Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος, Σωτήρης Σκουλούδης, Πέτρος Σιδερέας
Video – Φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης, Παναγιώτης Σαγκούρης

Στις 12 Μαΐου θα συνεχιστεί τελικά η δίκη της Χρυσής Αυγής μετά τη νέα διακοπή που αποφάσισε το δικαστήριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ένταση στο εσωτερικό της αίθουσας ήταν μεγάλη, καθώς συνήγοροι της πολιτικής αγωγής και ο δήμαρχος Κορυδαλλού ζήτησαν την αλλαγή χώρου, χωρίς ωστόσο το προεδρείο να κάνει δεκτό το αίτημα αυτό. Μάλιστα, η πρόεδρος δήλωσε αναρμόδια για κάτι τέτοιο, προτείνοντας μεταξύ άλλων τη συνέχιση της δίκης τα Σάββατα, όταν και τα σχολεία θα είναι κλειστά και τα παιδιά δεν θα έχουν εξετάσεις. Άλλη πρόταση ήταν η ακροαματική διαδικασία να συνεχιστεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μετά το πέρας των εξετάσεων.

«Είναι θέμα Πολιτείας και πολιτικής ηγεσίας η αλλαγή αίθουσας» τόνισε, ενώ για το θέμα των εξετάσεων είπε: «Φέρτε κατάλογο να δούμε πότε είναι οι εξετάσεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Ένταση στην αίθουσα

Ένταση επικράτησε από τα πρώτα λεπτά, με συνηγόρους της πολιτικής αγωγής και τον δήμαρχο Κορυδαλλού να ζητούν επίμονα την αλλαγή του χώρου διεξαγωγής της ακροαματικής διαδικασίαςΤο θερμόμετρο ανέβηκε κατακόρυφα από τα πρώτα λεπτά. Ο δήμαρχος Κορυδαλλού έκανε λόγο για κατάσταση πολιορκίας, επισημαίνοντας πως «τα σχολεία είναι και σήμερα κλειστά, σε μία εβδομάδα ξεκινούν οι εξετάσεις και περίπου 300 παιδιά θα πρέπει να πάνε Νίκαια και Κερατσίνι».

«Κάνω έκκληση στην ευαισθησία και τη λογική σας» ανέφερε ο δήμαρχος Σταύρος Κασιμάτης, με την πρόεδρο του δικαστηρίου να του απαντά ότι «η δίκη θα μπορούσε να γίνεται Σάββατο», έτσι ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα με τις εξετάσεις των παιδιών.

Κατάμεστη η δικαστική αίθουσα

Ο Στάθης Μπούκουρας

Η μητέρα του Παύλου Φύσσα

Η πρόεδρος του δικαστηρίου

Ποιοι εμφανίστηκαν

Οι δικαστές προχώρησαν στον αυτεπάγγελτο διορισμό νέων δικηγόρων στη θέση εκείνων που αρνήθηκαν να εκπροσωπήσουν κατηγορουμένους της Χρυσής Αυγής. Αυτή η εξέλιξη, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ακόμη ένας κατηγορούμενος δήλωσε πως δεν έχει νομικό παραστάτη, οδήγησε στη διακοπή, προκειμένου να λάβουν γνώση της δικογραφίας οι καινούργιοι συνήγοροι υπεράσπισης.

Απούσα η ηγεσία της Χρυσής Αυγής. Δικηγόροι επανέλαβαν ότι η αίθουσα στις φυλακές Κορυδαλλού είναι ακατάλληλη για τη διεξαγωγή της πολύκροτης δίκηςΠαρόντες στη δίκη ήταν μεταξύ άλλων το πρώην μέλος της Χρυσής Αυγής Στάθης Μπούκουρας και ο Πολύβιος Ζησιμόπουλος. Για πρώτη φορά προσήλθε ο βουλευτής της Χ.Α. Μιχάλης Αρβανίτης και ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Κουκούτσης. Απών ήταν σήμερα ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος, ο οποίος είχε εμφανιστεί στην έναρξη της δίκης.

Η απουσία της ηγεσίας συνδέεται άμεσα με την προσπάθειά της να δείξει ότι δεν εμπλέκεται στα σοβαρά αδικήματα που υπάρχουν στο κατηγορητήριο.

Το αδιαχώρητο

Αρκετοί συνήγοροι επεσήμαναν εκ νέου τη σωρεία προβλημάτων από την επιλογή της συγκεκριμένης αίθουσας στις φυλακές Κορυδαλλού. Το μικρό της μέγεθος και η απουσία επαρκών χώρων αναμονής για τους μάρτυρες κατηγορίας και υπεράσπισης δεν βοηθούν στην καλύτερη δυνατή διεξαγωγή της πολύκροτης δίκης.

Η μητέρα του Παύλου Φύσσα

Την ίδια στιγμή, τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια και η είσοδος εντός του σωφρονιστικού ιδρύματος επιτρεπόταν μόνο σε όσους διέθεταν την ειδική διαπίστευση.

Ανάμεσα στους εκπροσώπους των ΜΜΕ ήταν και αρκετοί ξένοι δημοσιογράφοι.

Οι θέσεις του προεδρείου

Το εσωτερικό της δικαστικής αίθουσας

Μεταξύ των μαρτύρων κατηγορίας βρέθηκε και η μητέρα του Παύλου Φύσσα, του μουσικού ο οποίος δολοφονήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2013 στο Κερατσίνι από το μέλος της Χρυσής Αυγής Γιώργο Ρουπακιά.

Η μητέρα του Παύλου Φύσσα

Ένταση στον Κορυδαλλό

Όπως έγινε γνωστό, ομάδα ατόμων φέρεται να επιτέθηκε το πρωί σε αλλοδαπό επί της οδού Αμοργού στην πλατεία Πλαταιών.

Ακολούθησαν αντεγκλήσεις ανάμεσα σε άνδρες της αστυνομίας και μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου. Αστυνομικοί έκαναν περιορισμένη χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Επιπλέον, λίγο πριν από τις 09.00 το πρωί, μία άλλη ομάδα αγνώστων (σ.σ.: περίπου 500 άτομα) φέρεται να επιτέθηκε έξω από το σωφρονιστικό ίδρυμα σε περαστικό, για τον οποίο πίστευαν ότι είναι υποστηρικτής της Χρυσής Αυγής.

Αντιδρούν τοπικοί φορείς και αντιφασιστικές οργανώσεις

Όπως και στην έναρξη της δίκης, έτσι και σήμερα οι αντιδράσεις τοπικών φορέων και αντιφασιστικών οργανώσεων ήταν έντονες.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιδρά στη διεξαγωγή της ακροαματικής διαδικασίας εντός των φυλακών Κορυδαλλού, υποστηρίζοντας ότι προκαλούνται σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών.

Κάτοικοι της περιοχής που μίλησαν στο zougla.gr ανέφεραν πως δεν επιθυμούν τη μη διεξαγωγή της δίκης, καθώς θέλουν την καταδίκη των μελών της Χρυσής Αυγής. Ωστόσο, αυτό που ζητούν είναι η αλλαγή του χώρου. Τόνισαν, μάλιστα, πως τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας δυσχεραίνουν μεταξύ άλλων την πρόσβαση των μαθητών στα σχολεία και την προσέλευση των υπαλλήλων στην εργασία τους.

Δείτε φωτογραφίες από τις κινητοποιήσεις

Φωτογραφίες: Εurokinissi.gr
Φωτογράφοι: Γιώργος Νικολαΐδης
, Τατιάνα Μπόλαρη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης