Το πραξικόπημα στην Τουρκία προκάλεσε τεραστίων διαστάσεων πογκρόμ στις τάξεις των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.
  
Ωστόσο, οι θεωρίες που θέλουν ισχυρή εμπλοκή στρατιωτικών στην απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης Ερντογάν και μείωση της μαχητικής ικανότητάς των Ενόπλων Δυνάμεων λόγω των μετέπειτα διώξεων δεν φαίνεται να ευσταθούν βάσει των στοιχείων που παραθέτει με γράφημά της η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ.
  
Συνέπεια του πραξικοπήματος ήταν να παυθούν από τη θέση τους:

  • 87 ανώτατοι αξιωματικοί του τουρκικού στρατού, από τους 198 συνολικά,
  • 30 από τους 72 ανωτάτους της Αεροπορίας,
  • 32 από τους 55 του Ναυτικού,
  • επτά από τους 32 της Στρατοχωροφυλακής, καθώς και
  • ο αρχηγός της Ακτοφυλακής. 

Συνολικά εκδιώχθηκαν 157 από τους 358 ανωτάτους όλων των κλάδων, δηλαδή ποσοστό 44%. Ο
αριθμός φαντάζει και είναι εντυπωσιακός. Ωστόσο , αφορά μόνο στα ανώτερα κλιμάκια. Στα κατώτερα κλιμάκια μόνο 1.099 από ένα σύνολο 32.189 αξιωματικών εκδιώχθηκαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ





Στο πραξικόπημα συμμετείχαν επίσης 23 μαχητικά και 12 άλλα αεροσκάφη υποστήριξης (μεταγωγικά, ιπτάμενα τάνκερ), ποσοστό μόλις 7% των διαθέσιμων αεροσκαφών της τουρκικής Αεροπορίας. Επίσης συμμετείχαν οκτώ επιθετικά και 27 μεταφορικά ελικόπτερα (ποσοστό 8% των διαθεσίμων). Παράλληλα, συμμετείχαν 74 άρματα μάχης και 172 άλλα θωρακισμένα οχήματα, ποσοστό 2,7%, των διαθεσίμων, ενώ όσον αφορά στο Ναυτικό στο πραξικόπημα έλαβε μέρος μόλις το 1% των διαθέσιμων πλοίων.

Στο πραξικόπημα χρησιμοποιήθηκαν επίσης 3.992 ελαφρά όπλα πεζικού, ποσοστό μόλις 0,7 επί των διαθεσίμων και μετείχαν 1.676 κληρωτοί, ποσοστό 1,9%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: hurriyetdailynews.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης