Εξαιρετικά δύσκολο είναι το έργο των εμπειρογνωμόνων, που συλλέγουν στοιχεία από την περιοχή, όπου συνετρίβη το Boeing 777 των Μαλαισιανών αερογραμμών, ενώ πολιτικοί αναλυτές κάνουν λόγο για προσπάθεια των κυβερνήσεων σε Καμπέρα και Λονδίνο να ενισχύσουν τη θέση τους στο εσωτερικό των χωρών τους, με… όχημα τον θάνατο 298 ψυχών στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η άγρια αντιπαράθεση ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο για την απόδοση ευθυνών, η κατάσταση που επικρατεί στο σημείο της συντριβής είναι χαοτική, καθώς ο οποιοσδήποτε μπορεί να εισέλθει και να απομακρύνει αντικείμενα, συντρίμμια και… πτώματα! Δεκάδες είναι οι καταγγελίες για… πλιάτσικο, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως οι εμπειρογνώμονες δυσκολεύονται να κάνουν τη δουλειά τους, καθώς ανά πάσα στιγμή μπορεί να εμφανιστούν ένοπλοι και να τους απαγορεύσουν για ώρες ολόκληρες να προσεγγίσουν ένα κομμάτι του αεροπλάνου. Μάλιστα δεν λείπουν οι περιπτώσεις, όπου ένοπλοι ανοίγουν και πυρ στον αέρα ως μέσο προειδοποίησης.

Ήδη, τον γύρο του Διαδικτύου κάνει η είδηση πως ορισμένα τμήματα του αεροσκάφους έχουν κάνει… φτερά, με ό, τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται αναφορικά με την απόδοση των ευθυνών. Το έργο των εμπειρογνωμόνων είναι έτσι κι αλλιώς εξαιρετικά δύσκολο λόγω της μεγάλης διασποράς των συντριμμιών, που έχει ως αποτέλεσμα να μην έχουν βρεθεί ακόμα όλα τα πτώματα των 298 επιβατών του μοιραίου αεροπλάνου. Στην επιχείρηση συμμετέχουν και δύτες λόγω μιας λίμνης που εντάσσεται στον χώρο των ερευνών.

Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί οι σοροί 196 επιβατών της μοιραίας πτήσης, ωστόσο πληθαίνουν οι καταγγελίες για μεταφορά πτωμάτων σε άγνωστη τοποθεσία με πρωτοβουλία ρωσόφωνων ενόπλων, έτσι ώστε να μην έχουν άμεση πρόσβαση σε αυτά οι ειδικοί εμπειρογνώμονες. Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση αρμόδιας υπηρεσίας στην ανατολική περιφέρεια του Ντονέτσκ του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων της Ουκρανίας, οι σοροί τοποθετήθηκαν σε μαύρες σακούλες και μεταφέρθηκαν μέσα σε ειδικά βαγόνια-ψυγεία αμαξοστοιχίας στην πόλη Τόρεζ, μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Κίεβο έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τη Μόσχα πως κάνει ό, τι μπορεί προκειμένου να αποκρύψει στοιχεία, τα οποία θα συνδέσουν την κατάρριψη του αεροσκάφους με ρωσικούς πυραύλους, την ίδια στιγμή που το Κρεμλίνο κάνει λόγο για προβοκάτσια.

Στη σκιά των γεγονότων αυτών, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ εξαπέλυσε τα πυρά του κατά του Κρεμλίνου, ζητώντας την άμεση συνεργασία της Ρωσίας στη διαλεύκανση της απίστευτης αυτής υπόθεσης με την κατάρριψη του πολιτικού αεροσκάφους. Με τον επικεφαλής της αυστραλιανής κυβέρνησης να δέχεται πιέσεις λόγω του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου για τη μετανάστευση και τα… καθημερινά ναυάγια με νεκρούς στα σύνορα της χώρας με την Ινδονησία και την Παπούα Νέα Γουινέα, η τοποθέτηση της Αυστραλίας στην πρώτη γραμμή των… υπερασπιστών των 298 ψυχών που χάθηκαν, αποτελεί κίνηση τακτικής για την ενίσχυση του Τόνι Άμποτ, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές.

Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Guardian», ο εκπρόσωπος της Αυστραλίας στον ΟΗΕ έχει έτοιμο σχέδιο απόφασης για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που αφορά στην κατάρριψη του Boeing των Μαλαισιανών αερογραμμών και το οποίο και αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση. Μέσα από αυτό το σχέδιο, η Καμπέρα καλεί τους αυτονομιστές να επιτρέψουν την πρόσβαση στο σημείο της συντριβής, ζητώντας παράλληλα από Ρωσία και Ουκρανία να βοηθήσουν στις έρευνες.

Κι όλα αυτά ενώ οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις προς τις Βρυξέλλες για να σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι στη Ρωσία και τον Ντέιβιντ Κάμερον να επιχειρεί να ενισχύσει το προφίλ του μέσω λεκτικών επιθέσεων κατά του Κρεμλίνου. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως τα πρόσφατα γεγονότα για την ανάδειξη του νέου επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έπληξαν την εικόνα του πρωθυπουργού της Βρετανίας, ο οποίος δέχτηκε έντονη κριτική τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από στελέχη της κυβέρνησής του για τους χειρισμούς του κατά τη διάρκεια των έντονων «ζυμώσεων» πριν την ψηφοφορία.

«Χαοτική η κατάσταση στα συντρίμμια»

Το πρωί του Σαββάτου, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ χαρακτήρισε «εντελώς χαοτική» την κατάσταση στην περιοχή, όπου συνετρίβη το αεροσκάφος των Μαλαισιανών αερογραμμών στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, προσθέτοντας μάλιστα ότι φοβάται πως «ο χώρος εξακολουθεί να ποδοπατείται και να μη διαφυλάσσεται».

«Προτεραιότητα μας είναι ο εντοπισμός των σορών. Η δυσκολία βρίσκεται στο γεγονός ότι στην περιοχή επικρατεί πλήρες χάος» ανέφερε, μιλώντας στο αυστραλιανό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, ενώ πρόσθεσε πως «τα πράγματα που συνήθως διεξάγονται στο σημείο ενός αεροπορικού δυστυχήματος δεν γίνονται σε αυτήν την περίπτωση. Πολλές προσπάθειες για πρόσβαση στο σημείο αυτό απέτυχαν εξαιτίας της σύγκρουσης που μαίνεται στην περιοχή κοντά στα ρωσικά σύνορα» πρόσθεσε.

«Επειδή αυτήν την περιοχή ελέγχουν αντάρτες υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία, τα πτώματα είναι σκορπισμένα στα χωράφια της ανατολικής Ουκρανίας και ένοπλοι ποδοπατούν την περιοχή. Συνεπώς, είναι απολύτως επιτακτική ανάγκη η Αυστραλία να κάνει κάθε προσπάθεια προκειμένου να περισυλλεγούν οι σοροί, να διασφαλίσει ότι η περιοχή θα διαφυλαχθεί και ότι θα διενεργηθεί μια πραγματική ενδελεχής έρευνα έτσι ώστε να υπάρξει δικαιοσύνη για τους νεκρούς» πρόσθεσε ο επικεφαλής της αυστραλιανής κυβέρνησης.

«Οι Ρώσοι, όπως είδαμε τις τελευταίες 48 ώρες, προσπαθούν να “νίψουν τας χείρας τους” γύρω από όλα αυτά τα γεγονότα. Όμως είναι αδύνατον γι’ αυτούς να “νίπτουν τα χείρας” για κάτι που συνέβη σε έδαφος που ελέγχεται από τους Ρώσους και προκλήθηκε προφανώς από ανθρώπους, οι οποίοι υποστηρίζονται από τους Ρώσους, με οπλισμό που κατά τα φαινόμενα παρέχεται από τους Ρώσους» επεσήμανε επίσης.

Υπενθυμίζεται πως το σημείο της συντριβής εντάσσεται σε περιοχή που ελέγχουν φιλορώσοι αποσχιστές, γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα περίπλοκες και επικίνδυνες τις επιχειρήσεις των σωστικών συνεργείων. Εκπρόσωπός πάντως των ενόπλων γνωστοποίησε την Κυριακή πως θα υπάρξει εγγύηση της ασφάλειας των διεθνών παρατηρητών που βρίσκονται στο σημείο της συντριβής, εφόσον το Κίεβο δεχτεί να τεθεί σε ισχύ εκεχειρία.

«Θα εγγυηθούμε την ασφάλεια των διεθνών εμπειρογνωμόνων στην περιοχή αυτή, εάν το Κίεβο συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός. Καλούμε το Κίεβο να συνάψει αμέσως μια τέτοια συμφωνία με τη Δημοκρατία του Ντονέτσκ, τουλάχιστον για όσο διαρκέσει η έρευνα στο σημείο της συντριβής» δήλωσε ο Αντρέι Πουργκίν.

«Σκληρή» γλώσσα από Κάμερον

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι εάν αποδειχθεί ότι οι φιλορώσοι αποσχιστές στην ανατολική Ουκρανία βρίσκονται πίσω από την κατάρριψη του αεροπλάνου, η Ρωσία θα κατηγορηθεί για το γεγονός αυτό, καθώς με τους χειρισμούς της τόσο την περίοδο των μεγάλων διαδηλώσεων στην πλατεία της Ανεξαρτησίας, όσο και με τις ένοπλες συγκρούσεις που ακολούθησαν, αποσταθεροποίησε τη χώρα.

«Εάν κάτι τέτοιο αποδειχτεί, τότε θα πρέπει να είναι σαφές τι σημαίνει αυτό: Θα είναι ένα άμεσο αποτέλεσμα της πολιτικής αποσταθεροποίησης από τη Ρωσία ενός κυρίαρχου κράτους, με την παραβίαση της εδαφικής του ακεραιότητας, την υποστήριξη, την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των κακοποιών πολιτοφυλάκων» ανέφερε ο Ντέιβιντ Κάμερον σε άρθρο του, που δημοσιεύει η εφημερίδα «The Sunday Times».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός εμφανίστηκε επίσης σφόδρα επικριτικός ως προς τους επικεφαλής των κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την αργή αντίδρασή τους κατά του Κρεμλίνου.

«Για πολύ καιρό υπήρξε μια απροθυμία από την πλευρά πάρα πολλών ευρωπαϊκών χωρών να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις των όσων συμβαίνουν στην ανατολική Ουκρανία» πρόσθεσε.

«Είναι καιρός να δείξουμε τη δύναμή μας και πόσο μετράει η επιρροή μας. Οι οικονομίες μας είναι ισχυρές και η δύναμή τους αυξάνεται. Και όμως, μερικές φορές συμπεριφερόμαστε σαν να έχουμε ανάγκη τη Ρωσία περισσότερο απ’ όσο μας χρειάζεται η Ρωσία» επεσήμανε επίσης.

Πυρά ΗΠΑ και οργή Ολλανδίας

Η Ολλανδία ήταν η χώρα που πλήρωσε τον μεγαλύτερο φόρο αίματος (192 επιβάτες) στη συντριβή του αεροσκάφους των Μαλαισιανών αερογραμμών και το Άμστερνταμ έχει επανειλημμένα εκφράσει την έντονη ενόχλησή του για τους χειρισμούς που γίνονται σχετικά με τον εντοπισμό των νεκρών.

Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Φρανς Τίμερμανς δήλωσε ότι ο τρόπος που μεταφέρονται οι σοροί προκαλεί σοκ στην Ολλανδία. «Ο κόσμος είναι έξαλλος με αυτά που ακούει», ανέφερε. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων.

«Η περιοχή δεν είναι ασφαλής και υπάρχουν πολλές αναφορές για σορούς που έχουν μετακινηθεί και για τμήματα του αεροσκάφους, τα οποία έχουν εξαφανιστεί. Πρόκειται για γεγονότα που συνοδεύουν μια πιθανή παραποίηση των αποδεικτικών στοιχείων» εξήγησε σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζένιφερ Ψάκι.

«Το γεγονός αυτό είναι απαράδεκτο και αποτελεί προσβολή για όλους εκείνους που έχασαν τους αγαπημένους τους καθώς επίσης είναι έλλειψη αξιοπρέπειας την οποία οφείλουμε στα θύματα» συμπλήρωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, η αεροπορική εταιρεία «Malaysia Airlines» δημοσίευσε το Σάββατο την πλήρη λίστα των επιβατών του αεροπλάνου, τονίζοντας πως θα επιστρέψει τα χρήματα στους πελάτες της, που επιθυμούν να ακυρώσουν εισιτήριά τους σε άλλες πτήσεις.

«Οι επιβάτες μπορούν να ανταλλάξουν ή να ακυρώσουν, μέχρι την Πέμπτη, εισιτήρια για τα οποία είχαν κάνει κράτηση έως την 31η Δεκεμβρίου» ανακοίνωσε ο εθνικός αερομεταφορέας της Μαλαισίας.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:
Τρομοκρατία στον αέρα, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 19 Ιουλίου 2014, 15:10
Ανθρώπινες ιστορίες πίσω από την τραγωδία, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 18 Ιουλίου 2014, 21:41

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης