Ο Μητροπολίτης Χαλεπίου Παύλος έκανε τις βασικές θεολογικές σπουδές του στη Θεολογική Σχολή του Μπαλαμάντ, που βρίσκεται στον Λίβανο. Έχει πάρει πτυχίο από το Πολυτεχνείο του Πανεπιστημίου Τισρίν, που βρίσκεται στη Λαοδικεία, ενώ στη συνέχεια σπούδασε Θεολογία στο Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ.

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, μετέβη στη Θεσσαλονίκη για μεταπτυχιακές σπουδές στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, από όπου έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα στο αντικείμενο της Λειτουργικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διετέλεσε Αρχιμανδρίτης και Κοσμήτωρ επί σειρά ετών στη Θεολογική Σχολή του Μπαλαμάντ, τη μόνη Θεολογική Σχολή στο Πατριαρχείο Αντιοχείας.

Το 2009 έγινε μητροπολίτης Χαλεπίου, Βεροίας και Αλεξανδρέττας.

Συνεργάστηκε με το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος, το οποίο παρείχε υποτροφίες για φοιτητές της Θεολογικής Σχολής του Μπαλαμάντ και υποστήριξε προγράμματα με τα οποία καθηγητές Θεολογικής από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη δίδασκαν στη Θεολογική Σχολή του Μπαλαμάντ, δεδομένου ότι πέραν της αραβικής γλώσσας, στα μαθήματα χρησιμοποιούνταν και η ελληνική. Οι δεσμοί, μάλιστα, των Θεολογικών Σχολών της Θεσσαλονίκης, της Αθήνας και του Μπαλαμάντ ήταν τόσο ισχυροί που πολλοί φοιτητές από το Μπαλαμάντ συνέχιζαν τις σπουδές σε μεταπτυχιακό επίπεδο στην Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μητροπολίτης Παύλος οργάνωσε τη Μητρόπολη Χαλεπίου, η μισή από την οποία βρίσκεται εντός των ορίων της Συρίας και η άλλη μισή εντός των ορίων της Τουρκίας.

Έχει διακριθεί ιδαιτέρως για το φιλανθρωπικό του έργο, καθώς έχει ιδρύσει οικοτροφεία για τους φοιτητές που σπουδάζουν στο πανεπιστήμιο του Χαλεπίου, έχει οργανώσει ενορίες και μοναστικά κέντρα, ενώ ανέλαβε πρωτοβουλίες για την έκδοση ελληνικών βιβλίων μεταφρασμένων στα αραβικά, ενώ διατηρεί άψογες σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπου είναι ιδιαίτερα αγαπητός.

Εχθές Δευτέρα 22 Απριλίου, απήχθη από ένοπλους Σύρους αντάρτες που αγωνίζονται για την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ. Κατά την διάρκεια της απαγωγής, νεκρός από σφαίρες έπεσε ο οδηγός του Αρχιεπισκόπου.

Επιμέλεια: Παύλος Κιρκασίδης

Διαβάστε επίσης: Σε κλοιό οι Ορθόδοξοι της Συρίας, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 23 Απριλίου 2013, 09:12

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης