Τη συνδρομή των επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας (IAEA) για την εφαρμογή της πρόσφατης συμφωνίας με τις Η.Π.Α., η οποία περιλαμβάνει μορατόριουμ στις πυρηνικές δραστηριότητες της Πιονγκγιάνγκ με αντάλλαγμα την χορήγηση επισιτιστικής βοήθειας από την Ουάσινγκτον, ζήτησε η Β. Κορέα.

Η πρόταση αυτή διατυπώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Πεκίνο από τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ασιατικής χώρας για το πυρηνικό πρόγραμμα, Ρι Γιονγκ-Χο, σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό τηλεοπτικό δίκτυο KBS.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συγκεκριμένη κίνηση γίνεται λίγες μόλις ώρες μετά την επίσημη πρόσκληση της Β. Κορέας προς τους επιθεωρητές της ΙΑΕΑ να επιστρέψουν στο έδαφός της προκειμένου να επιθεωρήσει τις πυρηνικές της εγκαταστάσεις.

«Η θέση μας είναι ότι θα θέσουμε σε εφαρμογή τη συμφωνία ανάμεσα στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας και τις Η.Π.Α. που ανακοινώθηκε στις 29 Φεβρουαρίου στο σύνολό της. Για την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας, έχουμε αποστείλει επιστολή-πρόσκληση προς την IAEA για την αποστολή παρατηρητών στη χώρα μας», εξήγησε.

Όσον αφορά στο «επίμαχο» θέμα της εκτόξευσης του δορυφόρου μέσα στον Απρίλιο, ξεκαθάρισε πως δε θα πρέπει να συνδέεται με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η εκτόξευση του δορυφόρου και η συμφωνία με τις Η.Π.Α. είναι δύο ξεχωριστά πράγματα», πρόσθεσε, καλώντας την Ουάσιγκτον να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να αποστείλει την επισιτιστική βοήθεια.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο KBS, ο Βορειοεκορεάτης διαπραγματευτής έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά τη συνάντησή του με τον Κινέζο ομόλογό του Γου Νταγουέι.

Διαβάστε επίσης:
Β. Κορέα καλεί επιθεωρητές της ΙΑΕΑ, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 20 Μαρτίου 2012, 07:08

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης