότοι είναι καλά στην υγεία τους. Λόγω του πυκνού μαύρου καπνού η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική, ενώ ο ισχυρός άνεμος (+7 μποφόρ) καθιστά πολύ δύσκολο το έργο της πυρόσβεσης. Μεγάλο τμήμα της φωτιάς βρίσκεται σε δύσβατο σημείο, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες των πυροσβεστών.

Η πύρινη λαίλαπα έχει κάνει στάχτη δέντρα, πουρνάρια, χαμηλή βλάστηση και καλλιέργειες, ενώ απειλεί κατοικίες. Υπάρχουν αναφορές για υλικές ζημιές σε σπίτια και αγροικίες. Αρχικά, δόθηκε εντολή για εκκένωση τουλάχιστον τριών οικισμών και δύο παιδικών κατασκηνώσεων, ενώ στη συνέχεια ελήφθη η απόφαση για την προληπτική απομάκρυνση των ασθενών από το Κέντρο Υγείας Νεάπολης και τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο Μολάων.

Σε ετοιμότητα βρίσκεται το Νοσοκομείο της Σπάρτης, όπου και προσέρχονται ασθενείς με συμπτώματα δύσπνοιας εξαιτίας των αναθυμιάσεων. Aσθενοφόρα έχουν μεταφερθεί από την Αχαΐα για την άμεση εξυπηρέτηση των κατοίκων που παρουσίασαν προβλήματα υγείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οπτικοακουστικό υλικό από κάμερα ασφαλείας στο Φωτοβολταϊκό Πάρκο Νεάπολης

Απομάκρυνση λουόμενων από δύο παραλίες

Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες λουόμενοι που βρίσκονταν στις παραλίες του Προφήτη Ηλία και της Αγίας Μαρίνας στον Άγιο Νικόλαο Λακωνίας και περικυκλώθηκαν από τη φωτιά, απεγκλωβίστηκαν με πλωτά σκάφη του Λιμενικού Σώματος.

Όπως έγινε γνωστό, στη Λακωνία μεταβαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, με εντολή του πρωθυπουργού, ενώ ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε σε δηλώσεις του από το Κέντρο Επιχείρησεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, υπογραμμίζοντας ότι ζήτησε τη συνδρομή δυνάμεων του στρατού για την αντιμετώπιση του μετώπου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα φαίνεται να ξεκίνησαν από καλώδιο υψηλής τάσης του τοπικού δικτύου ηλεκτροδότησης σε μια περιοχή όπου υπάρχει πυκνή βλάστηση.

Μάχη με τις φλόγες

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο πριν από τις 03.50 σήμερα τα ξημερώματα και έλαβε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις. Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είναι τεράστια.

Ειδικότερα, 120 πυροσβέστες με 50 οχήματα έχουν ριχτεί στη μάχη με τις φλόγες, ενώ 29 άτομα πεζοπόρου τμήματος συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης. Από αέρος επιχειρούν έξι αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Τέσσερις υδροφόρες του δήμου ανεφοδιάζουν διαρκώς τα βυτία των οχημάτων της Π.Υ. Οι δυνατοί άνεμοι καθιστούν δύσκολο τον ανεφοδιασμό των εναέριων μέσων από τη θάλασσα.

Αυτήν την ώρα οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο το πύρινο μέτωπο, μήκους 15 χλμ., που ξεκίνησε από το Φαρακλό, κατέβηκε προς το Λάχι, περνώντας ανάμεσα σε Παραδείσι και Νεάπολη Βοιών, και κατευθύνεται πλέον προς Άγιο Νικόλαο. Αρχικά, είχε δημιουργηθεί ένα δεύτερο μέτωπο στην περιοχή ανάμεσα σε Άνω και Κάτω Καστανιά, ωστόσο πλέον η κατάσταση δεν είναι τόσο σοβαρή εκεί.

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Μονεμβασιάς Ηρακλής Τριχείλης ανέφερε ότι κατοικίες έχουν υποστεί υλικές ζημιές από τη φωτιά, προσθέτοντας ότι έχουν εκκενωθεί ο οικισμός Φαρακλό, δύο ακόμη χωριά και δύο παιδικές κατασκηνώσεις.

Δείτε φωτογραφίες από την περιοχή

Κάηκαν σπίτια

Από τη μεριά του, ο Γιάννης Σουρλάς, αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, δήλωσε το πρωί ότι έχει πληροφορίες πως έχουν καεί σπίτια στο χωριό Φαρακλό.

Ωστόσο, ανέφερε πως ακόμα δεν μπορεί να γίνει ακριβής εκτίμηση για την έκταση της καταστροφής και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τους κατοίκους της περιοχής, καθώς έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους τόσο στο Φαρακλό όσο και στο Λάχι.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων

Υπενθυμίζεται πως η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δίνει σήμερα τη Λακωνία στις περιοχές υψηλού κινδύνου (κατηγορία 3) για εκδήλωση πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στα Λακωνικά Νέα, η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα εξέδωσε απόφαση βάσει της οποίας επιβάλλεται «Απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και Παραμονή Εκδρομέων σε Εθνικούς Δρυμούς, Δάση και Ευπαθείς Περιοχές» κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε την απόφαση

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης