Έτοιμες να υπερασπιστούν με κάθε μέσο τόσο τη δική τους εδαφική ακεραιότητα όσο και αυτή της συμμάχου τους, Ν. Κορέας, εμφανίζονται πλέον οι Η.Π.Α., οι οποίες σκληραίνουν τη στάση τους απέναντι στην «προκλητική», όπως τη χαρακτήρισαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, ρητορική της Πιονγκγιάνγκ.

Όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, John Kerry, χρησιμοποίησε την Τρίτη σκληρή γλώσσα κατά της Β. Κορέας, ξεκαθαρίζοντας πως η Ουάσινγκτον δεν πρόκειται να ανεχτεί ενδεχόμενη στρατιωτική επίθεση κατά της Σεούλ. Ειδικότερα, μιλώντας σε επίσημη συνέντευξη Τύπου μετά από συνάντηση με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του, Yun Byung-se, υπογράμμισε πως οι Η.Π.Α. είναι έτοιμες να απαντήσουν με σαφές και ξεκάθαρο τρόπο στις προκλήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ακούσαμε έναν απίστευτο αριθμό απαράδεκτων ισχυρισμών από την κυβέρνηση της Πιονγκγιάνγκ τις τελευταίες ημέρες. Γι αυτό αφήστε με να είμαι απόλυτα σαφής σήμερα. Οι Η.Π.Α. θα υπερασπιστούν και θα προστατέψουν τους εαυτούς τους και τον σύμμαχό τους, τη Ν. Κορέα. Τόσο εγώ όσο και ο Νοτιοκορεάτης ομόλογός μου θεωρούμε πως είναι απόλυτα σημαντικό να εστιάσουμε στον κοινό μας στόχο για μια Κορεατική γεμάτη ειρήνη και ελεύθερη από πυρηνικά όπλα και συμφωνούμε ότι η βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στον Βορρά και το Νότο θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση», εξήγησε.

Μετά την επιβολή ενός νέου γύρου σκληρών οικονομικών κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε., η Β. Κορέα κλιμάκωσε τη ρητορική της κατά της Ν. Κορέας, φθάνοντας στο σημείο να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση πολέμου. Παράλληλα, φρόντισε να εξαπολύσει σειρά απειλών κατά των Η.Π.Α., υπογραμμίζοντας πως έχει στρέψει συστοιχίες βαλλιστικών πυραύλων κατά αμερικανικών βάσεων στη Ν. Κορέα και στον Ειρηνικό. Αφορμή αυτής της απόφασης ήταν η αποστολή μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας των Η.Π.Α. -με ενσωματωμένη τεχνολογία «Stealth»- στο πλαίσιο κοινών ετήσιων στρατιωτικών ασκήσεων με τη Ν. Κορέα.

Από την πλευρά της πάντως η Ουάσινγκτον φρόντισε να στείλει ένα ακόμα σαφές μήνυμα στην Πιονγκγιάνγκ μέσω της αποστολής δύο καταδρομικών πλοίων στην Κορεατική, τα οποία είναι εξοπλισμένα με ειδικά συστήματα αναχαίτισης βαλλιστικών πυραύλων. Τα «USS Decatur» και «USS McCain» βρίσκονται ήδη σε ετοιμότητα, σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Άμυνας των Η.Π.Α., George Little.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


(Το «USS Decatur»…


… και το «USS McCain»)

«Οργασμός» εργασιών σε εγκαταλελειμμένη πυρηνική εγκατάσταση

Εν τω μεταξύ την Τρίτη η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε το σχέδιό της να ενεργοποιήσει εκ νέου το πυρηνικό εργοστάσιο στην περιοχή Γιόνγκπιον στο βόρειο τμήμα της χώρας, εγκατάσταση που είχε τεθεί εκτός λειτουργίας τον Ιούλιο του 2007, όταν και ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για την καταστροφή του πυρηνικού της οπλοστασίου σε αντάλλαγμα της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Στον συγκεκριμένο χώρο υπάρχει μεταξύ άλλων και μια εγκατάσταση εμπλουτισμού ουρανίου καθώς και ένας αντιδραστήρας, ισχύος 5 MW. Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Β. Κορέας, η απόφαση συνδέεται άμεσα με την προσπάθεια της ηγεσίας να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για τους πολίτες, υπογραμμίζοντας πως η επαναλειτουργία των πυρηνικών εγκαταστάσεων θα βοηθήσει στην επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που υπάρχουν με την επάρκεια των ενεργειακών αποθεμάτων.

Ο ίδιος ο Kim Jong-un είχε τονίσει στη διάρκεια συνέλευσης της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος της Κορέας πως «η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων αποτελεί πηγή ζωής για το έθνος».

Ένας από τους λόγους που κατέρρευσαν οι συνομιλίες με τη Β. Κορέα ήταν η δυσπιστία των Η.Π.Α. απέναντι στις δεσμεύσεις της Πιονγκγιάνγκ για τήρηση των συμφωνηθέντων. Ειδικότερα, η Ουάσινγκτον θεωρούσε πως η ηγεσία της ασιατικής χώρας δεν είχε προχωρήσει στη διάλυση όλων των πυρηνικών της εγκαταστάσεων, υποψία που επιβεβαιώθηκε το 2010 όταν ο Αμερικανός επιστήμονας, Siegfried Hecker, ανακάλυψε το 2010 έναν κρυφό χώρο εμπλουτισμού ουρανίου, το οποίο θα μπορούσε δυνητικά στο μέλλον να παράγει το απαραίτητο καύσιμο για πυρηνικό όπλο.

Έκκληση για αυτοσυγκράτηση

Μέσα σε αυτό το τεταμένο κλίμα ο γενικός γραμματέας του Ο.Η.Ε., Ban Ki-moon, απηύθυνε έκκληση προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να κάνουν ό, τι χρειαστεί, προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση της κρίσης που έχει «φουντώσει» πάνω από την Κορεατική.

«Η κρίση έχει φθάσει πολύ μακριά. Πρέπει άμεσα να υπάρξουν συνομιλίες με τη Β. Κορέα. Τα πράγματα πρέπει να αρχίσουν να ηρεμούν. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για τη Β. Κορέα να βρίσκεται σε σύγκρουση με τη διεθνή κοινότητα. Οι πυρηνικές απειλές δεν είναι παιχνίδι», σημείωσε.

Την ίδια στιγμή οι Η.Π.Α. κάλεσαν τη Ρωσία και την Κίνα να μεσολαβήσουν, έτσι ώστε να αλλάξει κατεύθυνση η εξωτερική πολιτική της Β. Κορέας, ειδικά σε ό, τι έχει να κάνει με την επαναλειτουργία των πυρηνικών εγκαταστάσεων στη Γιόνγκπιον. Σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Hong Lei, τόνισε την Τρίτη πως όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές οφείλουν να δείξουν αυτοσυγκράτηση, χαρακτηρίζοντας «σύνθετη και ευαίσθητη» την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Κορεατική.

Διαβάστε επίσης:
«Πρώτη μας προτεραιότητα η διαφύλαξη της εδαφικής ακεραιότητας», Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 1 Απριλίου 2013, 06:39

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης