Μια νεαρή Θιβετιανή αυτοπυρπολήθηκε στη Βορειοδυτική Κίνα, όπου η αμφισβήτηση της πολιτιστικής και θρησκευτικής καταστολής που ασκείται από το Πεκίνο δεν υποχωρεί, παρά την ισχυρή πίεση από τις κινεζικές δυνάμεις ασφαλείας, ανακοίνωσαν σήμερα μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Η Τσέρινγκ Κίι, 19 χρόνων, έγινε το Σάββατο παρανάλωμα του πυρός σε μια αγορά λαχανικών της κινεζικής επαρχίας Γκανσού, όπως έγινε γνωστό από την οργάνωση «Ελεύθερο Θιβέτ», που έχει την έδρα της στο Λονδίνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αυτοπυρπόληση της Κίι, η οποία επιβεβαιώθηκε και από μια άλλη μη κυβερνητική οργάνωση καθώς και από τον ραδιοσταθμό «Ελεύθερη Ασία», πραγματοποιήθηκε την προηγουμένη της αυτοκτονίας με τον ίδιο τρόπο μιας 32χρονης γυναίκας, μητέρας τεσσάρων παιδιών, στη γειτονική επαρχία Σετσουάν, στην οποία ζουν πολλοί Θιβετιανοί.

Τουλάχιστον 27 Θιβετιανοί, στην πλειονότητά τους βουδιστές μοναχοί, έχουν αυτοπυρποληθεί ή αποπειραθεί να το κάνουν μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο στις θιβετιανικές περιοχές της Κίνας.

Οι Θιβετιανοί δεν υποφέρουν πλέον την καταστολή της θρησκείας και του πολιτισμού τους, καθώς και την ενίσχυση της κυριαρχίας των Χαν, της εθνότητας που αποτελεί τη μεγάλη πλειονότητα στην Κίνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης