Οι αμερικανικές αρχές ετοιμάζονται να κατασχέσουν ένα φορτίο αργού πετρελαίου από το ιρακινό Κουρδιστάν, αξίας άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων, από ένα πλοίο αγκυροβολημένο στα ανοιχτά των ακτών του Τέξας, αφού αμερικανικό δικαστήριο έκανε δεκτό τον ισχυρισμό της Βαγδάτης ότι το πετρέλαιο αυτό της ανήκει.

Το δεξαμενόπλοιο United Kalavrvta που μεταφέρει περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου από το ιρακινό Κουρδιστάν, κατέπλευσε στον κόλπο Γκάλβεστον το Σάββατο όμως ακόμη δεν έχει ξεφορτώσει το φορτίο του. Η απόφαση του αμερικανικού δικαστηρίου να κάνει δεκτό το αίτημα της Βαγδάτης αποτελεί άλλο ένα πλήγμα στις προσπάθειες της
Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν (KRG) να συνάψει συμφωνίες για την πώληση του πετρελαίου της περιοχής διεθνώς, κάτι που θεωρείται ως ένα βασικό βήμα για τη διεκδίκηση της ανεξαρτησίας της αυτόνομης περιοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Βαγδάτη, που μάχεται ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει τους σουνίτες ισλαμιστές αντάρτες οι οποίοι έχουν καταλάβει περιοχές στο κεντρικό και βόρειο Ιράκ, χαρακτηρίζει λαθρεμπόριο τις πωλήσεις πετρελαίου από το Κουρδιστάν. Με αφορμή αυτή τη διένεξη, έχει περικόψει τον προϋπολογισμό της KRG από τις αρχές του έτους. Η Ουάσινγκτον από την πλευρά της, μολονότι διαφωνεί με την πώληση πετρελαίου εκ μέρους του Κουρδιστάν γιατί φοβάται ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβάλει στη διάλυση του Ιράκ, δεν έχει απαγορεύσει σε αμερικανικές εταιρείες να το αγοράζουν.

Το δεξαμενόπλοιο, που είναι πολύ μεγάλο ώστε να ελλιμενιστεί σε λιμάνια κοντά στο Χιούστον, πήρε την Κυριακή την άδεια της αμερικανικής Ακτοφυλακής να μεταφέρει το φορτίο του σε μικρότερα σκάφη που με τη σειρά τους θα παραδώσουν το πετρέλαιο στην ξηρά. Όμως την Δευτέρα, το Ιράκ προσέφυγε στα αμερικανικά δικαστήρια υποστηρίζοντας ότι το φορτίο του ανήκει και η δικαστής Νάνσι Κ. Τζόνσον το δικαίωσε. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει διευκρινιστεί το πώς θα εκτελεστεί η εντολή του δικαστηρίου.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει προειδοποιήσει τους πιθανούς αγοραστές του κουρδικού πετρελαίου για το νομικό ρίσκο που αναλαμβάνουν εάν προχωρήσουν σε μια τέτοιου είδους συμφωνία, τονίζοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να παρέμβει σε εμπορικές δοσοληψίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης