«Δεν θα προσποιηθώ ότι ο δρόμος που προσφέρω είναι γρήγορος ή εύκολος αλλά αν πιστεύετε ότι η Αμερική είναι η χώρα των ευκαιριών, όπου αυτός που δουλεύει σκληρά… ανταμείβεται, τότε έχετε επιλογή» είπε ο Barack Obama λίγο πριν την ολοκλήρωση της ομιλίας του (06.00 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος) στο συνέδριο των Δημοκρατικών, το οποίο πραγματοποιείται στο Σάρλοτ της Β. Καρολίνα.

Εν μέσω αποθέωσης ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για το προεδρικό χρίσμα στις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου ζήτησε από τον αμερικανικό λαό να τον τιμήσει με την ψήφο του προκειμένου να συνεχίσει να κάνει πράξη όλα αυτά τα οποία έχει υποσχεθεί ότι θα υλοποιήσει μέσα στην επόμενη τετραετία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ξεκινώντας με ευχαριστίες προς το πλήθος που δε σταματούσε να τον χειροκροτεί και να τον επευφημεί, ανακοίνωσε ότι αποδέχεται το χρίσμα του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές.

«Την πρώτη φορά που απευθύνθηκα από αυτό εδώ το βήμα, πριν από τέσσερα χρόνια, ήμουν νέος. Ένας υποψήφιος Γερουσιαστής από το Ιλινόις χωρίς να εθελοτυφλώ, χωρίς να έχω ευσεβείς πόθους αλλά γνωρίζοντας ότι θα αντιμετωπίσω δυσκολίες και έχοντας την ελπίδα ότι θα τα καταφέρω. Μετά από τέσσερα χρόνια αυτή η ελπίδα δοκιμάστηκε», σημείωσε αρχικά, για να αναφερθεί στη συνέχεια στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης που οδήγησαν εκατ. πολίτες να χάσουν τις οικονομίες μιας ζωής, το σπίτι τους και τη δουλειά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε το video…

Μιλώντας με πάθος και κάνοντας συνεχώς αναφορές στο κυβερνητικό του έργο, ξεκαθάρισε ότι οι κραδασμοί από την κρίση του 2008 δεν θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία μέσα σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι είναι έτοιμος να πάρει αποφάσεις που θα βελτιώσουν τους τομείς οι οποίοι έχουν πληγεί από την κρίση.

«Μέσα στα επόμενα χρόνια, σημαντικές αποφάσεις θα ληφθούν από την Ουάσινγκτον όσον αφορά στους τομείς της εργασίας και της εκπαίδευσης. Φόροι και ελλείμματα, ενέργεια και εκπαίδευση, πόλεμος και ειρήνη, αποφάσεις που θα έχουν έναν τεράστιο αντίκτυπο στις ζωές τις δικές μας και των παιδιών μας στις δεκαετίες που έρχονται», τόνισε.

Στη διάρκεια της ομιλίας του, o Barack Obama υπεραμύνθηκε των επιλογών του στο φορολογικό σύστημα, υπογραμμίζοντας ότι προχώρησε σε φορο-ελαφρύνσεις σε όσους το είχαν πραγματικά ανάγκη.

«Μείωσα τους φόρους σε οικογένειες από τη μεσαία τάξη και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», εξήγησε.

«Οι αντίπαλοί μας χαίρονται να μιλούν για όλα όσα πιστεύουν ότι είναι στραβά στην Αμερική, αλλά δεν έχουν πολλά να σας πουν για το πώς θα τα φτιάξουν. Θέλουν την ψήφο σας, αλλά δεν θέλουν να ξέρετε το σχέδιό τους. Και αυτό διότι το μόνο που έχουν να προσφέρουν είναι η ίδια συνταγή που είχαν τα τελευταία 30 χρόνια», πρόσθεσε.

Δείτε το video…

Έχοντας κάνει έναν απολογισμό της θητείας του όσον αφορά στους τομείς της εκπαίδευσης και της οικονομίας, ο Barack Obama εστιάστηκε στην εξωτερική πολιτική και στις υποσχέσεις (που όπως είχε ήδη πει ο υποψήφιος αντιπρόεδρος, Joe Biden) κράτησε.

«Πριν από τέσσερα χρόνια υποσχέθηκα ότι θα τερματίσω τον πόλεμο στο Ιράκ. Και το έκανα. Υποσχέθηκα ότι θα εστιάσω στην Αλ Κάιντα και το έκανα», εξήγησε χωρίς να παραλείψει να πει ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους Αμερικανούς στρατιώτες έπεσαν στο πεδίο της μάχης και σε όσους ακόμα βρίσκονται στο εξωτερικό για το καλό και τα συμφέροντα της πατρίδας.

Με το κοινό στο «Time Warner Cable Arena» να κινείται στους ρυθμούς της ομιλίας του, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών κατηγόρησε τους Ρεπουμπλικάνους για έλλειψη εμπειρίας στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής.
«Δεν χαρακτηρίζουμε τη Ρωσία και όχι την Αλ-Κάιντα ως τον υπ’ αριθμόν έναν εχθρό, εκτός αν είμαστε “μπλοκαρισμένοι” σε μια νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου. Ο αντίπαλός μου και ο συνυποψήφιός του (Paul Ryan) είναι αρχάριοι στην εξωτερική πολιτική. Είπε (ο Mitt Romney) πως είναι τραγικό να βάλουμε τέλος στον πόλεμο στο Ιράκ και δεν μας λέει πως υπολογίζει να βάλει τέλος στον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Εγώ το έκανα και θα το κάνω», ξεκαθάρισε.

Δείτε το video…

Κλείνοντας, κάλεσε το εκλογικό σώμα να ακολουθήσει τον δικό του δρόμο, έχοντας ήδη επισημάνει ότι η αλλαγή που πρότεινε πριν από τέσσερα χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη και οφείλεται στους Αμερικανούς πολίτες που τον τίμησαν με την ψήφο του.

«Δεν το έκανα ποτέ. Δεν με ψηφίσατε για να σας πω αυτά που θέλετε να ακούσετε. Με ψηφίσατε για να σας πω την αλήθεια. Και η αλήθεια είναι ότι θα χρειαστούν μερικά χρόνια προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα, τα οποία έχουν συσσωρευτεί εδώ και αρκετές δεκαετίες. Μόνο εσείς έχετε τη δύναμη να μας δώσετε ώθηση. Αναγνωρίζω ότι οι εποχές έχουν αλλάξει από τότε που μίλησα για πρώτη φορά σε αυτό το συνέδριο. Οι καιροί άλλαξαν και το ίδιο έχει συμβεί και μ’ εμένα τον ίδιο. Δεν είμαι πλέον απλώς ένας υποψήφιος. Είμαι ο πρόεδρος», κατέληξε.

Έμφαση στην οικογένεια

Όπως κάθε υποψήφιος που σέβεται τον εαυτό του, έτσι και ο Barack Obama φρόντισε να δείξει ότι στο πλαίσιο υλοποίησης του αμερικανικού ονείρου παραμένει ένας σωστός οικογενειάρχης που σέβεται και τιμά τη γυναίκα του.

Έτσι λοιπόν δεν προκάλεσε εντύπωση που τον επικεφαλής των Δημοκρατικών προσφώνησε η ίδια η σύζυγος του, Michelle, η οποία εξήγησε ότι είναι πολύ υπερήφανη που βρίσκεται σε αυτή την τόσο τιμητική θέση.

Αφού φίλησε και αγκάλιασε τη σύζυγό του, ο Barack Obama ανέβηκε στο βήμα εν μέσω αποθέωσης από τους θεατές που είχαν κατακλύσει την αίθουσα, σε επανάληψη των σκηνών που εκτυλίχθηκαν την Πέμπτη στη διάρκεια ομιλίας του Bill Clinton, ο οποίος εξέφρασε ανοικτά την υποστήριξή του προς το πρόσωπό του.

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας, ο Barack Obama χαιρέτησε το πλήθος έχοντας στο πλευρό του τη γυναίκα του και τα παιδιά του.

Ύστερα από λίγο στη σκηνή εμφανίστηκε και ο υποψήφιος αντιπρόεδρος, Joe Biden μαζί με τη γυναίκα του.

Εργασίες με… οσκαρικό άρωμα

Ο Barack Obama αποδέχτηκε και επίσημα το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου όπου και θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον Mitt Romney. Ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης ανακηρύχθηκε και επίσημα στα τέλη του Αυγούστου υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο συνέδριο της Φλόριντα, οι εργασίες του οποίου καθυστέρησαν για μια ημέρα λόγω της έλευσης του τυφώνα «Ισαάκ».

Πριν την ομιλία του Barack Obama, το συγκρότημα «Foo Fighters» ανέβασε στα ύψη τη διάθεση του κοινού, δίνοντας τον καλύτερό του εαυτό πάνω στη σκηνή.

Ακολούθησαν οι ομιλίες εκπροσώπων από την πολιτική και τον λαμπερό χώρο του Χόλυγουντ, με τη Scarlett Johansson να κλέβει την παράσταση, καλώντας τον κόσμο να ψηφίσει τον Barack Obama προκειμένου «να ακουστεί η φωνή μιας γενιάς η οποία αισθάνεται πως δεν εκφράστηκε όπως έπρεπε από τους πολιτικούς». 

Η διάσημη ηθοποιός δεν σταμάτησε στιγμή να υποστηρίζει τον επικεφαλής των Δημοκρατικών, εξηγώντας ότι αυτός είναι η μόνη σωστή επιλογή για να μπορέσει η χώρα να βγει από την οικονομική κρίση που πλήττει πλήθος Αμερικανών.

Στη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, μέχρι να κάνει την εμφάνισή του στο βήμα ο Barack Obama, ακούστηκαν πολλά γνωστά κομμάτια από τον χώρο της country, της rock και της pop, ορισμένα από τα οποία είχαν έντονο συμβολικό νόημα. Χαρακτηριστική περίπτωση το τραγούδι «Freedom» της Aretha Franklin, με το οποίο οι Δημοκρατικοί καλούσαν τους ψηφοφόρους να αποφασίσουν ελεύθερα, αποφεύγοντας όμως επιλογές που θα προκαλούσαν νέα προβλήματα στη χώρα.

Ο ενθουσιασμός ήταν έκδηλος και τα χαμόγελα περίσσευαν ανάμεσα στους θεατές, οι οποίοι δε σταματούσαν να χειροκροτούν και να… χορεύουν. To «I ‘ve got a feeling» των Black Eyed Peas δεν άφηνε περιθώρια ότι… «σήμερα» θα γίνει κάτι πολύ καλό, με τη συγκεκριμένη λέξη να αποκτά διαχρονικότητα, μέσω της υπόσχεσης για ένα καλύτερο μέλλον στις επόμενες γενιές εφόσον η κάλπη δείξει… Barack Obama. Το αύριο συμπλέκεται με το σήμερα σε ένα παιχνίδι συναισθημάτων τόσο εντός όσο και εκτός της αίθουσας.

Η ατμόσφαιρα φορτίστηκε έντονα όταν πάνω στη σκηνή έκανε την εμφάνισή της η πρώην Γερουσιαστής, Gabrielle Giffords, η οποία αναρρώνει ακόμα από τον σοβαρό τραυματισμό της ύστερα από την επίθεση ενόπλου σε υπαίθριο χώρο πάρκινγκ στην πόλη Τουσόν της Αριζόνα (Ιανουάριος 2011).

Το κοινό της επεφύλαξε αποθεωτική υποδοχή, χαρίζοντάς της ένα ανεπανάληπτο «standing ovation», με αρκετούς από τους παρευρισκομένους να μην κρύβουν τη συγκίνησή τους όταν είπε τον όρκο του Δημοκρατικού Κόμματος.

Όπως και τις προηγούμενες ημέρες έτσι και σήμερα όλη η παρουσίαση των διασημοτήτων, των πολιτικών και των απλών ανθρώπων γινόταν με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνεται επίκληση στο συναίσθημα και την αυθεντία. Αμερικάνικα και γκρο πλάνα εντάσσονταν σε μια σκηνοθεσία που είχε έντονο… «οσκαρικό» άρωμα.

Δείτε το video…

Όλα τα φλας πάνω της συγκέντρωσε η Eva Longoria. Εκθαμβωτική με το μπλε φόρεμα που επέλεξε για την εμφάνισή της, η διάσημη ηθοποιός σημείωσε ότι ήταν η πιο σημαντική ομιλία που έχει δώσει ποτέ ενώπιον θεατών.

«Έχω ανέβει σε πολλές σκηνές αλλά αυτή είναι η πιο σημαντική της ζωής μου», είπε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο κυβερνητικό έργο του υποψήφιου των Δημοκρατικών, όπως το είδε μέσα από τα δικά της μάτια, υπογραμμίζοντας ότι το έθνος είναι τυχερό που έχει έναν τέτοιον πολιτικό να θέτει υποψηφιότητα εκ νέου για το προεδρικό χρίσμα.

«Είμαστε τυχεροί που έχουμε έναν πρόεδρο ο οποίος κατανοεί το αμερικάνικο όνειρο επειδή το… έζησε. Και δίνει αγώνα για να μπορέσουν και οι άλλοι να έχουν πρόσβαση σε αυτό», δήλωσε με θέρμη.
 
Στη διάρκεια της ομιλίας της κατηγόρησε τον Mitt Romney ότι σχεδιάζει να επιβαρύνει με βαριά φορολογία τους μη προνομιούχους ενώ δε δίστασε να παραδεχτεί ότι παρόλο που ξεκίνησε από μια πλούσια οικογένεια, δεν σταμάτησε στιγμή να αγωνίζεται για τα όνειρά της. Γι αυτό και θέλει να δει στη θέση του προέδρου, τον Barack Obama.

«Αγωνίζεται για αλλαγές που θα κάνουν τη ζωή μας καλύτερη. Μας προσφέρει μια ευκαιρία σήμερα για να έχουμε ευημερία αύριο. Η Αμερική γεννήθηκε από την αισιοδοξία και το όνειρο», σημείωσε.

Δείτε το video…

Καταιγιστικός ήταν ο πρώην υποψήφιος για την αμερικανική προεδρία στις εκλογές του 2004, John Kerry.

Η ομιλία του επικεντρώθηκε κυρίως σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, υπεραμυνόμενος τις επιλογές του επικεφαλής των Δημοκρατικών για το προεδρικό χρίσμα. Ο John Kerry δε δίστασε να ασκήσει έντονη κριτική στον Mitt Romney για τις κατά καιρούς τοποθετήσεις του σε «φλέγοντα» ζητήματα που αφορούν στη στάση την οποία πρέπει να κρατούν οι Η.Π.Α. στο εξωτερικό, κατηγορώντας τον ότι… «αλλάζει τις απόψεις σαν τα πουκάμισα».

«Δεν έχει ιδέα για την εξωτερική πολιτική. Δεν έχει μάθει από τα λάθη των τελευταίων 10 χρόνων. Είναι λάθος να πείτε ότι ο Mitt Romney δεν έχει άποψη για την εξωτερική πολιτική. Υιοθετεί… όλες τις απόψεις. Θα ήθελα να σας προτείνω κάτι Mr Romney. Πριν μπείτε σε αντιπαράθεση με τον Barack Obama, είναι καλό να κάνετε ένα debate με τον εαυτό σας», τόνισε.

Μιλώντας για τον απερχόμενο πρόεδρο των Η.Π.Α., εξήγησε ότι είναι ένας άνθρωπος που τηρεί τις υποσχέσεις του και τιμά τον λόγο του.

«Αναλογιστείτε το εύρος της καταστροφής που παρέλαβε. Η Αμερική ήταν απομονωμένη από τον κόσμο και ο Osama bin Laden συνέχιζε τα σχέδιά του. Υποσχέθηκε να τερματίσει τον πόλεμο στο Ιράκ και κράτησε την υπόσχεσή του. Οι ήρωες μας επέστρεψαν σπίτι. Υποσχέθηκε να εστιάσει σαν… λέιζερ στην Αλ Κάιντα. Και το έκανε. Οι δυνάμεις μας κατάφεραν να σκοτώσουν μέσα σε τρία χρόνια όσα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης δεν είχαν σκοτωθεί όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα», ήταν ορισμένα από τα λόγια που είπε.

«Θα ήθελα λοιπόν να ρωτήσω τον Osama bin Laden αν είναι καλύτερα τώρα απ’ ό,τι ήταν πριν τέσσερα χρόνια», πρόσθεσε.

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις διπλωματικές προσπάθειες που κάνει ο Barack Obama προκειμένου να δοθεί μια ειρηνική λύση στο αμφιλεγόμενο πρόγραμμα του Ιράν, ενώ εστιάστηκε και στις «γέφυρες» που έριξε προς τη Ρωσία.

«Ψηφίστε έναν άνδρα που δεν θα ζητήσει ποτέ από μια οικογένεια να διεξάγει έναν πόλεμο χωρίς συγκεκριμένο πλάνο που θα οδηγεί στην ειρήνη», συμπλήρωσε.

Δείτε το video…

Μετά την ομιλία του John Kerry προβλήθηκε ένα video στη διάρκεια του οποίου παρουσιάστηκε το έργο του Barack Obama στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής.

Αποσπάσματα από ομιλίες του (π.χ. ανακοίνωση θανάτου του Osama bin Laden) καθώς και οι ιστορίες βετεράνων του πολέμου ήταν ορισμένα από τα γεγονότα που προβλήθηκαν, με τη γαλήνια φωνή του Tom Hanks να συμπαρασύρει τους εν θέσει και εν δυνάμει ψηφοφόρους σε ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο και συγκεκριμένα στα τέσσερα χρόνια παραμονής του υποψήφιου των Δημοκρατικών στον Λευκό Οίκο.

Στις 04.30 τα ξημερώματα και αφού είχε προβληθεί ένα video με τη ζωή και τον πολιτικό του βίο, ο υποψήφιος αντιπρόεδρος των Η.Π.Α. έκανε την εμφάνισή του στο βήμα.

Ο Joe Biden προσπάθησε να δώσει μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία, αναδεικνύοντας την ανθρώπινη καθημερινή πλευρά τόσο του ίδιου όσο και του Barack Obamam. Στηριγμένος σε γεγονότα της παιδικής, εφηβικής και ενήλικης ζωής του έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις αξίες που συνθέτουν το αμερικανικό έθνος.

«Είναι θέμα τιμής. Είναι θέμα να μπορείς να κοιτάξεις τα παιδιά σου στα μάτια και να πεις ότι όλα θα πάνε καλά. Και να το εννοείς. Με τον Barack μεγαλώσαμε σε μια χώρα που ξέραμε ότι αν κάνουμε το σωστό και προσπαθήσουμε, θα λάβουμε την ανάλογη ανταμοιβή», τόνισε εν μέσω αποθέωσης.

«Ο Barack ήταν πάντα ευθύς και ξεκάθαρος. Κι αυτό ζητούσε από εμάς. Φίλοι μου, τον έχω δει. Ποτέ δεν ταλαντεύεται αλλά ορθώνει ανάστημα. Ρωτά συνεχώς το ίδιο και το ίδιο πράγμα: Πως θα λειτουργήσει αυτό για τις απλές οικογένειες; Θα τις βοηθήσει;», συμπλήρωσε.

Όπως και οι προηγούμενοι ομιλητές έτσι κι αυτός άσκησε έντονη κριτική στον Mitt Romney για τη θέση του ότι το Δημόσιο δεν έπρεπε να υποστηρίξει τις αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, υπογραμμίζοντας ότι ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης ηγείται αυτή τη στιγμή της εταιρείας Ιδιωτικών Επενδυτικών Κεφαλαίων, «Bain Capital».

«Νομίζω ότι απλώς δεν κατανοεί τι σημαίνει για όλους τους Αμερικανούς πολίτες η διάσωση των αυτοκινητοβιομηχανιών», τόνισε, για να προσθέσει ότι στόχος των Δημοκρατικών είναι «η δημιουργία μιας Αμερικής η οποία θα βασίζεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία και όχι στην πρωτοβουλία των “προνομιούχων”».

Όπως ήταν αναμενόμενο, αναφέρθηκε και ο ίδιος στη μυστική επιχείρηση του Αμποταμπάντ που οδήγησε στον θάνατο του ηγέτη της Αλ Κάιντα, χαρακτηρίζοντας τον θάνατο του Osama bin Laden ως ένα γεγονός που έκλεισε μια τεράστια πληγή, η οποία παρέμενε ανοικτή για πολύ καιρό.

«Ο θάνατός του στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Όποιος βλάψει αθώους Αμερικανούς πολίτες, τότε θα ξέρει ότι θα τον κυνηγήσουμε μέχρι την άκρη της γης», πρόσθεσε με πάθος.

Δείτε το video…

Ο δρόμος για την προεδρία

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στα συνέδρια των δύο αντίπαλων κομμάτων θα ακολουθήσουν τρεις τηλεμαχίες ανάμεσα στους δύο υποψήφιους για το προεδρικό χρίσμα. Ειδικότερα, η πρώτη είναι προγραμματισμένη για τις 3 Οκτωβρίου στο Πανεπιστήμιο του Ντένβερ, στο Κολοράντο, η δεύτερη για τις 16 Οκτωβρίου στο Πανεπιστήμιο Χόφστρα, στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, και η τρίτη και τελευταία στις 22 Οκτωβρίου στο Πανεπιστήμιο Λιν, στην Μπόκα Ρατόν, στη Φλόριντα.

Οι προεδρικές εκλογές διεξάγονται ταυτόχρονα με τις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Κογκρέσου στις 6 Νοεμβρίου και ο νικητής των προεδρικών εκλογών πρόκειται να ορκιστεί και να αναλάβει καθήκοντά στις 20 Ιανουαρίου 2013.

Διαβάστε επίσης:
Το Χόλιγουντ «λάμπει» στο συνέδριο των Δημοκρατικών, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 6 Σεπτεμβρίου 2012, 12:31
Ο Bill Clinton στο συνέδριο των Δημοκρατικών, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 6 Σεπτεμβρίου 2012, 05:39
Η.Π.Α.: Ένοχος δήλωσε ο δράστης του μακελειού στην Αριζόνα, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 8 Αυγούστου 2012, 05:40

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης