Σε μία προσπάθεια προσέγγισης, Τούρκοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι αποφάσισαν να συναντηθούν για τη διευθέτηση της διμερούς διπλωματικής κρίσης ανάμεσα στις δύο νατοϊκές συμμάχους , ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγκ, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών ήταν εποικοδομητικές.

Η κρίση προκλήθηκε από τη σύλληψη Τούρκου υπαλλήλου του αμερικανικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη, που οδήγησε την Ουάσινγκτον στην απόφαση της διακοπής έκδοσης μη μεταναστευτικών αδειών εισόδου, ενώ λίγες ώρες αργότερα η Άγκυρα απάντησε με την εφαρμογή αντίστοιχου μέτρου και την έκδοση εντάλματος κατά και δεύτερου Τούρκου υπαλλήλου της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον είχε συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου χθες και εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» του για τις συλλήψεις.

«Οι συνομιλίες ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών και τον Τίλερσον ήταν πολύ εποικοδομητικές. Εκπρόσωποι των δύο πλευρών αποφάσισαν να συναντηθούν και να συνεργασθούν», δήλωσε ο Μπεκίρ Μποζντάγκ στο ενημερωτικό δίκτυο Haberturk.

Δήλωσε επίσης ότι ο υπάλληλος του αμερικανικού προξενείου που συνελήφθη, δεν έχει ζητήσει τη συνδρομή δικηγόρου και ότι η αμερικανική διπλωματική αποστολή μπορεί να ζητήσει άδεια για να στείλει δικηγόρο για να τον συναντήσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις βρίσκονταν ήδη σε ένταση εξαιτίας της υποστήριξης της Ουάσινγκτον προς τους Κούρδους μαχητές της Συρίας και την απροθυμία των ΗΠΑ να ανταποκριθούν στο αίτημα της Άγκυρας για την έκδοση του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης