Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ένωσαν τα χέρια τους σχηματίζοντας μια ανθρώπινη αλυσίδα, μήκους 400 χλμ. περίπου η οποία έφθανε μέχρι τη Βαρκελώνη, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την επιθυμία τους για τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης Καταλωνίας.

Υπό τους ήχους παραδοσιακών οργάνων οι συμμετέχοντες φώναξαν την Τετάρτη συνθήματα και κούνησαν σημαίες, καλώντας την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Mariano Rajoy να ικανοποιήσει το αίτημά τους για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος μέσα στο 2014. Η διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε ανήμερα της «εθνικής εορτής» της Καταλωνίας. Εκτιμάται ότι περίπου 1,6 εκατ. άνθρωποι, ντυμένοι στα χρώματα της «περίφημης» σημαίας συμμετείχαν σε αυτή την ενέργεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2012 πάνω από 1,5 εκατ. πολίτες βγήκαν στους δρόμους φωνάζοντας τη λέξη «Ανεξαρτησία», ωστόσο φέτος η Εθνοσυνέλευση της Καταλωνίας επέλεξε να ακολουθήσει το παράδειγμα της «Αλυσίδας της Βαλτικής», η οποία δημιουργήθηκε τον Αύγουστο του 1989 από περίπου δύο εκατ. Λετονούς, Εσθονούς και Λιθουανούς, με στόχο τον διαχωρισμό των χωρών τους από την τότε Σοβιετική Ένωση.

«Θέλουμε ένα δημοψήφισμα για να δούμε αν η πλειοψηφία των Καταλανών επιθυμεί την ανεξαρτησία. Το πρόβλημα είναι ότι η Ισπανία δεν ακούει. Μόνη μας ελπίδα είναι η Ευρώπη και ο υπόλοιπος κόσμος να ασκήσει πίεση στην ισπανική κυβέρνηση», δήλωσε διαδηλωτής, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Καταλωνία είναι μια από τις πλουσιότερες περιοχές στην Ισπανία και έχει πληθυσμό 7,5 εκατ. ανθρώπων. Η βιομηχανική και αγροτική της παραγωγή αντιστοιχεί σε αξία σχεδόν στο 1/5 του ισπανικού ΑΕΠ ετησίως. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση το 52% των Καταλανών τάσσεται κατηγορηματικά υπέρ της Ανεξαρτησίας της περιοχής.

Διαβάστε επίσης:
Ισπανία: Τα σχέδιά της για ανεξαρτησία προωθεί η Καταλονία, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 5 Σεπτεμβρίου 2013, 16:31
Καταλωνία: Ανοίγει ο δρόμος για το δημοψήφισμα υπέρ της ανεξαρτησίας, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2013, 21:29
Δοκιμασία για την ενότητα της Ισπανίας οι εκλογές της Καταλονίας, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012, 02:00  

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης