Το εθνιστικό μίσος ξύπνησε την περασμένη Τρίτη. Μετά την προσκλητική ενέργεια στο στάδιο του Βελιγραδίου ακολούθησε μία σειρά από ντροπιαστικά γεγονότα μίσους, αυτή τη φορά εκτός γηπέδου… Τις τελευταίες ημέρες καταγράφηκαν «έφοδοι» σε χωριά της ελληνικής μειονότητας στη Βόρεια Ήπειρο, επιθέσεις σε αλβανικά καταστήματα στη Σερβία, με το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, της Σερβίας και της Αλβανίας να ανταλάσσουν διαβήματα διαμαρτυρίας για την έξαρση βίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο Πάντσεβο, μια περιοχή που βρίσκεται 24χλμ βόρεια του Βελιγραδίου, εντοπίστηκε το τηλεχειριζόμενο ελικοπτεράκιΣτο Πάντσεβο, μια περιοχή που βρίσκεται 24χλμ βόρεια του Βελιγραδίου, εντοπίστηκε το τηλεχειριζόμενο ελικοπτεράκι (drone) και ο κάτοχός του, που έγινε αιτία να τιναχθεί στον αέρα ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι και να προκύψει διπλωματικό θέμα ανάμεσα σε Σερβία και Αλβανία.

Ο επικεφαλής της σερβικής Αστυνομίας δήλωσε στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων «Τανγιούγκ» ότι βρέθηκε το τηλεχειριζόμενο ελικοπτεράκι που πετούσε πάνω από τον αγωνιστικό χώρο, σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ.

Ο ίδιος αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για την πορεία των ερευνών ανέφερε ωστόσο ότι ο άνθρωπος στην κατοχή του οποίου βρέθηκε το ελικοπτεράκι κρατείται και ανακρίνεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Aνησυχία κατοίκων χωριών της Βορείου Ηπείρου για εφόδους εθνικιστών

Ένταση σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στη Δερβιτσάνη της Βορείου Ηπείρου, όταν μετά τον επεισοδιακό αγώνα ποδοσφαίρου Σερβίας – Αλβανίας, Aλβανοί εθνικιστές πέρασαν μέσα από ελληνικό μειονοτικό χωριό φωνάζοντας συνθήματα κατά της Ελλάδας.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, μετά το τέλος του αγώνα αυτοκινητοπομπή με αλβανικές σημαίες μπήκε στο χωριό προκαλώντας αναστάτωση στους κατοίκους.

Στην συνέχεια ακούστηκαν πυροβολισμοί που μάλλον έριξαν οι κάτοικοι του χωριού προσπαθώντας να εκφοβίσουν τους εθνικιστές διαδηλωτές.

Κάποιοι, μάλιστα, κατέφυγαν στην εκκλησία του χωριού, χτύπησαν τις καμπάνες για να συγκεντρωθούν όλοι οι κάτοικοι.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο βουλευτής της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος δήλωσε: «Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα στην Αλβανία έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα κρούσματα ακραίου εθνικισμού και ανθελληνισμού. Και όχι μόνο από ομάδες ανεξέλεγκτων εθνικιστών, όπως συνέβη με τα προχθεσινά επεισόδια στο χωριό Δερβιτσάνη».

Έκκληση κατοίκων χωριών της Βορείου Ηπείρου για τα επεισόδια βίας

Έκκληση προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό της Αλβανίας να λάβουν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαφύλαξη της νομιμότητας, «πριν η κατάσταση ξεφύγει από κάθε έλεγχο» απευθύνει η Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «Ομόνοια», με αφορμή τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο χωριό Δερβιτσάνη, μετά τη διακοπή του αγώνα ανάμεσα στη Σερβία και την Αλβανία.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ,όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της «Ομόνοιας» εκατοντάδες άτομα, εισέβαλαν στο χωριό της Βορείου Ηπείρου κρατώντας σημαίες και πανό με εθνικιστικό περιεχόμενο, με στόχο να προκαλέσουν μειονοτικούς Έλληνες που ζουν εκεί.

«Οι Αλβανοί έσπασαν παράθυρα σε καταστήματα και αυτοκίνητα και προπηλάκισαν μειονοτικούς. Η κατάσταση θα είχε ξεφύγει από κάθε έλεγχο αν δεν είχαν φθάσει οι αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες απέτρεψαν τα χειρότερα», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ένωσης.

Eπιθέσεις Σέρβων κατά αλβανικών καταστημάτων

Στόχος επίθεσης με βόμβα μολότοφ έγινε, τα ξημερώματα της Παρασκευής, αρτοποιείο που ανήκει σε Αλβανούς, στην πόλη Νόβι Σαντ της Βοϊβοντίνας.

Το αρτοποιείο «Art Pek», που βρίσκεται κοντά στο κέντρο της πόλης, κάηκε ολοσχερώς και χάρη στην παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η φωτιά δεν εξαπλώθηκε στα διπλανά καταστήματα.

Στην πόλη Νόβι Σαντ άγνωστοι επιτέθηκαν σε άλλα δύο καταστήματα, των οποίων οι ιδιοκτήτες είναι Αλβανοί. Σε ένα φαστφουντάδικο έσπασαν την βιτρίνα, ενώ σε ένα αρτοποιείο εισέβαλαν και άρχισαν να βρίζουν τους εργαζόμενους -σερβικής και ουγγρικής εθνότητας- επειδή δουλεύουν για τους Αλβανούς.

Σε μία άλλη πόλη της Βοϊβοντίνας, το Βρσατς, δέχτηκαν επίθεση τρία αρτοποιεία Αλβανών.

Σύμφωνα με τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, οι δράστες επιτέθηκαν με πέτρες, καταστρέφοντας τις βιτρίνες και τα ψυγεία των αρτοποιείων.

Διαβάστε επίσης:

Ελληνικό διάβημα για τα επεισόδια στο χωριό Δερβιτσάνη, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου 2014, 11:46

Στροφή 360 μοιρών κάνει ο Έντι Ράμα, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου 2014, 10:34

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης