Καταιγιστικές αναμένεται να είναι σήμερα οι εξελίξεις σχετικά με την υπόθεση των επισφαλών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, για την οποία έχουν εκτελεστεί εντάλματα σύλληψης για τουλάχιστον 7 άτομα, ανάμεσά τους τραπεζικοί και επιχειρηματίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα εντάλματα εκδόθηκαν χθες από τους εισαγγελείς διαφθοράς μαζί με τον ανακριτή Νικόλαο Ανδρεάδη και αφορούν στα αδικήματα της απιστίας, της απάτης και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Για την υπόθεση κατηγορούνται τουλάχιστον 25 υπάλληλοι και πρώην διευθυντικά στελέχη του ΤΤ καθώς και επιχειρηματίες.

Ήδη μέχρι τώρα έχουν συλληφθεί τρεις κατηγορούμενοι, εκ των οποίων ένας είναι ο Μάριος Βαρότσης, πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΤΤ (έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί τη Δευτέρα). Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αστυνομικών αρχών για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των υπόλοιπων κατηγορουμένων, με τους αστυνομικούς να «χτενίζουν» τις περιοχές όπου διαμένουν.

Το πόρισμα της Πόπης Παπανδρέου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εισαγγελέας διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου ξεκίνησε την έρευνα τον Ιούνιο του 2013 έπειτα από παραγγελία της συναδέλφου της Ελένης Ράικου. Στην πολυσέλιδη πορισματική αναφορά της περιγράφει τα θαλασσοδάνεια που δόθηκαν από το ΤΤ τη χρονική περίοδο από το 2007 έως το 2013.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πόρισμα αναφέρει ότι τα δάνεια αυτά δόθηκαν χωρίς καμία εγγύηση και χωρίς να τηρηθεί κανένας από τους όρους του τραπεζικού δανεισμού. Μάλιστα, όπως αναφέρει η κα Παπανδρέου, όλο αυτό το διάστημα κανείς από τους επιχειρηματίες δεν πλήρωσε ούτε ένα ευρώ.

Η επίκουρη εισαγγελέας διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου εντόπισε περιπτώσεις νομιμοποίησης εσόδων που αποκτήθηκαν από τη λήψη των επίμαχων παράνομων δανειοδοτήσεων με απόκρυψη των ποσών σε offshore εταιρείες και σε αγορές ακινήτων στο εξωτερικό, οι οποίες αναφέρονται αναλυτικά στην πορισματική αναφορά της.

Η συνολική ζημιά που υπέστη η τράπεζα υπερβαίνει τα 400 με 500 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά τα χρήματα αφορούν μόνο στις ροές των δανείων.

Χαρακτηριστική ένδειξη του σκανδάλου αποτελεί το γεγονός ότι στην υπογραφή των συμβάσεων αναγραφόταν ρητά ότι δεν επιτρέπεται το ΤΤ να παρακολουθεί τη χρήση του δανείου. Η εισαγγελέας στο πόρισμά της αναφέρει ότι τα δάνεια δεν χρησιμοποιήθηκαν για τον σκοπό που δόθηκαν αλλά αποκλειστικά για τη δημιουργία πλουτισμού και όχι ενίσχυσης κάποιας επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Στο «μικροσκόπιο» των δικαστικών αρχών έχουν μπει:

– το δάνειο ύψους 110 εκατ. ευρώ προς τον Δημήτρη Κοντομηνά αλλά και η εξαγορά εταιρείας πιστωτικών καρτών από το ΤΤ
– δάνειο 100 εκατ. ευρώ προς τον επιχειρηματία Λ. Λαυρεντιάδη.
– δάνεια 10 εκατ. και 7 εκατ. ευρώ προς τους Κ. Γριβέα και Α. Βάτσικα αντίστοιχα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελικές αρχές έχουν δώσει εντολή και έχουν δεσμευτεί χρήματα των ανωτέρω επιχειρηματιών. Όπως σημειώνεται στο πόρισμα, υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που αφορούν σε μικρότερα ποσά που δόθηκαν ως επισφαλή δάνεια και οι οποίες εξετάζονται.

 Δημήτρης Κοντομηνάς: «Δεν υπάρχει ίχνος παρανομίας»

 
Ο επιχειρηματίας πέρασε στην αντεπίθεση και εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ξεκαθαρίζει πως «δεν υπάρχει κανένα ίχνος παρανομίας στις επιχειρηματικές δραστηριότητες, καθώς τα δάνεια στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο εξυπηρετούνται μέχρι κεραίας, σε αντίθεση με τα θηριώδη, μη εξυπηρετούμενα δάνεια, γνωστών επιχειρηματιών».

Από το περιβάλλον του Δημήτρη Κοντομηνά τονίζεται ότι «η εξάντληση της αυστηρότητας της δικαιοσύνης στο πρόσωπο του κυρίου Κοντομηνά ευχόμαστε να οδηγήσει στη διεκπεραίωση των υπαρκτών οικονομικών εγκλημάτων κατά των συμφερόντων του ελληνικού λαού.

»Μετά την κοινοποίηση του πορίσματος του αρμόδιου εισαγγελέα, θα υπάρξουν λεπτομερείς ανακοινώσεις από το γραφείο του κυρίου Κοντομηνά. Η απάντηση αυτή έρχεται μετά την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος γνωστών επιχειρηματιών, αλλά και πρώην επικεφαλής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, τα οποία εξέδωσαν οι εισαγγελείς διαφθοράς για τα αδικήματα της απιστίας, της απάτης και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, που αφορούν στη χορήγηση δανείων».

Μάλιστα, όπως τονίζεται από κύκλους του επιχειρηματία, το δάνειο εξυπηρετείται από την πρώτη στιγμή μέχρι κεραίας, ενώ όσον αφορά στην υπόθεση εξαγοράς εταιρείας πιστωτικών καρτών επισημαίνεται ότι η εξαγορά αυτή δεν ολοκληρώθηκε και η υπόθεση οδηγήθηκε στη διαιτησία. Η απόφαση, μάλιστα, ήταν να δοθούν στον Δ. Κοντομηνά 38 εκατ. ευρώ, τα οποία με δική του εντολή δόθηκαν για την αποπληρωμή του δανείου των 110 εκατ. ευρώ.

Ο Δ. Κοντομηνάς θα απολογηθεί την Τρίτη έπειτα από προθεσμία που έλαβε από τον ανακριτή, ο οποίος μετέβη στην κλινική που νοσηλεύεται.

Tι υποστηρίζει ο Άγγελος Φιλιππίδης

Νωρίς το πρωί, ο συνήγορος του πρώην διοικητή του ΤΤ Άγγελου Φιλιππίδη, Αθανάσιος Βαρλάμης, επισκέφθηκε τον ανακριτή Γιώργο Ανδρεάδη και τον ενημέρωσε ότι ο πελάτης του βρίσκεται στην Αμερική για επαγγελματικούς λόγους και προτίθεται να έρθει στη χώρα μας την επόμενη εβδομάδα και να εμφανιστεί ενώπιον των αρχών. Ο κ. Βαρλάμης χαρακτήρισε ως απαράδεκτη την έκδοση εντάλματος, διότι «δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις που προβλέπονται από τον νόμο».

Ο Άγγελος Φιλιππίδης σε σημερινές του δηλώσεις ανέφερε ότι σκοπεύει να επιστρέψει νωρίτερα του προγραμματισμένου προκειμένου να δώσει εξηγήσεις στη Δικαιοσύνη. O πρώην πρόεδρος του ΤΤ είπε ακόμη ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε επισκεφθεί την εισαγγελέα Ελένη Ράικου και την είχε ρωτήσει εάν υπάρχει κάποιο θέμα για το οποίο θα έπρεπε να δώσει εξηγήσεις και, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η εισαγγελέας τού απάντησε αρνητικά. Στην ερώτηση για το εάν ο ίδιος γνώριζε για το ένταλμα και για τον λόγο αυτόν επέλεξε να φύγει στο εξωτερικό ο κ. Φιλιππίδης απάντησε: «Γιατί να φύγω; Όπως σας είπα, προτίθεμαι να επιστρέψω για να δώσω εξηγήσεις». Ο ίδιος προσδιόρισε χρονικά την επιστροφή του στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Δικαστικοί κύκλοι πάντως διαψεύδουν τους ισχυρισμούς του Άγγελου Φιλιππίδη ότι επισκέφθηκε την εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Ράικου.

Οι κατηγορίες

Σύμφωνα με το πόρισμα, οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι κατηγορούνται για απάτη σε βάρος του Δημοσίου, υπό συνθήκες εγκληματικής δράσης αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, εκ της οποίας το όφελος που πέτυχαν ή επεδίωκαν υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ. Παράλληλα, βαρύνονται με τις κατηγορίες της απιστίας κατ’ εξακολούθηση, άμεσης συνέργειας στην απιστία, ξεπλύματος βρόμικου χρήματος κατ’ επάγγελμα και άμεσης συνέργειας στο ξέπλυμα. Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, οι κατηγορίες αυτές επισύρουν ποινή ακόμη και ισόβιας κάθειρξης.

Ειδικότερα, οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για:

– απάτη κατά του Δημοσίου, από κοινού, υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις (ειδικότερες συνθήκες εγκληματικής δράσης, αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, εκ της οποίας το όφελος που πέτυχε ή επιδίωξε ο δράστης ή η ζημιά που προκλήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε στο δημόσιο υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ)

– απιστία από κοινού κατ’ εξακολούθηση και μη, με περιουσιακή ζημιά άνω των 30.000 ευρώ

– άμεση συνέργεια σε απιστία

– νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ’ επάγγελμα (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος)

– άμεση συνέργεια στο ξέπλυμα υπό την επιβαρυντική περίπτωση της παρ. 1β του αρ. 45 του Ν3168/08 για το ξέπλυμα (επιβαρύνεται η ποινή όταν συνεργός είναι υπάλληλος τράπεζας).

Η υπόθεση ανατέθηκε στον ανακριτή εγκλημάτων διαφθοράς Γ. Ανδρεάδη.

Ποιοι αναζητούνται

Μεταξύ των προσώπων που αναζητούνται είναι οι Άγγελος Φιλιππίδης (πρώην διοικητής του ΤΤ), Κλέων Παπαδόπουλος (πρώην διοικητής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου), Κυριάκος Γριβέας (επιχειρηματίας που διαμένει στο Λονδίνο-εκδόθηκε διεθνές ένταλμα), Αναστασία Βάτσικα (σύζυγος του Γριβέα).

Εντάλματα εκδόθηκαν επίσης για τον Μάριο Βαρότση, πρώην αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ΤΤ (συνελήφθη και κρατείται στην Ασφάλεια), τον Χαράλαμπο Γιαγκούδη (υπάλληλος που κρατείται στη Γ.Α.Δ.Θ.) και για τον επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά, ο οποίος βρίσκεται στο νοσοκομείο με λοίμωξη. Αστυνομικοί μετέβησαν στο ιδιωτικό νοσοκομείο και τον φρουρούν. Να σημειωθεί ότι το όνομα του τελευταίου προσετέθη στη σχετική λίστα -σύμφωνα με επιχειρηματικούς κύκλους- κατόπιν υποδείξεως ισχυρού οικονομικού παράγοντα (κατά Καραμανλή «νταβατζή»)- για καθαρά λόγους εντυπωσιασμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένοι από τους κατηγορουμένους που φέρονται να έχουν σημαντικό ρόλο στην υπόθεση αναζητήθηκαν στα σπίτια τους, αλλά δεν εντοπίστηκαν. Στην υπόθεση φέρεται να εμπλέκεται και ο προφυλακισμένος επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της χορήγησης δανείου ύψους 19.000.000 ευρώ στην εταιρεία «Εμπορική, Ξενοδοχειακή Εταιρεία Συμμετοχών» συμφερόντων Γριβέα και της συζύγου του Α. Βάτσικα. Τα δάνεια δεν χρησιμοποιήθηκαν ως κεφάλαιο κίνησης, όπως είχαν ζητηθεί, αλλά τα εισέπραξαν οι Γριβέας και Βάτσικα ως….αντίτιμο πώλησης στην ξενοδοχειακή εταιρεία τριών δικών τους κυπριακών εταιρειών, οι οποίες ήταν ζημιογόνες!

Ο κύκλος των ερευνώμενων αδικημάτων περιλαμβάνει σειρά κακουργηματικών πράξεων, όπως απιστία, απάτη, ηθική αυτουργία και συνέργεια στα προαναφερόμενα αδικήματα, αλλά και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος έχει προχωρήσει σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων των κατηγορουμένων , που αφορά τόσο σε ακίνητα όσο και σε τραπεζικούς τους λογαριασμούς, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει έστω ένα μέρος των ύποπτων δανείων.

Οι επιχειρήσεις Γριβέα, τα cd’s και η φιλία με τον Παπανδρέου

Ο Κυριάκος Γριβέας φρόντισε να «απαλλάξει» τον εαυτό του και τη σύζυγό του Αναστασία Βάτσικα από την Αθήνα, για μια ήσυχη γειτονιά στο κεντρικό Λονδίνο.

Μπορεί να ξεκίνησε από τη γαλάζια γενιά της ΟΝΝΕΔ, αλλά γοητεύτηκε από την «πράσινη» ανάπτυξη και μετέτρεψε την οικολογική ευαισθησία σε προσοδοφόρα μπίζνα, ενίοτε και χωρίς πραγματική δραστηριότητα. Ο Κ. Γριβέας γνωρίζει να δίνει διάρκεια και να αξιοποιεί στο μέγιστο τις φιλίες του και τις καλές γνωριμίες. Η θητεία του στην ΟΝΝΕΔ δεν τον εμπόδισε διόλου να αναπτύξει στενή σχέση με την οικογένεια Παπανδρέου και κυρίως με τον Νίκο και τον Αντρίκο.

Ο Κυριάκος Γριβέας ήταν φαρμακοποιός. Ξεκίνησε την επιχειρηματική του δράση με τη σύσταση μιας εταιρείας για επιστημονικές εκδόσεις. Η έδρα της πρώτης εταιρείας του ήταν με ενοίκιο, στο Μαρούσι, σε ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. μιας πολυκατοικίας. Την ίδια περίοδο, η Αναστασία Βάτσικα είχε τη C&C, η οποία διοργάνωνε συνέδρια. Μετά τον γάμο τους η εταιρεία αναπτύχθηκε, ενώ αργότερα σύστησαν τις επιστημονικές εκδόσεις «Mondus Vivendi», την εταιρεία επικοινωνίας CIP, είχαν αναλάβει την Diners Club από τη Citibank επί Χρ. Βασιλειάδη, δημιούργησαν την ID Events που είχε αποκλειστική δραστηριότητα την προώθηση τσιγάρων και είχαν πάρει επίσης και την εκμετάλλευση των γνωστών σε όλους ξενοδοχείων «Country Club», τα οποία ήταν σε Ελληνικό, Καρπενήσι, στο Καλτεζιώτη και στο Μικρό Πάπιγκο. Στα «Country Club» και στις επιστημονικές εκδόσεις, εκτός από το ζεύγος Γριβέα, συνιδιοκτήτης ήταν ένας διευθύνων σύμβουλος μεγάλης φαρμακευτικής εταιρείας, με τον οποίο υπήρχε μια ευρύτερη συνεργασία στα θέματα υγείας.

Ο Γριβέας και η Βάτσικα γιγάντωσαν τις εταιρείες τους, κυρίως στο σκέλος των συνεδρίων και των επικοινωνιακών προγραμμάτων που αναλάμβαναν για τις φαρμακευτικές εταιρείες. Στην αρχή οι εταιρείες Glaxo και Yanssen Cilag εισέφεραν στις εταιρείες του Γριβέα πάνω από το 70% του συνολικού τζίρου, αφού διοργάνωναν συνέδρια με χορηγούς τις εν λόγω φαρμακευτικές εταιρείες, τα γραφεία Τύπου τους, αλλά και «ταξίδια κινήτρων».

Ο προσανατολισμός των εταιρειών άλλαξε και έγινε «πράσινος» εν μία νυκτί το 2008. Σε μια φιλική παρέα ο Γριβέας γνωρίστηκε με τους Αντρίκο και Νίκο, αδελφούς του Γ. Παπανδρέου, όταν ο τελευταίος ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αν και στα νιάτα του ο Κυριάκος Γριβέας ήταν οργανωμένος στην ΟΝΝΕΔ, θεωρούσε ότι το «χρήμα» δεν έχει χρώμα.

Οι τρεις οικογένειες ήρθαν πολύ κοντά και έκαναν στενή παρέα. Μάλιστα, κάποιες φήμες, που δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ, ήθελαν τους τρεις άνδρες, τον Κυριάκο, τον Αντρίκο και τον Νίκο, να συνεργάζονται στενά σε διάφορα projects.

Το fast track δάνειο σε εταιρεία συνεργάτη του Αντρίκου

Κατά πληροφορίες, η εταιρεία έλαβε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα δάνειο ύψους 18 εκατομμυρίων ευρώ και μάλιστα λίγο πριν δρομολογηθούν οι εξελίξεις με τον διαχωρισμό του Τ.Τ. σε «Good» και «Bad» bank.

Να σημειωθεί ότι πέρυσι ο κ. Καμμένος παρέδωσε τα στοιχεία για την υπόθεση των CDS στους πρώην οικονομικούς εισαγγελείς κ.κ. Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη. Τα στοιχεία αφορούν στην εμπλοκή του Αντρίκου Παπανδρέου, καθώς και στην ανάμειξη επιχειρηματιών σε σχέση με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, που προκύπτουν από τη διαδικασία συζήτησης της αγωγής.

Από τον Παναθηναϊκό στο Ταχυδρομικό Ταχυδρομείο

Ο Άγγελος Φιλιππίδης διετέλεσε γενικός διευθυντής της «Εμπορική Χρηματιστηριακή» (1991-1993) και διευθύνων σύμβουλος-γενικός διευθυντής της «Εμπορική Κεφαλαίου» (1993-1994). Στη συνέχεια ανέλαβε γενικός διευθυντής της «Διεθνής Χρηματιστηριακή» (1994) και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Όμιλος Διεθνών Συμβούλων» (1994-1999), που παρείχε συμβουλές σε επιχειρήσεις για θέματα στρατηγικών αποφάσεων και ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Την περίοδο 2000-2003 ήταν πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και από το 2003 έως σήμερα ανέπτυξε επιχειρηματική δραστηριότητα στον χρηματοοικονομικό και τραπεζικό τομέα στην Ελλάδα και σε χώρες της Βαλκανικής.

Τον Οκτώβριο του 2007 εκλέχθηκε πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Πλέον ζει κι εργάζεται στη Νέα Υόρκη. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνώριζαν ότι εδώ και μήνες ο εισαγγελέας για το ξέπλυμα του χρήματος Παναγιώτης Νικολούδης, η διεύθυνση εποπτείας της Τράπεζας της Ελλάδος και η Εισαγγελία Αθηνών είχαν προχωρήσει σε μια εκτεταμένη έρευνα για τα δάνεια που έδωσε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο όταν στην ηγεσία του ιδρύματος ήταν ο κ. Άγγελος Φιλιππίδης. Η εποπτική αρχή του τραπεζικού συστήματος σημειώνει ότι υπέρογκα δάνεια χορηγήθηκαν κατά παράβαση τραπεζικών κριτηρίων. Ωστόσο, ο κ. Φιλιππίδης υποστηρίζει ότι τα δάνεια δόθηκαν έπειτα από στάθμιση με βάση επιχειρηματικά, τραπεζικά κριτήρια.

Ποιος είναι ο Κλέων Παπαδόπουλος

Ο Κλεάνθης (Κλέων) Παπαδόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, με μεταπτυχιακές σπουδές στο London School of Economics (M.Sc) και στο Wharton School του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνιας των ΗΠΑ (MBA).

Έχει 25ετή διεθνή εμπειρία στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του, εργάσθηκε για τους οίκους Lloyds του Λονδίνου και Security Pacific, ενώ στη συνέχεια, επίσης στο Λονδίνο, διετέλεσε υψηλόβαθμο διευθυντικό στέλεχος σε μεγάλες διεθνείς τράπεζες, μεταξύ των οποίων η Swiss Bank Corporation, η SBC Warburg και η UBS, με καθήκοντα υπεύθυνου αγορών αρχικά για την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα και μετέπειτα για ολόκληρη την Ευρώπη και τις ανερχόμενες αγορές.

Ο Κλέων Παπαδόπουλος διορίστηκε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου το 2009.

Παραιτήθηκε τον Ιανουάριο του 2013.

Ο Δ. Κοντομηνάς

Ο Δημήτρης Κοντομηνάς γεννήθηκε στις 3 Ιουνίου 1939 στην Αθήνα. Σπούδασε στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού. 

Έχει ιδρύσει ή εξαγοράσει πλήθος άλλων επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων ο τηλεοπτικός σταθμός ALPHA και η Village Roadshow Greece.

Έχει ανακηρυχθεί «Άρχων Μεγάλος Πρωτέκδικος του Οικουμενικού Θρόνου» από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και «Μεγάλος Ευεργέτης» από τη Μεγάλη και Γεροντική Μητρόπολη Χαλκηδόνος.

Ανοίγει τον «ασκό του Αιόλου» η BlackRock

Προβληματικά δάνεια που ξεπερνούν τα 50 δισ. ευρώ φαίνεται ότι έχουν εντοπίσει σε πρώτη φάση στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών οι έλεγχοι της
BlackRock.

Το νούμερο αυτό αφορά περίπου στο 1/5 των συνολικών δανείων της ελληνικής οικονομίας. Mετά την ολοκλήρωση του τελικού πορίσματος της BlackRock -που φυλάσσεται ως επτασφράγιστο μυστικό-, οι εποπτικές αρχές θα πρέπει να αποφασίσουν τι θα κάνουν με τα «κόκκινα» δάνεια.

Η BlackRock εκτιμά ότι το ποσό των 50 δισ. ευρώ προκύπτει από δάνεια που έχουν καθυστέρηση που ξεκινά από τους 3 μήνες και μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και την 5ετία. Θα πρέπει να τονισθεί ότι εξαιτίας των προβληματικών δανείων οι επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών εκτιμάται ότι θα κυμανθούν μεταξύ 5 και 7 δισ ευρώ.

Σε περίπτωση που η BlackRock ζητήσει από τις τράπεζες να λάβουν νέες προβλέψεις για δάνεια που έχουν ρυθμιστεί, τότε αναμένεται να προκληθούν νέοι τριγμοί όχι μόνο στις τράπεζες αλλά και στις επιχειρήσεις που έχουν λάβει τα δάνεια.

Το πόρισμα του ξένου οίκου αναμένεται να γίνει γνωστό μέχρι τα τέλη του μήνα.

Διαβάστε επίσης:
Συλλήψεις για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου 2014, 22:09

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης