Μόλις πέντε ημέρες πριν συμπληρώσει τα 91 του χρόνια, «έφυγε» ο σπουδαίος βρετανός ηθοποιός και σκηνοθέτης, σερ Ρίτσαρντ Ατένμπορο. Ο βετεράνος δημιουργός «έσβησε» έπειτα από μακρά ασθένεια. Τα τελευταία χρόνια βρισκόταν καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι, έπειτα από εγκεφαλικό που υπέστη. Την είδηση μετέδωσε την Κυριακή το BBC επικαλούμενο ως πηγή τον γιο του, Μάικλ.

Ο Ρίτσαρντ Ατένμπορο έκανε τα πρώτα του βήματα ως ηθοποιός, αλλά αυτό που τον έκανε γνωστό παγκοσμίως ήταν ο ρόλος που ανέλαβε πίσω από τις κάμερες. Η επική ταινία Γκάντι (1982), η οποία κέρδισε οκτώ βραβεία Οσκαρ περιλαμβανομένων αυτών της Καλύτερης Ταινίας και της Καλύτερης σκηνοθεσίας, θεωρείται ίσως η καλύτερη του στιγμή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χρίστηκε ιππότης της Μεγάλης Βρετανίας από τη βασίλισσα το 1976 ενώ το 1993 έλαβε τον τίτλο του βαρόνου. Ο Ατένμπορο δεν ήθελε να βρίσκεται μόνο πίσω από τις κάμερες. Είχε παίξει σε πολλές ταινίες περιλαμβανομένης, όπως το «Jurassic Park», η Ελίζαμπεθ και  «Ο Τζακ και η Φασολιά».

Ήθελε να γίνει ηθοποιός από τεσσάρων ετών

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ρίτσαρντ Σάμιουελ Ατένμπορο γεννήθηκε την 29η Αυγούστου 1923 στο Κέμπριτζ της Αγγλίας. Ήταν ο μεγαλύτερος αδελφός του φυσιοδίφη και παρουσιαστή Ντέιβιντ Ατένμπορο.

Ο πατέρας του, Φρέντερικ, ήταν καθηγητής πανεπιστημίου. Η μητέρα του συμμετείχε σε κινητοποιήσεις εναντίον του Ισπανού δικτάτορα στρατηγού Φράνκο και προσέφερε φροντίδες στους πρόσφυγες του Ισπανικού Εμφυλίου στη Βρετανία.

Ο Ατένμπορο, που έλεγε ότι ήθελε να γίνει ηθοποιός από την ηλικία των τεσσάρων ετών, έλαβε μια υποτροφία για τη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης το 1941. Εκείνη τη χρονιά έκανε επίσης το ντεμπούτο του στο Γουέστ Εντ του Λονδίνου και το 1942 έπαιξε στην πρώτη του ταινία.

Αργότερα κατατάχθηκε στη βρετανική Πολεμική Αεροπορία, τη RAF, έγινε πιλότος και προσφέρθηκε εθελοντικά να ενταχθεί σε μια μονάδα η οποία τραβούσε αεροφωτογραφίες πάνω από τη Γερμανία.

Επαιξε απροσάρμοστους και αδικημένους χαρακτήρες σε ταινίες που γυρίστηκαν μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως το «Brighton Rock», «Seance on a Wet Afternoon», ή «10 Rillington Place». Ο βραχύσωμος, στρογγυλοπρόσωπος άνδρας έμελλε να έχει μια μακριά σταδιοδρομία, για έξι δεκαετίες, στο βρετανικό θέατρο και στον κινηματογράφο. Ένας από τους ρόλους για τον οποίο αγαπήθηκε ήταν αυτός του φιλόδοξου επιχειρηματία Τζον Χάμμον στις δύο πρώτες ταινίες επιστημονικής φαντασίας «Jurassic Park» σε σκηνοθεσία Στήβεν Σπήλμπεργκ.

Ο Γκάντι

Αλλά ήταν η πέμπτη ταινία που γύρισε ως σκηνοθέτης, o «Γκάντι», εγχείρημα το οποίο σχεδίαζε και ονειρευόταν επί χρόνια, που τον καθιέρωσε ως μία από τις γνωστότερες προσωπικότητες του κινηματογράφου από τη Βρετανία και του εξασφάλισε περίβλεπτα βραβεία. Η επική ταινία του 1982 (η παραγωγή της οποίας στοίχισε 22 εκατ. δολάρια) και κέρδισε οκτώ βραβεία Οσκαρ, έσπασε πολλά ιστορικά ρεκόρ για βρετανική ταινία.

Ο Ατένμπορο ήταν επίσης δαιμόνιος επιχειρηματίας, αλλά και ένας ακούραστος εργάτης για λογαριασμό διαφόρων φιλανθρωπικών οργανώσεων. Ένα μέρος από τα κέρδη του από την ταινία Γκάντι πήγε σε οργανώσεις όπως η «Save the Children» και τα Ασραμ (τα πτωχοκομεία) του ιδίου του Μαχάτμα Γκάντι στην Ινδία.

Προβλήματα υγείας

Ο Ατένμπορο είχε υποστεί εγκεφαλικό το 2008 και είχε έκτοτε καθηλωθεί σε αναπηρικό αμαξίδιο. Ζούσε σε έναν οίκο ευγηρίας για θεατράνθρωπους μαζί με τη σύζυγό του, την ηθοποιό Σίλα Σιμ, την οποία είχε παντρευτεί σε ηλικία 21 ετών. Είχαν αποκτήσει μαζί τρία παιδιά, τον Μάικλ, τη Τζέιν και τη Σάρλοτ.

«Στην ηλικία μου το μόνο πρόβλημα που εντοπίζω είναι πως δεν θυμάμαι ονόματα. Έτσι, το να αποκαλώ κάποιον ή κάποια «αγάπη μου» είναι μια ασφαλής επιλογή. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι δεν τον αγάπαω.», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά το τελευταίο διάστημα ο Αττένμπορο.

Συλληπητήρια Κάμερον

«Η ηθοποιία του στο Brighton Rock ήταν λαμπρή, η σκηνοθεσία του στο Γκάντι ήταν καταπληκτική. Ο Ρίτσαρντ Ατένμπορο ήταν ένας από τους μεγάλους του κινηματογράφου», έγραψε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

H γνωστή του στιγμή στην ταινία Angry Silence (1960)

To trailer της ταινίας Γκάντι

Η βράβευσή του με Όσκαρ

Η εμφάνισή του στο Jurassic Park

Διαβάστε επίσης: «Έφυγε» ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Ρίτσαρντ Ατένμπορο
Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 25 Αυγούστου 2014, 00:44

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης