Η Αίγυπτος διέταξε σήμερα την απέλαση προς τη χώρα καταγωγής του του Αυστραλού δημοσιογράφου του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera Πίτερ Γκρεστ, έπειτα από 400 ημέρες στη φυλακή, όπου είχε οδηγηθεί, αφότου καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης επτά ετών.

Ο Γκρεστ είχε κριθεί ένοχος μεταξύ άλλων για την κατηγορία ότι «είχε μεταδώσει ψευδείς πληροφορίες» με στόχο «να υποστηρίξει» τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, είπαν ένας αξιωματούχος του Υπουργείου Εσωτερικών της χώρας και αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αυστραλός δημοσιογράφος είχε συλληφθεί τον Δεκέμβριο του 2013 μαζί με έναν συνάδελφό του από το δίκτυο του Κατάρ, τον Αιγυπτιο-καναδό Μοχάμεντ Φάχμι, σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στο Κάιρο, όπου είχαν εγκαταστήσει «παράνομα», σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ένα τοπικό γραφείο του Al Jazeera.

Λίγο μετά, η αστυνομία είχε συλλάβει τον Αιγύπτιο Μπάχερ Μοχάμεντ, ο οποίος επίσης εργαζόταν ως δημοσιογράφος στο τηλεοπτικό δίκτυο.

Οι τρεις δημοσιογράφοι καταδικάστηκαν τον Ιούνιο σε ποινές κάθειρξης από 7 έως 10 έτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η απόφαση της απέλασης του Πίτερ Γκρεστ προς την Αυστραλία ελήφθη βάσει προεδρικού διατάγματος» γνωστοποίησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Υπ. Εσωτερικών επικαλούμενος ένα δελτίο τύπου του υπουργείου.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό εάν ο δημοσιογράφος έχει ήδη αποφυλακιστεί από τη φυλακή του Καΐρου όπου κρατείτο.

Οι Αρχές της Αιγύπτου κατηγορούσαν το Al Jazeera ότι υποστήριζε τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, την οργάνωση του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι που έχει τεθεί εκτός νόμου και χαρακτηριστεί «τρομοκρατική», ενώ πολλοί Αιγύπτιοι θεωρούν το δίκτυο του Κατάρ ως μια δύναμη που είναι αποφασισμένη να προκαλέσει την αποσταθεροποίηση της χώρας, μια άποψη που ενθάρρυναν τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης, τα οποία είχαν ονομάσει την ομάδα των δημοσιογράφων ως τον «Πυρήνα του Marriot», επειδή εργάζονταν από το δωμάτιο της αμερικανικής αλυσίδας ξενοδοχείων.

Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστή η τύχη των άλλων δύο δημοσιογράφων.

Διαβάστε επίσης: Αίγυπτος: Νέα δίκη για τρεις φυλακισμένους δημοσιογράφους του Al Jazeera
Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 1 Ιανουαρίου 2015, 11:06

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης