Όλα τα βλέμματα των ευρωπαϊκών ΜΜΕ είναι στραμμένα στην Ελλάδα και την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Γενάρη με τα σενάρια της επόμενης μέρας να έχουν πέσει ήδη στο τραπέζι εν όψει των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το βρετανικό πρακτορείο Reuters επισημαίνει ότι στις τελευταίες δημοσκοπήσεις καταγράφεται σαφές προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ερώτημα παραμένει η αυτοδυναμία και το τι θα συνεπάγεται -συγκυβέρνηση και με ποιους. Ο δημοσιογράφος ρίχνει στο τραπέζι το σενάριο της επαναπροκήρυξης των εκλογών.

Ο βρετανικός Guardian, σε άρθρο του, τονίζει ότι ο πειρασμός για την έκβαση των ελληνικών εκλογών είναι μεγάλος, καθώς ενδεχομένως να καθοριστεί η μοίρα της ευρωπαϊκής λιτότητας.

Στο BBC, παρουσιάζονται οι τελευταίες προσπάθειες Σαμαρά και Τσίπρα για να πείσουν τους αναποφάσιστους. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο μεν πρωθυπουργός επισημαίνει πως, μετά από χρόνια ύφεσης, η χώρα δείχνει σημάδια ανάκαμψης, ο δε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να διαπραγματευτεί το χρέος και να τερματίσει τα μέτρα λιτότητας. «Το ενδεχόμενο νίκης του ΣΥΡΙΖΑ έχει αναζωπυρώσει τους φόβους πως η Ελλάδα δεν θα πληρώσει το χρέος της και θα βγει από την Ευρωζώνη» αναφέρει το βρετανικό δίκτυο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H Liberation, που αφιερώνει το εξώφυλλό της «στον καιρό του ΣΥΡΙΖΑ», υποστηρίζει στο κύριο άρθρο της ότι «μία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κάνει την Ευρώπη να επανεξετάσει τη συνείδησή της» ενώ γράφει πως «η επανάσταση είναι απίθανη και όσο πλησιάζει στην εξουσία, ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει να βάζει νερό στο κρασί του».

To γερμανικό Spiegel παρουσιάζει σε κείμενό του τους «πέντε οικονομολόγους που καθορίζουν την στάση του ΣΥΡΙΖΑ (Γ. Βαρουφάκης, Γ. Δραγασάκης, Γ. Σταθάκης, Γ. Μηλιός, Κ. Λαπαβίτσας).

«Ο ΣΥΡΙΖΑ απειλεί με έξοδο από την Ευρωζώνη και εάν συμβεί αυτό και δεν πληρώσει τα χρέη της η Ελλάδα, οι γερμανοί φορολογούμενοι θα χάσουν τα λεφτά τους».

Ωστόσο, το έσχατο μέσο απειλής για Grexit θα ήταν πολιτικοοικονομική τρέλα και άρα είναι αρκετά πιθανό πως το κόμμα θα κρατήσει μετριοπαθέστερη πορεία».

Η Rainews αναφέρει ότι ο Τσίπρας θα συγκρουστεί με το Βερολίνο, καθώς η πρωτιά του θα είναι ευρεία σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Μάλιστα, αναπαράγει δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ: Από τη Δευτέρα ξημερώνει μία νέα μέρα για την Ευρώπη. Δεν θα σεβαστούμε τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί από τους προηγούμενους. Θα επαναδιαπραγματευτούμε το χρέος.

Διαβάστε επίσης:

Παγκόσμιο ενδιαφέρον για τις εκλογές, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 24 Ιανουαρίου 2015, 13:44

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης