Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχει κηρυχθεί η Γαλλία μετά το μακελειό στη Νίκαια.

Ο 31χρονος Γαλλοτυνήσιος οδηγός, πριν πέσει νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών, φέρεται να φώναξε «O Αλλάχ είναι μεγάλος» (Allahu Akbar), σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα «Nice Matin».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τo όνομα του δράστη φέρεται να είναι Mohamed Lahouaiej Bouhlel. Την πρώτη φωτογραφία του δράστη ανήρτησε το μεσημέρι της Παρασκευής στον λογαριασμό του στο Twitter ο αρχισυντάκτης της Ισραηλινής τηλεόρασης, Amichai Stein.

Σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, εκτός από τον οδηγό που έπεσε νεκρός από πυροβολισμούς αστυνομικών έχοντας σκορπίσει προηγουμένως τον θάνατο στη Νίκαια, υπάρχει και συνεργός, ο οποίος διαφεύγει τη σύλληψη, χωρίς όμως να έχουν επιβεβαιωθεί οι πληροφορίες από αστυνομικές πηγές.

O Γαλλοτυνήσιος οδηγός-διανομέας νοίκιασε το φορτηγό την περασμένη Τετάρτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αστυνομικού συνδικάτου «SGP – FO» Λικ Πουανιάρ, το όχημα αυτό δεν επελέγη τυχαία. Πρόκειται για ένα βαρύ όχημα, ένα φορτηγό το οποίο είναι πολύ δύσκολο να το σταματήσει κάποιος.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο 31χρονος ήταν γνωστός στις Αρχές για μικρά αδικήματα, χωρίς όμως το όνομά του να συνδέεται με δράσεις εξτρεμιστών.

Οι σφαίρες των αστυνομικών 'γάζωσαν' το φορτηγό μέχρι να εξουδετερωθεί ο δράστης

Το σημείο όπου έγινε η πολύνεκρη επίθεση

Συνεργούς βλέπει ο δήμαρχος της Νίκαιας

«Πρόκειται για μία επίθεση που δεν την είχε σχεδιάσει μόνος του ο μακελάρης, αλλά είχε και συνεργούς» δήλωσε στο γαλλικό δίκτυο RTL o Κριστιάν Εστροζί, δήμαρχος της Νίκαιας.

«Yπάρχει μία αλυσίδα συνεργών» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι οι Αρχές μελετούν εξονυχιστικά το υλικό που έχει συγκεντρωθεί από τις συνολικά 1.200 κάμερες που έχουν τοποθετηθεί στη Νίκαια. «Από τις κάμερες θα μάθουμε πληροφορίες για το σχέδιο του μακελάρη» υποστήριξε.

«Oι εικόνες από τις κάμερες είναι καθαρότατες και αυτήν τη στιγμή βρίσκονται στα χέρια της Δικαιοσύνης» πρόσθεσε ο Κριστιάν Εστροζί. «Η Νίκαια βιώνει τη μεγαλύτερη τραγωδία στην πρόσφατη ιστoρία της» κατέληξε.

Η στιγμή που οι αστυνομικοί εκτελούν τον μακελάρη 

Ακόμη ένα βίντεο απ’ όσα συνέβησαν το βράδυ της Πέμπτης στη Νίκαια της Γαλλίας αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από τον τηλεοπτικό σταθμό RT.

Συγκεκριμένα, δείχνει τη στιγμή που ο δράστης του μακελειού στη λεωφόρο Promenade des Anglais εκτελείται από τους αστυνομικούς.



Ντοκουμέντο από τη στιγμή των πυροβολισμών:

 Υποστηρικτές ISIS: «Αυτοί που πέθαναν ήταν αμαρτωλοί άπιστοι»

 
Η έρευνα για την επίθεση ανατέθηκε σε δικαστικούς, οι οποίοι ειδικεύονται σε υποθέσεις τρομοκρατίας, μετέδωσαν γαλλικά ΜΜΕ, επικαλούμενα εισαγγελικές πηγές. Την ίδια ώρα, υποστηρικτές της οργάνωσης του Ισλαμικού Χαλιφάτου πανηγυρίζουν σε αναρτήσεις τους σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης για την πολύνεκρη επίθεση στη Νίκαια.

Μια χαρακτηριστική ανάρτηση στο Twitter αναφέρει: «Οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους στη Νίκαια ήταν Γάλλοι σταυροφόροι κι αμαρτωλοί άπιστοι. Ο θεός είναι μεγάλος».

Ένα από τα πανηγυρικά σχόλια των τζιχαντιστών

To χρονικό

Το ρολόι έδειχνε 22.30. Πλήθος κόσμου ήταν μαζεμένο στη λεωφόρο Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ. Το κλίμα πανηγυρικό. Τα πυροτεχνήματα έκαναν τη νύχτα-μέρα, καθώς άπαντες γιόρταζαν την «Ημέρα της Βαστίλης», με αρκετούς τουρίστες να παρακολουθούν έκθαμβοι το θέαμα. Ωστόσο, η χαρά και οι πανηγυρισμοί έδωσαν τη θέση τους στον θρήνο.

Η Γαλλία έχει πέσει για ακόμη μία φορά θύμα τρομοκρατικής ενέργειας, με αποτέλεσμα οι δρόμοι της, αυτήν τη φορά στη Νίκαια, να μετατραπούν σε λουτρό αίματος αθώων πολιτών

Ένα όχημα, λευκού χρώματος, πλησίασε το πλήθος και έπεσε με μεγάλη ταχύτητα πάνω σε δεκάδες συγκεντρωμένους ανθρώπους, προκαλώντας πανικό. Καθώς το βαρύ όχημα χτυπούσε τους ανθρώπους, συντρίμμια εκτοξεύονταν προς όλες τις κατευθύνσεις. Η άσφαλτος γέμισε πτώματα. Ανάμεσά τους και μικρά παιδιά, την ώρα που τραυματίες σε κατάσταση σοκ προσπαθούσαν να απομακρυνθούν. Αίματα παντού. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, δεκάδες άνθρωποι έπεσαν στη θάλασσα προκειμένου να γλυτώσουν.

Πολλά ασθενοφόρα μετέβησαν στο σημείο, όπως επίσης και πλήθος στελεχών των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και στρατιωτικοί, κυρίως γύρω από την πλατεία Μασενά. Η περιοχή αποκλείστηκε άμεσα. 
Οι αστυνομικές αρχές εξαπέλυσαν πυρ εναντίον του άνδρα που οδηγούσε το φονικό φορτηγό, ο οποίος, αφού έσπειρε τον θάνατο, σκοτώθηκε.

Η Γαλλία έχει πέσει για ακόμη μία φορά θύμα τρομοκρατικής ενέργειας, με αποτέλεσμα οι δρόμοι της, αυτήν τη φορά στη Νίκαια, να μετατραπούν σε λουτρό αίματος αθώων πολιτών.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ VIDEO ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ…

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης