H πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες Κίρχνερ διαβεβαίωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι δεν θα υπάρξει αθέτηση πληρωμής του χρέους, μετά τη δικαστική ανατροπή για το Μπουένος Άιρες απέναντι στα αντισταθμιστικά κεφάλαια υψηλού κινδύνου.

Παρότι η Κίρχνερ υποσχέθηκε να συνεχίσει την καταβολή των οφειλόμενων πληρωμών στο 93% των ιδιωτών πιστωτών που είχαν δεχθεί τις αναδιαρθρώσεις του χρέους του 2005 και του 2010, εξέφρασε κάποιες αμφιβολίες σχετικά με τους όρους πληρωμής των κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds), αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Αργεντινή δεν θα κηρύξει στάση πληρωμών. Έχουμε αποδείξει τη βούλησή μας να διαπραγματευτούμε. Καταλήξαμε σε μια συμφωνία με τη Repsol, συνάψαμε επίσης μια συμφωνία με τη Λέσχη των Παρισίων» δήλωσε η πρόεδρος της Αργεντινής σε τηλεοπτική της ομιλία.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αρνήθηκε τη Δευτέρα να εξετάσει μια ύστατη προσφυγή της Αργεντινής, επικυρώνοντας απόφαση του Εφετείου της Νέας Υόρκης που καταδίκαζε το Μπουένος Άιρες να πληρώσει 1,4 δισ. δολάρια στα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου NML Capital και Aurelius Management.

«Η απόφαση δεν με εκπλήσσει» ανέφερε η Κίρχνερ. «Δεν είμαι αναστατωμένη, είμαι ανήσυχη. Υποχρέωσή μας είναι να πληρώσουμε τους πιστωτές μας, αλλά ταυτόχρονα δεν πρέπει να μας εκβιάζουν» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρόεδρος τόνισε κυρίως ότι το 2008, σχεδόν επτά χρόνια μετά την οικονομική κρίση του 2001, το NML Capital είχε εξαγοράσει χρέος της Αργεντινής καταβάλλοντας 48 εκατομμύρια δολάρια και το 2014 ζητεί 832 εκατομμύρια, δηλαδή 1.600% παραπάνω σε σχέση με την αρχική του επένδυση.

Η Αργεντινή θα συνεχίσει να πληρώνει τις δόσεις του αναδιαρθρωμένου χρέους της, εκ των οποίων η επόμενη δόση ύψους 900 εκατομμυρίων θα πρέπει να καταβληθεί στις 30 Ιουνίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης