Τα κομμάτια του παζλ για την υπόθεση εξαφάνισης του αεροσκάφους της Malaysia Airlines προσπαθούν να ενώσουν οι Αρχές που έχουν αναλάβει την έρευνα. Όπως φαίνεται, το έργο τους είναι εξαιρετικά δύσκολο, καθώς τα σενάρια που εξετάζονται είναι διάφορα: δεν αποκλείεται να πρόκειται για αεροπειρατεία, ενώ ανοικτό είναι το ενδεχόμενο το αεροπλάνο να διαλύθηκε στον αέρα, πιθανώς έπειτα από έκρηξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι έρευνες

Οι Αρχές της Μαλαισίας που ερευνούν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες χάθηκε από τα ραντάρ το Boeing 777 της Malaysia Airlines με 239 επιβαίνοντες, ενώ πετούσε στα 35.000 πόδια και είχε αναχωρήσει από την Κουάλα Λουμπούρ με κατεύθυνση το Πεκίνο, ανακοίνωσαν ότι «παραμένουμε προβληματισμένοι» σχετικά με τις συνθήκες εξαφάνισης του αεροσκάφους και τόνισαν ότι οι Αρχές του Βιετνάμ δεν επιβεβαίωσαν ότι εντόπισαν συντρίμμια του.

Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Μαλαισίας, ο Αζχαντίν Αμπντούλ Ραχμάν, οι έρευνες για τον εντοπισμό του αεροπλάνου δεν θα σταματήσουν μέχρι αυτό να βρεθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, ο ίδιος επικαλέστηκε την περίπτωση του αεροσκάφους της Air France που κατέπεσε στη θάλασσα το 2009 και χρειάστηκαν δύο χρόνια για τον εντοπισμό του.

Τέσσερα αεροσκάφη του Βιετνάμ συμμετέχουν από το πρωί στις έρευνες για τον εντοπισμό του αγνοούμενου Boeing και στη διάρκεια της ημέρας θα προστεθούν άλλα δύο, ανακοίνωσε ο στρατός. Τα βιετναμέζικα αεροσκάφη επιχείρησαν να διακριβώσουν την προέλευση αντικειμένων που θα μπορούσαν να είναι συντρίμμια του Boeing, τα οποία είχε εντοπίσει χθες το βράδυ υδροπλάνο του Βιετνάμ σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από το βιετναμέζικο νησί Το Τσου.

«Το υδροπλάνο είχε τραβήξει φωτογραφία ενός αντικειμένου που θα μπορούσε να είναι το παράθυρο της εξόδου κινδύνου του αεροπλάνου. Ωστόσο, ήταν πολύ σκοτεινά εκείνη την ώρα και η φωτογραφία δεν ήταν πολύ καθαρή» δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ο υπαρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού του Βιετνάμ.

Την ίδια ώρα, ομάδα εμπειρογνωμόνων για να συμμετάσχουν στις έρευνες στέλνει σήμερα στην Κουάλα Λουμπούρ και η Κίνα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Παράλληλα, ομάδα Μαλαισιανών εμπειρογνωμόνων έλαβε σήμερα δείγματα από μία μεγάλη πετρελαιοκηλίδα που εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή κοντά στο βόρειο κρατίδιο Κελαντάν, για να διαπιστώσουν με εργαστηριακές εξετάσεις αν αυτή προέρχεται από το αγνοούμενο Boeing, μια διαδικασία που ωστόσο θα χρειαστεί περίπου δύο μέρες.

Στο μικροσκόπιο το οπτικό υλικό από τις κάμερες ασφαλείας

Οι μαλαισιανές Αρχές εξετάζουν το οπτικό υλικό από τις κάμερες ασφαλείας του αεροδρομίου της Κουάλα Λουμπούρ, στο οποίο εμφανίζονται δύο επιβάτες που χρησιμοποίησαν κλεμμένα διαβατήρια να επιβιβάζονται στο Boeing της Malaysian Airlines που αγνοείται από τα ξημερώματα του Σαββάτου, όπως δήλωσε σήμερα αξιωματούχος.

«Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων εξετάζει τώρα όλα τα αρχεία και όλο το οπτικό υλικό» ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο αντιπρόεδρος της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της χώρας Αζχαντίν Αμπντούλ Ραχμάν.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζαχίντ Χαμίντι δήλωσε την Κυριακή ότι οι δύο επιβάτες που φέρεται να χρησιμοποίησαν διαβατήρια τα οποία είχαν κλαπεί από έναν Αυστριακό κι έναν Ιταλό είχαν «ασιατικά χαρακτηριστικά προσώπου».

Δεν συμμετέχει στις έρευνες το FBI

Στο μεταξύ, διαψεύδονται οι πληροφορίες που ήθελαν το FBI να έχει αποστείλει πράκτορές του στην Κουάλα Λουμπούρ για να βοηθήσουν στην αναζήτηση του αεροσκάφους, σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανού αξιωματούχου, παρά το γεγονός ότι εκπρόσωποι άλλων αμερικανικών υπηρεσιών αναμένεται να καταφθάσουν σήμερα στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας.

Όπως δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ένας δεύτερος αξιωματούχος, μέχρι στιγμής η κυβέρνηση της Μαλαισίας δεν έχει ζητήσει τη βοήθεια του FBI ή του αμερικανικού Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας.

Το FBI και άλλες υπηρεσίες έχουν προσφερθεί να βοηθήσουν, καθώς διαθέτουν την τεχνογνωσία και τα εργαλεία που πιθανόν θα ήταν χρήσιμα στην αναζήτηση του χαμένου αεροσκάφους, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Κυβερνητική πηγή των ΗΠΑ δήλωσε στο Reuters ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ελέγχουν τις λήψεις από τους δορυφόρους για την περίπτωση που έχει καταγραφεί μια εναέρια έκρηξη. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αποδείξεις, ωστόσο η πηγή τόνισε ότι δεν αποκλείεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

O Iταλός τουρίστας Luigi Maraldi δείχνει το καινούργιο του διαβατήριο στις Αρχές της Μαλαισίας. Το προηγούμενο διαβατήριό του είχε κλαπεί και χρησιμοποιήθηκε από επιβάτες του αεροπλάνου που εξαφανίστηκε

Ένας εκ των αγνοουμένων, ο Philip Wood

Δύο Καναδοί αγνοούμενοι, ο Muktesh Mukherjee και η σύζυγός του Xiaomo Bai

Οι Catherine και Robert Lawton ήταν επιβάτες του αεροσκάφους

Οι έρευνες για το αεροσκάφος συνεχίζονται

Αγωνία για τους αγνοουμένους

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης