Μαύρα μαντάτα από την Ανδαλουσία για τον Μαριάνο Ραχόι. Το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί ξεκάθαρο μήνυμα των Ισπανών ψηφοφόρων για την πολιτική λιτότητας του πρωθυπουργού της Ισπανίας και τα διαδοχικά σκάνδαλα που προκάλεσαν τριγμούς στο κυβερνών Λαϊκό Κόμμα.

Πανωλεθρία για Ραχόι. Χαμόγελα σε PSOE, Podemos και Ciudadanos. Προβληματισμός στην Αριστερά. Κάπως έτσι συνοψίζεται το εκλογικό αποτέλεσμα στη συγκεκριμένη περιοχή, στο πρώτο ραντεβού των Ισπανών με τις κάλπες, δείχνοντας ότι ο δρόμος μέχρι τις βουλευτικές εκλογές στα τέλη του 2015 θα είναι μακρύς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων, το Σοσιαλιστικό Κόμμα υπό την Σουσάνα Ντίαθ, νυν πρόεδρο της Ανδαλουσίας, ήρθε πρώτο κερδίζοντας 47 από τις 109 έδρες του τοπικού Κοινοβουλίου -όσες είχε κερδίσει και το 2012. Το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι περιορίστηκε στις 33 έδρες -από 55 το 2012. Εκτιμάται πως η παράταξη του πρωθυπουργού της Ισπανίας απώλεσε περίπου 500.000 ψηφοφόρους σε μια περιοχή με υψηλά ποσοστά ανεργίας.

Το Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας είναι η τρίτη πολιτική δύναμη της Ανδαλουσίας με 15 έδρες στο τοπικό Κοινοβούλιο, αποτέλεσμα εξαιρετικό για το νεοσύστατο κόμμα. Οι Ciudadanos, η παράταξη που ξεκίνησε από την Καταλονία και του οποίου ο νεαρός επικεφαλής είναι γνωστός μόνο στο 65% των Ισπανών (σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα) κατάφερε να κερδίσει 9 έδρες στην τοπική Βουλή. Ηττημένη είναι χωρίς αμφιβολία η Ενωμένη Αριστερά (IULV-CA), η οποία παρέμεινε στις 5 έδρες (από 12). Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο κόμμα ήταν ο κυβερνητικός εταίρος των Σοσιαλιστών στην Ανδαλουσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης