Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν τηλεφώνησε σήμερα στον ομόλογό του της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Είναι η πρώτη τους απευθείας συνομιλία από την έναρξη -τον περασμένο Νοέμβριο- της σοβαρής διπλωματικής κρίσης μεταξύ των δύο χωρών, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Συζητούν αυτή τη στιγμή» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους και διευκρίνισε ότι το περιεχόμενο της συνομιλίας θα δοθεί λίγο αργότερα στη δημοσιότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγές της τουρκικής προεδρίας δήλωσαν στη συνέχεια στον Τύπο ότι η συνομιλία ολοκληρώθηκε, ήταν «πολύ εποικοδομητική και πολύ θετική» και ότι θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση.

Η τηλεφωνική συνομιλία, που διήρκεσε 40 λεπτά, ορίστηκε μετά την επιστολή που έστειλε τη Δευτέρα ο Ερντογάν στον Πούτιν, στην οποία ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε συγγνώμη και εξέφρασε τη λύπη του για την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού αεροσκάφους από την τουρκική πολεμική αεροπορία στις 24 Νοεμβρίου του 2015 και τον θάνατο ενός εκ των χειριστών του, παρότι το Κρεμλίνο θέλησε στη συνέχεια να μετριάσει τις ελπίδες της Τουρκίας για ταχεία αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών.

Οι δύο ηγέτες είχαν μιλήσει για τελευταία φορά λίγες ημέρες πριν από την κατάρριψη του Su-24, την οποία ο Πούτιν χαρακτήρισε «μαχαιριά στην πλάτη» από σύμμαχο της Ρωσίας. Η Τουρκία είχε δηλώσει τότε ότι το ρωσικό αεροσκάφος είχε παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο. Η Μόσχα που δήλωσε ότι το αεροσκάφος πετούσε εντός του συριακού εναερίου χώρου, κοντά στα τουρκικά σύνορα, υιοθέτησε μέτρα αντιποίνων, κυρίως εμπορικά, σε βάρος της Τουρκίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης