Εκπαιδευτικοί από το συνδικάτο CETEG, έχοντας στο πλευρό τους μέλη φοιτητικών παρατάξεων, συγκρούστηκαν τη Δευτέρα με δυνάμεις της αστυνομίας και άναψαν φωτιές σε οχήματα, λάστιχα αυτοκινήτων και κάδους απορριμμάτων στην πόλη Τσιλπαντσίνγκο του Μεξικό, διαμαρτυρόμενοι για την αδράνεια των αρχών να εξιχνιάσουν υποθέσεις εξαφάνισης δεκάδων φοιτητών στην πολιτεία Γκερέρο. Οι εξαγριωμένοι διαδηλωτές πυρπόλησαν και το δημαρχείο της πόλης.

Χάρτης με την πολιτεία ΓκερέροΌπως μετέδωσε το RT, 43 φοιτητές από τη γειτονική Ιγκουάλα παραμένουν αγνοούμενοι, την ίδια στιγμή που αστυνομικοί και στρατιώτες ανακαλύπτουν νέους ομαδικούς τάφους. Το έργο της προανάκρισης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ ήδη τον γύρο του διαδικτύου κάνει η είδηση πως ο δήμαρχος της γειτονικής πόλης εμπλέκεται στην υπόθεση, καθώς εμφανίζεται να έχει διασυνδέσεις με καρτέλ ναρκωτικών της περιοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρκετές πολιτείες του Μεξικού αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με την εγκληματικότητα. Συμμορίες, που ελέγχουν το εμπόριο ναρκωτικών, λυμαίνονται ολόκληρες περιοχές. Τα υψηλά ποσοστά διαφθοράς στα Σώματα Ασφαλείας δυσχεραίνουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης να περιορίσει την εγκληματικότητα. Το 2006, ο τότε πρόεδρος του Μεξικού Felipe Calderón είχε κηρύξει τον λεγόμενο «Πόλεμο κατά των Ναρκωτικών», δίνοντας εντολή σε δυνάμεις του στρατού να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις της αστυνομίας. Μέχρι τις επόμενες εκλογές και την άνοδο του τωρινού προέδρου Enrique Pena Nieto, το 2012, περισσότεροι από 55.000 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους σε γεγονότα που συνδέονται με την καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης