Νέο θρίλερ είναι σε εξέλιξη αναφορικά με την τύχη του Boeing 777 των Μαλαισινιανών Αερογραμμών, μετά και την παραδοχή πως τα 29 συνολικά αεροσκάφη που συμμετέχουν στον εντοπισμό των αντικειμένων που απεικονίζονται σε δορυφορικές φωτογραφίες, δεν έχουν ακόμη ανακαλύψει τίποτε. Βρισκόμαστε στη 13η ημέρα αναζήτησης της πτήσης ΜΗ370 και τα χρονικά περιθώρια για τον εντοπισμό του εξαφανισμένου αεροσκάφους στενεύουν επικίνδυνα, καθώς απομένουν μόλις 18 ημέρες μέχρι να αποφορτιστούν πλήρως οι μπαταρίες του μαύρου κουτιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το νορβηγικό πλοίο Άγιος ΠέτριοςΣύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, από τα 18 πλοία που επιχειρούν στο σημείο εντοπισμού, πρώτο έφτασε ένα νορβηγικής σημαίας το οποίο αναζητεί τα αντικείμενα. Το νορβηγικό πλοίο κατευθυνόταν από τη Μαδαγασκάρη προς τη Μελβούρνη όταν έλαβε το σήμα των αυστραλιανών αρχών να συμμετάσχει στις έρευνες. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε η Πολεμική Αεροπορία της Αυστραλίας το αεροσκάφος AP-3C Orion επέστρεψε στο Περθ, καθώς αφενός δεν κατάφερε να εντοπίσει τίποτε κι αφετέρου γιατί δυσχεραίνεται η επιχείρηση των ερευνών από το σκοτάδι που πυκνώνει.

Μετά από συνεχείς αναζητήσεις εννέα ωρών, ο δημοσιογράφος του ABC ο οποίος είχε επιβιβαστεί στο αμερικανικό αεροσκάφος Ποσειδών, Ντέιβιντ Ράιτ, δήλωσε πως όταν το Ρ-8 όχι απλώς ερεύνησε το σημείο που έδωσαν ως το επικρατέστερο οι αυστραλιανές Αρχές, αλλά πλησίασε ακόμη και την Ανταρκτική. Τότε, έγινε σαφές ότι δεν θα έβρισκαν σήμερα τα αντικείμενα. Και το αμερικανικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ σταμάτησε για σήμερα τις έρευνες.

Υπενθυμίζεται ότι μετά από τις δηλώσεις του Αυστραλού πρωθυπουργού Τόνι Άμποτ, ξεκίνησε γιγαντιαία διακρατική επιχείρηση 2.500 χλμ δυτικά του Περθ. Η κυβέρνηση της Αυστραλίας έχει στείλει ένα AP-3C Orion της Πολεμικής Αεροπορίας στην περιοχή, οι ΗΠΑ άλλα δύο. Παράλληλα, ένα Νορβηγικό εμπορικό πλοίο άλλαξε την πορεία του. Συνολικά και σύμφωνα με τις νέες δηλώσεις του Μαλαισιανού υπουργού Μεταφορών Χισαμουντίν Χουσέιν στις έρευνες συμμετέχουν 18 πλοία και 29 αεροσκάφη, ενώ και το Ηνωμένο Βασίλειο αποστέλλει ένα πλοίο στον Νότιο Διάδρομο των ερευνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το βρετανικό πλοίο HMS EchoΟι Μαλαισιανές Αρχές συστήνουν ψυχραιμία μέχρι να αποδειχθεί ότι τα αντικείμενα είναι συντρίμμια του Boeing. «Για τις οικογένειες ανά τον κόσμο, ένα κομμάτι πληροφορίας είναι αυτό που επιθυμούν περισσότερο -που επιθυμούμε περισσότερο και είναι η πληροφορίας που απλά δεν έχουμε: την τοποθεσία (όπου βρίσκεται) το αεροσκάφος» είπε ο Χουσέιν και τόνισε ότι οι προσπάθειες δεν θα σταματήσουν κατά τη διάρκεια της νύχτας (τοπική ώρα).

«Κάθε προσπάθεια γίνεται ώστε να βρεθούν τα αντικείμενα που εντοπίστηκαν στις φωτογραφίες των δορυφόρων» δήλωσε και τόνισε, σε μια προσπάθεια να τηρηθεί η ψυχραιμία, επαναλαμβάνοντας τη φράση που είχε πει και νωρίτερα: «Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι οι συγκεκριμένες εικόνες, αν και αξιόπιστες, μπορεί να μην συνδέονται με το χαμένο αεροπλάνο».

Τα αεροσκάφη δεν έχουν βρει τίποτα

Τα αμερικανικά αεροσκάφη βρέθηκαν από νωρίς στο σημείο και περισυνέλεγαν στοιχεία. Όπως, αποδείχτηκε τελικά, τα στοιχεία που συνέλεξε το αεροσκάφος Ποσειδών P-8 του αμερικανικού στρατού δεν σχετίζονταν με τα ευρήματα του αυστραλιανού δορυφόρου. Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του 7ου Στόλου των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως τα ραντάρ του Ποσειδών Ρ-8 εντόπιζαν στοιχεία που δεν σχετίζονται με τα αντικείμενα που εντόπισαν οι Αυστραλοί. Το αμερικανικό αεροσκάφος που εμπλέκεται στις έρευνες πετά σε μία έκταση περίπου 1.500 μίλια ανοικτά των ακτών της Αυστραλίας και αναμένεται να φτάσει σε περίπου τρεις ώρες στο σημείο.

Ο Marshal Kevin Short ο οποίος είναι επικεφαλής του ρόλου της Νέας Ζηλανδίας στις έρευνες, ανέφερε στο BBC τον τρόπο με τον οποίο τα αεροσκάφη ερευνούν την περιοχή για  τα αντικείμενα που εντοπίστηκαν από τον δορυφόρο. «Τα αεροσκάφη έχουν αναλάβει να κάνουν έλεγχο μέσω ραντάρ, αλλά και οπτική έρευνα. Θα πετούν εξαιρετικά χαμηλά, μόλις στα 300 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας. Ό,τι εικόνα απαθανατίσουν θα την στέλνουν στο κέντρο επιχειρήσεων για ανάλυση» είπε ο Short.

Πάντως, αν όντως, τα αντικείμενα που εντοπίστηκαν από τους δορυφόρους ανήκουν στο χαμένο αεροσκάφος, τότε μιλάμε για μία πλήρη αλλαγή πορείας μετά από αναστροφή.

Αν όντως τα αντικείμενα είναι συντρίμμια του εξαφανισμένου αεροσκάφους, τότε το Boeing έκανε αναστροφή

Υπενθυμίζεται ότι εξ αρχής μία πολυεθνική έρευνα για τον εντοπισμό του αεροπλάνου που μετέφερε 239 επιβάτες και πλήρωμα είναι σε εξέλιξη. Εδώ και δύο ημέρες, ωστόσο, η επιχείρηση αναζήτησης επικεντρώνεται σε δύο περιοχές αναζήτησης που σχετίζονται με βασικούς αερο-διαδρόμους. Ο πρώτος είναι σε χερσαία περιοχή στο τόξο βόρεια από το Λάος προς την Κασπία Θάλασσα και ο δεύτερος από τα νότια σε όλο τον Ινδικό Ωκεανό δυτικά του νησιού Σουμάτρα της Ινδονησίας προς τα δυτικά της Αυστραλίας. Η Αυστραλία ερευνά στο νότιο τμήμα του νοτίου διαδρόμου, με τη βοήθεια του αμερικανικού ναυτικού. Σύμφωνα με τον Μαλαισιανό υπουργό Μεταφοράς, οι έρευνες θα συνεχιστούν και στους δύο διαδρόμους.


Το σημείο όπου εντοπίστηκαν τα αντικείμενα

Το αεροσκάφος AP-3C Orion της Πολεμικής Αεροπορίας της Αυστραλίας που ερευνά την περιοχή

Αμερικανικά αεροσκάφη συμμετάσχουν στις έρευνες

Στη δημοσιότητα δορυφορικές εικόνες

Εν τω μεταξύ, οι Αυστραλιανές Αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες που δείχνουν να τραβήχτηκαν από δορυφόρο στις 16 Μαρτίου, με τα δύο αντικείμενα που εντοπίστηκαν.

Δορυφορική εικόνα από το αντικείμενο των 24 μέτρων

Η φωτογραφία με το αντικείμενο των 5 μέτρων

Διαβάστε επίσης: ΜΗ370: Συνολικά επιχειρούν 18 πλοία και 29 αεροσκάφη

 ΗΠΑ: Τα δικά μας στοιχεία δεν σχετίζονται με τα ευρήματα των Αυστραλών

“Βρήκαμε συντρίμμια του Boeing”

 Επιβεβαιώνουν οι Αρχές της Μαλαισίας τις ανακοινώσεις των Αυστραλών

Άμεση κινητοποίηση στο νότιο Ινδικό Ωκεανό μετά τα ευρήματα των Αυστραλών

Σειρά της Αυστραλίας για ανακοινώσεις ευρημάτων μέσω δορυφόρων

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά
Πηγή: Sky News/ BBC/ Daily Mail/ Reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης