Τον πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υποψήφιο του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, προτείνουν κατά πλειοψηφία οι ηγέτες των 28 χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την θέση του προέδρου της Κομισιόν, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επιλογή του 59χρονου βετεράνου αξιωματούχου της Ε.Ε. (είχε διατελέσει και πρόεδρος του Eurogroup) έγινε παρά την αντίθεση της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία θεωρεί τον κ. Γιούνκερ υπερβολικά «φεντεραλιστή», δηλαδή οπαδό της εμβάθυνσης της ομοσπονδιοποίησης της Ένωσης. Οι μόνοι Ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι ψήφισαν τελικώς εναντίον της υποψηφιότητας του κ. Γιούνκερ ήταν ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και ο ομόλογός του της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν.

Η ψηφοφορία, η οποία οδήγησε σε αποτέλεσμα 26 έναντι 2 αποτέλεσε ρήξη με μια παράδοση οι βασικές θέσεις αξιωματούχων στις Βρυξέλλες να πληρούνται με συναίνεση των 28 κρατών – μελών της Ε.Ε., αποτυπώνοντας την ένταση των βρετανικών ενστάσεων για το πρόσωπο του κ. Γιούνκερ. Για τον διορισμό του κ. Γιούνκερ στην θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου θα αντικαταστήσει τον Πορτογάλο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, χρειάζεται η έγκριση της πλειοψηφίας των ευρωβουλευτών, σε μία ψηφοφορία επί της πολιτικής του ατζέντας η οποία θα διεξαχθεί στις 16 Ιουλίου.

Έντονη η ενόχληση του Λονδίνου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον απόηχο της ψηφοφορίας ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι αποτελεί σοβαρό ολίσθημα το γεγονός πως οι ηγέτες των 28 κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν εργάστηκαν από κοινού για να βρεθεί κοινή, εναλλακτική στον Ζαν Κλοντι Γιούνκερ λύση για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από τη μεριά του ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι αισθάνεται «υπερηφάνεια και τιμή», επειδή οι ηγέτες των χωρών της Ε.Ε. τον επέλεξαν για τη θέση του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Αισθάνομαι υπερηφάνεια και τιμή που έλαβα σήμερα τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Γιούνκερ, σε μια πρώτη αντίδραση μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

Ο κ. Γιούνκερ ήταν υποψήφιος με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) για να διαδεχτεί τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην θέση του επικεφαλής της Κομισιόν. Πλέον, απομένει η εκλογή του από το ευρωκοινοβούλιο στις 16 Ιουλίου, η οποία θεωρείται πολιτικά σίγουρη, καθώς έχει λάβει τη στήριξη των δύο μεγαλύτερων ευρωκοινοβουλευτικών ομάδων, Κεντροδεξιάς και Κεντροαριστεράς, καθώς και εκείνη των Φιλελεύθερων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης